Burger Big Mac, který je vlajkovou lodí amerického řetězce McDonald’s, je od středy bez konzervantů. Stejným způsobem firma snížila obsah chemie ve výrobku Quarter Pounder with cheese (v Česku pod názvem McRoyal). Receptury se mění i u žemlí a omáček.
Americká fastfoodová legenda se tak po letech reformulací dostala do fáze, kdy většinu svých výrobků nabízí bez konzervantů. A hodlá v tom pokračovat. Pro vysvětlení: reformulacemi se obecně myslí vylepšování receptů, kdy výrobci například snižují obsah soli, nasycených tuků, energetickou hodnotu, obsah éček nebo mění složení jiných látek.
Zhruba třetina výrobků fast-foodu však stále obsahuje konzervanty, barviva či dochucovadla. Patří mezi ně snídaňový McMuffin s vajíčkem či filé Filet-O-Fish. Konzervanty jsou také například v nakládaných okurkách.
Důvod zvýšeného zájmu o změnu složení vychází z rostoucí poptávky po zdravějším stravování. Část Američanů v posledních letech začala dávat přednost fastfoodům se zdravějším jídlem. Trend se však netýká jen amerického trhu, ale i Evropy včetně České republiky.
„V Česku i v Evropě obecně se můžeme chlubit absencí umělých konzervantů a aromat ve všech uvedených burgerech již delší dobu. Výjimku představuje, stejně jako v USA, umělý konzervant sorban draselný, který je obsažen v nakládaných okurkách a Big Mac omáčce,“ uvedla mluvčí McDonald’s pro ČR a SR Zuzana Svobodová.
Našlápnuto ke zdravějšímu menu má také řetězec KFC konkurenční americké skupiny AmRest, pod kterou spadá také Burger King či kavárny Starbucks. KFC slíbilo, že do roku 2025 sníží obsah kalorií o dvacet procent. Vedle smažených hranolek chce nabídnout zdravější přílohy. Uvažuje i o tom, že ze sycených nápojů úplně vynechá cukr. V přípravě je také vegetariánské menu.
„Víme, že lidé jsou mnohem odhodlanější se stravovat zdravě. Je pro nás velkou výzvou jejich potřeby přenášet do nabídky,“ uvedla pro list The Independent manažerka inovací pokrmů v KFC Victoria Robertson.