Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyplatí se vyměnit steak za fazole? Ušetří jednotlivec i celý systém

  19:00
Různé studie tvrdí, že z pohledu nákladů na výrobu potravin je vegetariánství a veganství výhodnější než produkce masa a masných výrobků. Živočišné produkty jsou podle řady propočtů náročnější na výrobu než jídlo z rostlin. Pro koncové spotřebitele ale mohou být vegetariánské potraviny nakonec nákladnější. Tyto produkty prodražuje bio kvalita a své dělá také marketing, který se veze na módní vlně.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Richard Buckley vlastní restauraci v britském městě Bath. Nedávno se rozhodl, že nebude podávat maso, když zpozoroval, že se mění postoj lidí k alternativnímu stravování.

Sám je celý svůj život vegetariánem nebo veganem. Desítky let se ho lidé ptali, jak může žít bez slaniny. Nebo jestli má někdy chuť na hamburger a co jí na vánoce. „Prostě jsem vypadal divně, zatímco oni si mysleli, že jsou normální,“ cituje Buckleyho BBC.

Obecně: vegetariáni nejedí maso, někteří z nich ale konzumují ryby. Existují ještě další podskupiny. Vegani nepozřou nic, co je živočišného původu, tedy maso, ryby, vejce, mléko i mléčné výrobky. 

„Teď, když se zmíním, že jsem vegan nebo vegetarián, reagují hláškou, že také moc masa nejedí. Poměry se změnily, už nejsem já ten divný,“ říká majitel restaurace zmiňované v průvodci Michelin.

Výrobci potravin a agentury průzkumu trhu skutečně zaznamenávají nárůst zájmu o jídlo rostlinného původu. Když v roce 2014 odstartovala kampaň Veganuary, ve které lidé na měsíc zkoušejí stát se veganem, výzvu vyslyšelo 3300 lidí. V letošním roce se projektu zúčastnilo už 168 tisíc lidí.

Potravinový gigant Nestlé se loni nechal slyšet, že jídlo založené na rostlinách je trendem, který nepomine. Poptávka po náhražkách masa roste. Podle odhadů se zvedne hodnota tohoto trhu do roku 2025 na 7,5 miliardy dolarů (173 mililard korun). Průzkum Hlavní trendy v hotovém jídle z roku 2017 tvrdí, že 44 procent Němců konzumuje stravu s nízkým zastoupením masa, zatímco v roce 2014 jich bylo jen 26 procent. Podle stejné zprávy se také stále více lidí v USA označuje za vegany.

Důvody, proč se lidé rozhodují nejíst maso nebo rovnou všechny potraviny živočišného původu, se různí. Jaké ale mohou být ekonomické příčiny a důsledky přesunu zákazníků k takovému stravování? Je to finančně výhodné pro jednotlivce? Co by zvýšení podílu lidí, co odmítají maso, znamenalo pro světovou ekonomiku?

Je známo, že masný průmysl je náročný na zdroje. Pro chov zvířat je zapotřebí mít pozemky, hnojivo a vodu, dál pohonné hmoty pro přpravu krmiva i samotných zvířat. Švýcarský zemědělský výzkumný institut Agroscope a Oxfordská univerzita v letošní studii spočítaly, že aby zemědělec vyprodukoval 100 gramů hovězích bílkovin, potřebuje mít 370 čtverečních metrů země a spotřebovat 105 kilogramů ekvivalentů oxidu uhličitého. K výrobě stejného množství rostlinných bílkovin z fazolí, hrášku nebo jiných rostlin je třeba pouhý metr čtvereční země a 0,3 kilogramu ekvivalentů CO².

Výroba mléka a vajec je ze stejných důvodů stejně náročná na zdroje. A dokonce i sýra, na jeho necelý půlkilogram je potřeba 4,5 kilogramu mléka. Studie z roku 2015 tvrdí, že i z produktů biozemědělství (místo konvenčních vysokovýnosových metod) se dá nakrmit devět miliard lidí. Za předpokladu, že se všichni stanou vegany nebo vegetariány.

Jídlo a energie ze zvířat vyjde dráž

Převedeno na peněženku spotřebitele, rostlinné jídlo a kalorie jsou obecně levnější než potraviny a energie ze zvířat. Ekonomka Janina Grabsová, která zkoumala výdaje švédských spotřebitelů, spočítala, že přechodem na vegetariánskou dietu člověk ušetří za jdlo a pití až desetinu nákladů. To odpovídá dřívější studii publikované v roce 2004 v periodiku Energie. Podle ní člověk, který sníží ve své stravě podíl masa a zpracovaných potravin, ušetří kolem 15 procent.

„Vyvážené stravování založené na rostlinách je obecně až o třetinu levnější než průměrný styl stravovávní ve vysokopříjmových zemích,“ konstatuje ekonom oxfordské univerzity Marco Springmann.

Výše úspory se individuálně liší. Jsou lidé, kteří se označují za vegany nebo vegetariány, ale stále nakupují maso, třeba kvůli ostatním členům rodiny. Záleží také, jestli příznivci (stále ještě) alternativního stravování kupují jídlo v bio kvalitě nebo balené ve veganské či vegetariánské úpravě (tzn., že si ho sami nepřipravují doma). Pak zpravidla zaplatí víc než pojídači masa a zpracovaných potravin vyrobených běžným způsobem. 

Ekonomka Grabsová jde ještě dál. Pokud člověk uspoří tím, že vynechá maso a živočišné potraviny, záleží i na tom, za co ušetřené peníze utratí. Pokud si za ně koupí letenku nebo pohonné hmoty do auta s velkou spotřebou, uhlíkovou stopu po sobě nechá tak jako tak. Když lidé přejdou na vegetariánskou stravu, a ostatní chování nezmění, spotřebují podle Grabsové o 16 procent méně energie a o 20 procent méně emisí skleníkových plynů. Pokud ale ušetřené peníze budou utrácet stejně, jako to dělají spotřebitelé s vysokým příjmem, úspora skleníkových emisí klesne na 2 procenta. 

Dopad na národní ekonomiky

Snížení konzumace červeného masa a zařazení většího množství ovoce a zeleniny do jídelníčku by mělo dopad na zdravotní stav široké populace ve smyslu snížení počtu kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a dalších nemocí. Snížil by se také podíl obézních lidí. Tedy klesly by výdaje na zdravotní péči. 

V analýze publikované v roce 2016 v americkém sborníku Národní akademie věd experti počítali mimo jiné dopady změny stravování na zdraví populace. V některých státech by stačilo jen přidat zeleninu, jinde také ubrat červeného masa. Když autoři studie porovnali konvenční stravování a veganský či vegetariánský přístup, došli k závěru, že v roce 2050 by se úmrtnost u druhé skupiny snížila o 6 až 10 procent. 

Aerolinky servírují bezmasý burger, politici straší existenční hrozbou

Annika Carlsson-Kanyamaová, která se ve Švédsku věnuje dopadu jídla na životní prostředí, tvrdí, že poptávka po mase trochu klesá. Výrobci to ale nevítají, naopak to vnímají jako hrozbu. „Neřeknou to narovinu, ale pouštějí do éteru například reklamy, které alternativy k masu ukazují v negativní světle,“ říká.

Zdůrazňuje, že polovina masa na švédských stolech je dovezená. Snížení spotřeby masa tak nemusí místní farmáře nutně ohrozit. Navíc výroba náhražek masa má rostoucí potenciál. „Podle mě je to pro švédské zemědělství příležitost začít vyrábět nové produkty,“ míní. 

Současná potravinářská výroba se na produkci skleníkových plynů podílí celou třetinou. Toto číslo se bude s rostoucí spotřebou masa ve staátech, jako je například Čína, dál zvyšovat. 

Přístup lidí se ale mění, jak zaznamenal britský restauratér Buckley i švédská vědkyně. „Když jsem v 90. letech mluvila o svém výzkumu, někteří lidé byli fakt naštvaní a nadávali mi. Dnes už se tak ale nikdo nechová. Smí se říkat, že máme dost důkazů o tom, jak snížení spotřeby masa prospěje nejen životnímu prostředí, ale i našemu zdraví. Ušli jsme dlouhou cestu,“ konstatovala Carlsson-Kanyamaová.

Autor:

Odbory jsou bezzubé, proto mají Češi nižší mzdy než na Západě, říká expertka

Nejčtenější

Vymést Ursulu a její bandu pryč. Jsou to bolševici, tvrdí podnikatel Bernard

Premium

Stanislav Bernard je podnikatelskou legendou. Selfmade man, který z ruiny vybudoval momentálně desátý největší pivovar v Česku. Daří se mu, meziročně měl rekordní výstav. Jenže Bernard se zároveň...

Velká vepřová zeď. Čína našla účinnou obranu proti Trumpovým clům

Číňané každý rok zkonzumují více než 57 milionů tun vepřového, což je více než polovina celkové světové spotřeby. I proto se na první pohled zdálo překvapivé, když v rámci obchodních válek přišla...

Ruské „superletadlo“ dokončilo zkušební let. S motory ryze domácí produkce

Po více než třech letech od invaze se Rusku konečně podařilo zprovoznit své ryze domácí dopravní letadlo. Během pondělí stroj Suchoj SJ-100 úspěšně absolvoval první testovací let. Letoun není žádná...

Vzestup a pád elektra Okay. Podnik nezvládl přechod na prodej přes internet

Premium

Na vrcholu slávy měl více než 150 prodejen v Česku i na Slovensku, roční obrat více než pět miliard korun a zaměstnával přes 1 500 lidí. To vše je nyní minulost. Řetězec s elektronikou Okay...

Plísně, barviva, alergeny. Složení dubajské čokolády zděsilo německé úřady

Mánie kolem dubajské čokolády nekončí. Zájemce o pochutinu neodrazuje ani vysoká cena standardně přesahující i 500 korun za tabulku, ani nedostatek pistácii, kvůli němuž se ze sladké pochoutky stalo...

Estonské startupy jsou na postupu. Spatřily příležitost v evropském zbrojení

Estonská technologická scéna je na vzestupu. Podle dostupných dat má země nejvíce miliardových startupů na obyvatele v Evropě. Existuje zde nyní asi sto firem zaměřených na obranu, polovina z nich...

23. března 2025

Trend se obrací. Severské země doporučují občanům mít zásobu hotovosti

Švédsko i Norsko přehodnocují svou cestu, na kterou se země vydaly již před lety s cílem bezhotovostní společnosti. Obavy z kybernetických útoků, geopolitických hrozeb a nepředvídatelných krizí nutí...

23. března 2025

Nejsou to jen auta. Čína ekonomicky drtí Německo i v dalších odvětvích

Čína čím dál více ohrožuje evropský průmysl, který i kvůli rostoucím cenám energií ztrácí svou konkurenceschopnost. V případě Německa to platí dvojnásob. Nejsou to ale jen automobilky, které se...

23. března 2025

Většina dětí má vlastní pokoj či ho sdílí s jedním sourozencem, uvedl průzkum

Více než dvě třetiny dětí mají v České republice vlastní pokoj. Pokud už sdílí pokoj se sourozencem, tak ve většině případů jen s jedním. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos pro výrobce střešních...

23. března 2025  8:06,  aktualizováno  8:39

Kanada podle ministryně zahraničí může vyhrát obchodní válku s USA

Kanada může vyhrát obchodní válku, kterou vyvolala série cel nařízených americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Řekla to v rozhovoru s televizní stanicí BBC Mélanie Jolyová. „Jsme největší zákazník...

23. března 2025  7:09

Firmy v Česku experimentují s neomezenou dovolenou, zaměstnanci si ji řídí sami

Premium

Pět týdnů dovolené, tedy týden navíc k zákonem stanovené hranici, je v Česku poměrně rozšířený benefit. Někdy se lze setkat i s tím, že firmy nabízejí dokonce šest týdnů. Nově se však začíná...

23. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

OBRAZEM: Neotřelé nemovitosti na prodej. Zkuste zámek, vinice či hausbót

Exkluzivní bydlení, reprezentativní firemní sídlo či pohodové místo na rekreaci. Na trhu s nemovitostmi lze najít mnoho zajímavých i kuriózních investic. Redakce iDNES.cz ve spolupráci s portálem...

23. března 2025

Raději psa než dítě. Čínský průmysl domácích zvířat nebývale vzkvétá

Počet domácích zvířat do roku 2030 v Číně převýší počet batolat v poměru 2:1. Ekonomika spojená s mazlíčky se tak v zemi neuvěřitelně rozrůstá. Odhady soudí, že do roku 2030 vyroste o téměř 40...

22. března 2025

Jsem londýnský taxikář a hrozí mi zánik. Co trápí řidiče černých ikonických aut

Kromě Big Benu a beefeaterů před Towerem není pro Londýn nic typičtějšího než černý taxík. Nová zpráva, kterou tento týden zveřejnil think tank Centrum pro Londýn, však varuje, že londýnské černé...

22. března 2025

Dohodářů je v Česku víc než milion. Až dvě třetiny v tom jsou nedobrovolně

Víc než milion lidí v Česku pracuje na dohodu. Loni ve druhém pololetí si takzvaní dohodáři vydělali přes 40,7 miliardy korun. Odvody se platily z necelých sedmi procent této částky, tedy z 2,7...

22. března 2025  11:44

Na co sází fotbal. Většina evropských klubů se peněz z hazardu neštítí

Jak velkou roli hrají peníze z hazardu v evropském fotbale, odhalil nový průzkum. Ukázal, že dvě třetiny týmů v 31 nejvyšších evropských ligách mají alespoň jednu sponzorskou smlouvu se sázkovou...

22. března 2025

Nové auto za půl milionu i peníze každý den. Megahra iDNES.cz právě začíná

Soutěž

Startuje velká soutěž o osobní auto za půl milionu korun a peněžní prémie. Od pondělí 24. března do neděle 4. května se mohou čtenáři iDNES.cz a Lidovky.cz zapojit do jedinečné hry, ve které...

22. března 2025