Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Picanha na grilu zní exoticky, ale je to vlastně jenom hovězí kýta se salsou

Seriál
Ten kus masa zná každý, kdo někdy ochutnal rakouskou specialitu tafelspitz. Spodní šál zadní hovězí kýty je ovšem také skvělý na přípravu picanhy, krájené jako roastbeef, která bude ozdobou každé grilovací party. Jak na to, prozradí v dalším dílu Grilovací akademie David Kubricht alias pipMaster a šéfkuchař Zdeněk Křížek.
Picanha bude králem každé grilovačky.

Picanha bude králem každé grilovačky. | foto: Lukáš Oujeský

Šéfkuchař s pipMasterem si pro grilování vybrali Kryštofovo Údolí u Liberce v místě zvaném Bezové údolí. Zaměřili se na přípravu dokonale vyzrálého hovězího.

V areálu je kromě butikového hotelu také zážitková restaurace, kde šéfkuchař Karel Doležal připravuje české speciality z regionálních surovin. Všichni tři pánové dobře vědí, že základem pro jejich bezchybné vaření je správný výběr surovin.

Tuk je nositelem chuti

Maso na picanhu, pokrm pocházející z Brazílie, musí být vyzrálé, s dostatečným tukovým krytím. To dává pokrmu správný ráz, tuk je totiž nositelem chuti.

Takové hovězí k nám dováží společnost EMI Food z polského Pnievu. Jejich Wolovina je pravidelně oceňovaná na nejrůznějších světových soutěžích.

Naše sousedy si pro svou produkci vybrala irská společnost ABP, díky Irům jsou tak Poláci největší producenti hovězího v Evropě. Ve světě má značka Wolowina dobré jméno. Stejně jako české pivo.

„Důležité je, aby maso bylo správně vyzrálé, což bývá minimálně 30 dní od poražení kusu. Nejlepší je maso z jalovičky nebo býka ve stáří okolo 24 měsíců. Určitě si ohlídejte, aby bylo krásně začištěné od loje nebo blan. Doporučuji ověřeného řezníka nebo dodavatele, který staří maso. Takový kus masa bohužel zatím v supermarketech jen tak nekoupíte,“ říká Jan Málek, řezník, který své znalosti předává nejen ve škole mladým adeptům tohoto řemesla,ale také na sociální síti v pořadu Mistr Málek.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Tandem průvodců akademií tvoří odborník na grilování pipMaster David Kubricht a jeden z nejlepších českých šéfkuchařů Zdeněk Křížek. Zatímco pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak, jeho ostřílený parťák, šéfkuchař a lektor vaření Zdeněk Křížek úspěšně provozuje pražský podnik Sensa fine food bistro a učí lidi vařit po celém Česku. V obou případech nabízí své dlouholeté zkušenosti, jež posbíral po celé Asii, ale i v Amsterodamu nebo v Londýně u takových kulinářských hvězd jako Hestona Blumenthala nebo Daniela Bouluda.

„V domácích podmínkách si můžete vypomoci speciálními sáčky na suché zrání,“ dodává pipMaster s tím, že i v domácí lednici si s těmito sáčky můžete při teplotě okolo 3 °C během tří až čtyř týdnů připravit ze standardního hovězího obdobně vyzrálý kus masa.

A když si vezmete, že za jeden sáček dáte do čtyřiceti korun, není už třeba počítat cenový rozdíl za kilo běžného „čerstvého“ hovězího u normálního řezníka a stařeného téhož druhu.

„Příprava picanhy není nijak složitá, stačí ji osolit, opepřit a vložit na předem rozpálený gril,“ vysvětluje Zdeněk Křížek, šéfkuchař pražské restaurace Sensa Fine FoodBistro.

„Použijeme keramický gril Kamado Joe, který má i nepřímou zónu grilovaní. Maso nejprve položíme tukovým krytím na přímé grilování asi na pět minut, aby se zatáhlo. Pak ho přemístíme nad nepřímou zónu grilování. Než bude asi za patnáct minut hotové, je čas udělat si medové glazé na potírání,“ dodává pipMaster.

Medové glazé

Potřebné suroviny na 4 porce:

  • 4 pl. hrubozrnné hořčice
  • 2 pl. dijonské hořčice
  • ghí podle potřeby
  • 2 pl. worcesteru
  • 3 pl. medu
  • 2 pl. sójové omáčky

Postup:

Do misky vložíme med, do kterého postupně vmícháváme dijonskou hořčici, hrubozrnnou hořčici, worchester a sójovou omáčku. Teprve pak přidáváme rozehřáté ghíčko, dokud nemá glazé krémovitou konzistenci.

Šéfkuchař Křížek tentokrát vyměnil v receptu olivový olej za ghí, přepuštěné máslo od tuzemské společnosti České Ghíčko. Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla.

Má mnoho výhod – při smažení se nepřepaluje, jsou v něm vitamíny A, D, E, K a antioxidanty, není třeba ho uchovávat v lednici a vydrží až rok.

Medovým glazé se bude picanha potírat až na závěr grilování. Celková doba přípravy je kolem čtyřiceti minut.

„Jestli je maso hotové, ověříme teploměrem se sondou, ideální je teplota 49 stupňů uprostřed picanhy,“ upozorňuje pipMaster. Maso necháme před podáváním asi 15 minut odpočinout.

V hlavní roli habanero

„Než picanhu nakrájíme na plátky jako roastbeef, máme akorát tak čas udělat si rychlou mexickou salsu,“ upozorňuje Zdeněk s tím, že vedle zralého manga, limetové a pomerančové šťávy a listové petržele je důležitou surovinou habanero, čerstvé i marinované.

Habanero je jedna z nejpálivějších paprik, proto se musí při opracování úplně odstranit celý jádřinec, všechna jadérka. Nezralá má tato paprika zelenou barvu, ale běžné mívá i oranžové, červené, nebo dokonce bílé zbarvení. Své jméno získala odvozením ze španělského pojmenování Havany.

Habanero salsa

Suroviny:

  • 1 ks zralého manga
  • 1 ks čerstvého habanera
  • 3 polévkové lžíce marinovaného habanera
  • 1 svazek listové petržele nakrájené najemno
  • šťáva ze 2 limet
  • pomerančová šťáva z ½ pomeranče

Postup:

Zralé mango oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a přendáme do misky. Čerstvé habanero prořízneme, podélně vyndáme jadřinec a paprikový lusk nakrájíme na jemné kostičky. Přidáme marinované habanero společně s nakrájenou listovou petrželí.

Připravený základ zakápneme limetovou a pomerančovou šťávou. Vše promícháme s olivovým olejem.

Grilovanou picanhu před servírováním nakrájíme na tenké plátky, podáváme společně s habanero salsou. „Bůček je bůček, ale i picanha je skvělá,“ uzavírá pipMaster.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Spatchcock kuře ugrilujete za polovinu času. Nejprve ho zbavte páteře

Kuře Spatchcock

VIDEO V dnešním dílu akademie vám ostřílení mistři grilu ukáží, jak si rychle a jednoduše připravit na...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...