Malá porce kuřecí polévky podávaná jako předkrm sníží množství jídla, které následně sníte, v průměru o dvacet procent. To je závěr jedné ze studií, které byly včera prezentovány na Týdnu chorob zažívacího traktu ve Washingtonu. Výsledky studie publikoval magazín Forbes.
Doktor D. D. Chen z univerzity v Severní Karolíně a jeho kolegové zjistili, že porce mastné polévky (v ideálním případě kuřecího vývaru) o hodnotě 160 kalorií sníží významným způsobem celkové množství zkonzumovaného jídla.
"Polévka s obsahem tuku coby předkrm redukuje následný příjem jídla u obézních i štíhlých lidí," říká doktor Chen. "Tohoto poznatku je potom samozřejmě možné využít při boji s obezitou."
Studie se zúčastnilo 12 respondentů s normální váhou a 12 obézních lidí. Ti se po určitou dobu stravovali v restauracích, kde mohli sníst tolik jídla, kolik dokázali a chtěli. U obou skupin se potvrdil účinek mastné polévky, která významným způsobem snižovala množství celkem snědeného jídla.
To samé však neplatilo pro ostatní druhy polévek. Například polévky, jejichž základ tvořily vejce nebo zelenina a neobsahovaly žádný tuk, takovýto účinek neměly. Lidé, kteří si je dávali jako předkrm, snědli posléze naprosto stejné množství jídla jako obvykle.