Jen málokterý vitamin dokáže dát tělu tolik jako právě „déčko“. V současném období je určitě zásadní jeho vliv na obranyschopnost. Však si sami vzpomeňte – ještě nedávno, v době nejtužšího covidu – ho do sebe ládoval úplně každý, protože věřil, že jeho imunita bude jen díky němu tak silná, že na něj bude koronavirus krátký. Odborníci dokonce varovali před předávkováním.
Když chybí vitaminy, tělo trpí. Varovat vás mohou křeče, únava i nespavost |
„Všechno se musí dělat s mírou. Když do sebe dostanete příliš vitaminu D, můžete trpět nevolností, zvracením i závratěmi,“ říká farmaceutka Alexandra Perez.
Choďte často ven a tam se vyhřívejte
To jsou ovšem skutečně ojedinělé případy, za které může spíše panika než cokoli jiného. Jinak platí, že lidské tělo z vitaminu D benefituje.
Kromě výše zmíněného se postará i o pevnost vašich kostí a zubů a dokáže zmírnit také riziko roztroušené sklerózy. Problém je, jak už jsme naznačili, že lidské tělo si ho samo neumí vyrobit – 90 procent ho člověk získává ze slunečních paprsků. Těch je ovšem na podzim a v zimě samozřejmě méně než v dalších roční období. Pravidlo číslo jedna přesto zní – choďte ven a vyhřívejte se i v zimě, kdykoli to jenom půjde. I pohyb na čerstvém vzduchu povzbudí vaši imunitu. A sluníčko, byť tolik nepálí, vám jen prospěje.
Nastal čas na plody vašeho houbaření
Druhým způsobem, jak „déčko“ tělu dodat, je samozřejmě skrze stravu. V prvé řadě zařaďte do svého jídelníčku vejce. Žloutek ho totiž obsahuje skutečně hodně. Jedno vajíčko k snídani je navíc moc dobré a určitě vás neubude, když si na něj zvyknete.
Vynikající volbou jsou také ryby a plody moře (nejlépe krevety), které by se na vašem talíři měly objevovat nejméně dvakrát týdně. Přitom je lepší vybrat si ty tučnější, jako jsou třeba úhoř, losos, tuňák (klidně i v konzervě) nebo pstruh. Nenápadným a přitom velmi vhodným zdrojem vitaminu D jsou sledi nebo sardinky.
Nádory či cukrovka. I tak se může projevit nedostatek vitaminu D |
I klasická česká kuchyně vám však tuto látku může zajistit. Zatracované sádlo se teď totiž přesouvá na seznam zdravých potravin – a to právě díky vysokému obsahu vitaminu D. Podobné je to také se slaninou, hovězími játry anebo obyčejným pomerančovým džusem.
Klasikou z českých lesů jsou houby, a to klidně i sušené. Jsou vlastně jediným rostlinným zdrojem této látky u nás. Lepší jsou přitom opět přímo z lesa než uměle pěstované. Jak vidíte, určitě si mezi nabízenými potravinami vyberete. Rozhodně to udělejte. Kromě všeho totiž vitamin D také zlepšuje náladu.
Vitamin D
|