Zabijácké thajské polévky. Jak propadnout závislosti na pálivé chuti

Po čele vám stékají čůrky potu, pusa hoří jako v plamenech, ale nepřestáváte jíst. Pálivá chuť vás magicky očarovala a s každou další lžící se zvyšuje zvláštní, ale příjemný pocit. Tak mnozí popisují své první setkání s polévkou Tom Yam, případně její méně pálivou sestrou Tom Kha.
Dvě verze Tom Yam s krevetami. Typické je nádherné prolnutí několika základních...

Dvě verze Tom Yam s krevetami. Typické je nádherné prolnutí několika základních chutí, tedy sladké, slané, kyselé a pálivé. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Thajci milují všechno pálivé, neboť pikantní jídlo nejen zlepšuje trávení, ale také vylučuje endorfiny, které se podílejí na dobré náladě. A tak je jasné, že i dvě jejich populární polévky, tedy Tom Yam a Tom Kha, budou značně pálivé. I když samozřejmě záleží na kuchaři, který může své hosty – a to se v Česku stává poměrně často - poněkud šetřit.

Pro thajskou polévku Tom Yam je navíc typické nádherné prolnutí několika základních chutí, tedy sladké, slané, kyselé a pálivé, přičemž dvě poslední jsou nejdůležitější.

Desítky variant

Tom Yam se připravuje v desítkách nejrůznějších variant (vedle Thajska zdomácněla také v Kambodži, Laosu či v Malajsii), může být s kuřecím masem, vepřovým či hovězím, ale také s rybami, krevetami či dalšími plody moře. Vždycky by však měla být výrazně pikantní a současně mít plnost zeleninového či masového vývaru.

Jedinečnou chuť dodává polévce celá řada ingrediencí, jako je např. citronová tráva, kořen galangal, kafirové listy, limetková šťáva, chilli papričky, rybí omáčka a čerstvý koriandr. Také se do ní přidávají houby, a to buď hlíva nebo kukmák sklepní. A pokud se připravuje Tom yam s krevetami, přidává se výjimečně také trochu kokosového mléka.

Kokosová Tom Kha

To druhá slavná thajská polévka je na kokosovém mléku postavená. Tom Kha se připravuje víceméně podobně jako Tom Yam, akorát se do ní přidává výrazné množství kokosového mléka, nesmí chybět houby a také chuť galangalu je výraznější než v případě Tom Yam. Tom Kha se nejčastěji připravuje s kuřecím masem, ale oblíbená je také s krevetami. Díky kokosovému mléku je Tom Kha velmi lahodná a obvykle není tak pálivá jako její slavnější sestřička.

Máte rádi pálivé thajské polévky?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 19. února 2016. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 649
NE
NE 56

Kostka místo vývaru

V Thajsku obvykle dostanete Tom Yam či Tom Kha v perfektním provedení a v samotném Bangkoku jsou stovky vyhlášených bister či pouličních stánků, kam chodí místní na dokonale vybroušené verze této polévky. Naopak v turistických restauracích občas přípravu šidí. „Viděl jsem mnohokrát, jak třeba místo kuřecího či zeleninového vývaru používali na přípravu Tom Yam kostku masoxu. Dokonce když jsem v Kanchanaburi absolvoval kurz vaření, na Tom Yam se používala také kostka. I v Thajsku jsou líní kuchaři a když mohou, tak si zjednoduší práci,“ vypráví cestovatel Jan Stach.

Verze polévky Tom Yam z Kambodži

Nakrájená citronová tráva a galangal. To nesmí nikdy chybět, stejně jako kafirové listy, limetková šťáva, chilli papričky, rybí omáčka a čerstvý koriandr.

Na začátku je třeba povařit ve vývaru galangal, citronovou trávu, kafirové listy a chilli papričky.

Kurz s paní Keng

Přestože příprava polévky není příliš složitá a samotní Thajci při jejím vaření dost experimentují, můžete se ji naučit v kuchařském kurzu. Oblíbené kuchařské studio Michala Nikodéma Ola Kala sídlící na pražských Vinohradech nabízí dva kurzy thajské kuchyně. Lektoruje je zkušená thajská kuchařka paní Keng, která žije už deset let v Praze a v současné době vaří v restauraci Zebra Asian Noodle Bar. A v základní lekci thajské kuchyně učí jak uvařit Tom Kha kung, tedy polévku s kokosovým mlékem a krevetami.

Recepty od Sofie Smith

Kulinářské cesty po světě

Precizní podobu thajské polévky připravuje Jiří Štift v restauraci Spices v pražském hotelu Mandarin Oriental, která se zaměřuje na asijské speciality. V nabídce je kokosová verze polévky s krevetami a přes vyšší cenu 245 korun stojí jeho polévka za ochutnání.

Další znamenitou ukázkou obou druhů thajských polévek najdete v oblíbeném podniku Café Buddha v Balbínově ulici, kde za kuřecí Tom Kha zaplatíte 95 korun, zatímco fantastická Královská“ Tom Yam s krevetami stojí 125 korun. Z Café Buddha také máme oba naše recepty v závěru článku, které připravila známá šéfkuchařka Sofia Smith.

Plzeňský Mr. Thai

V Brně můžete oba druhy polévky vyzkoušet například v restauraci Pad Thai, kde hosté najdou řadu netradičních variací, například Tom Yam s tofu sýrem (55 korun) nebo s lososem (99 korun).

V Plzni se chodí na thajské polévky do bistra Mr. Thai, kde připravují oba druhy polévek (tedy Tom Yam a Tom Kha) buď s kuřecím masem, nebo s krevetami.

Pekelné menu

Přestože se milovníci thajských polévek asi neshodnou, ve kterém podniku mají tu nejlepší, bez nejmenších pochybností víme, která je nejpálivější. Když před necelými deseti lety otvírala u stanice metra Vyšehrad první restaurace Yam Yam, vytvořila takzvané pekelné menu, na kterém byla super pálivá podoba polévky Tom Yam s extra pálivými papričkami. Polévka s varovným názvem Dangerous a výmluvným obrázkem pěti papriček je v nabídce stále a stojí 80 korun. Sem tam někdo s železnou pusou ji sní, ale běžný konzument zvládne nějakých pět až deset lžic a pak už jen přemýšlí, čím uhasit žár v puse a jak uklidnit divoce bijící srdce.

Recepty podle Sofie Smithové

1. Thajská kokosová polévka „Tom Kha“

Ingredience na 4 porce

  • 1 l kokosového mléka
  • 250 g kuřecích prsíček
  • 150 g krevet
  • 5 stonků citronové trávy
  • 1 velký kořen galangal
  • 10 ks kafirového listu
  • 25 g čerstvého koriandru
  • 2-5 ks chilli
  • 2 limety
  • 250 g hub - hlíva ústřičná, žampion, shitake
  • rybí omáčka
  • cukr
  • 250 ml zeleninového / kuřecího vývaru

Postup

  • Do větší nádoby na vaření nalijeme kokosové mléko, které pomalu přivedeme k varu.
  • Počkáme, než nám kokosové mléko lehce zpění, poté ztlumíme plamen a přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso.
  • Po pěti minutách vaření přidáme na nakrájené asijské bylinky: citrónovou trávu, galangal, citronový list, koriandr, chilli.
  • Přidáme zeleninový a necháváme pomalu probublávat.
  • Podle chuti polévku ochutíme cukrem, rybí omáčkou a šťávou z vymačkaných limet.
  • Závěrem přidejte houby a krevety, dvě minuty povařte a servírujte.

2. Thajská pikantní polévka Tom Yam

Ingredience pro 4 osoby

  • 250 ml kokosového mléka
  • 150 g kuřecích prsíček
  • 150 g krevet dle chuti
  • 5 stonků citronové trávy
  • 50g chilli pasty Nam Prik Pao alias Tom Yum
  • 1 velký kořen galangal
  • 10 ks kafirového listu tzv. lemon leaf
  • 25 g čerstvého koriandru
  • 2-4 ks chilli
  • 2-3 limety
  • 250 g hub - hlíva ústřičná, žampion, shitake
  • rybí omáčka
  • cukr
  • 700 ml zeleninového / kuřecího vývaru

Postup

  • Do větší nádoby na vaření nalijte kokosové mléko, které pomalu přiveďte k varu. Nechte lehce zpěnit a zhoustnout.
  • Ztlumte plamen a přidejte na nudličky nakrájené kuřecí maso.
  • Po pěti minutách přidejte najemno či nahrubo nakrájené asijské bylinky (citronová tráva, galangal, citronový list, koriandr, chilli).
  • Polévku nechte pomalu probublávat. Přidejte zeleninový vývar.
  • Polévku dle svých představ ochuťte cukrem, rybí omáčkou a přidejte šťávu z vymačkaných limet.
  • Závěrem přidejte houby a krevety, dvě minuty povařte a servírujte.
Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností

20. dubna 2024

Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velká čínská zeď začíná dračí hlavou v moři. K vidění je v Laolongtou

22. dubna 2024

Žíznivý drak přistál na břehu moře, aby se napil vody. Křivky jeho nekonečného těla dál opisují...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Nevzdávejte cestovatelská předsevzetí. Jaro jen ten pravý čas procestovat Evropu

26. dubna 2024

Advertorial Evropské metropole jsou známé tím, že jsou v létě plné turistů. Předběhněte je a vydejte se na...

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...