Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se naučíte králíka naporcovat, ušetříte a získáte víc možností k úpravě

Králíka nemusíte péct jen vcelku. Pokud se ho naučíte správně naporcovat, otevřou se vám kulinářské obzory. Můžete připravovat zvlášť stehna třeba na hořčici. Hřbet můžete naplnit fáší a hezky pomalu jej táhnout. Přední běhy můžete vykostit a připravit z nich například ragú. Možností je skutečně hodně.

Člověk by si na první pohled myslel, že vykostit králíka bude stejně snadné jako třeba u kuřete. Ale když se pozorně podíváte na video, je ta práce daleko jemnější. 

Vzhledem k tomu, že je tam nakonec méně masa, podobá se postup při vykosťování spíš jemné chirurgické práci jako při filetování pstruha. Základem je mít dobrý ostrý filetovací nůž, abyste dokonale dokázali obkroužit kosti a žebra a zároveň při tom ztratili co nejméně masa.

Proč vlastně vařit pokrmy z králičího masa? Je to jeden z nejzdravějších druhů masa, ne nadarmo ho obsahují i příkrmy pro malé děti a v nemocniční stravě patří mezi dietní pokrmy.

Králičí maso můžete připravovat dušením, pečením, dokonce i jako minutku nebo řízek. Někteří kuchaři se snaží mu vyhýbat, protože tvrdí, že je příliš suché. Jenže tomu lze předejít správným způsobem přípravy.

Například Zdeněk Pohlreich tvrdí, že králík nemusí být jen tupě upečené a vysušené zvíře. Před časem ukazoval v pořadu Dnes vaří šéf!, jak si poradit s králíkem, kterého považuje za poklad kuchyně.

Králíka mnoho z nás bere i jako symbol Velikonoc. Jenže není třeba se zaměřovat jen na klasického čokoládového zajíčka. Králičí maso nemusí chybět ani při přípravě slavnostních velikonočních pokrmů.

Vaříme s profesionály

  • Vzdělávací platforma www.varimedobre.eu byla vytvořena Plzeňským krajem ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR v rámci projektu „Zvyšování kvalifikace studentů gastronomických oborů“ spolufinancovaného z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko.

Králičí porce, jak si je vyberete podle požadovaného receptu samozřejmě koupíte v obchodě. Ale daleko levnější je koupit celého králíka a naporcovat si ho sám. 

Při troše cviku to není zase takový problém. Když to jednou zvládnete, budete mít jednu kuchyňskou dovednost navíc, a to se nikdy neztratí. Ostatně trénink dělá mistra. Čím častěji budete králíka porcovat, tím budete v této disciplíně lepší a lepší.

Postup:

Začněte odříznutím zadních stehen. U stáhnutého králíka je to naštěstí snazší než třeba u kuřete, kde svaly zakrývá kůže. Možná si budete muset pomoci odlomením stehenních kostí, abyste odhalili klouby.

Když převrátíte králíka na hřbet, uvidíte ledvinky, které vyříznete, je možné je dále zpracovat. Pod páteří jsou i válečky masa, vzdáleně podobné vepřové panence. Ty při porcování přijdou jako druhé na řadu.

Pak už následuje separování boku. Tady se to už začíná podobat filetování ryby. Bok obsahuje jenom minimální vrstvu masa, proto je třeba ho opatrně seřezávat podél žeberních kostí. Šéfkuchař Patrik Bečvář na videu ukazuje, jak oba boky vykostit tak, aby se z nich vytvořil jednolitý kus masa.

Finta spočívá v tom, že se nožem držíte hřbetu kostí a nožem kopírujete tvar žeber. Odříznout přední nohy je už jenom otázka chvíle.

Zbude kostra, které i při největší snaze vždycky obsahuje spoustu masa, které by byla škoda vyhodit. Určitě se bude hodit na vývar. Dělá se podobně jako ostatní vývary, tedy se zeleninou s tím, že se obvykle táhne aspoň tři hodiny.

Když to spočítáte, tak z jednoho králíka pořídíte minimálně dvě porce ze zadních stehen, přední stehna jsou menší, takže jednu porci, z boku můžete udělat roládu klidně pro tři lidi a k tomu ještě polévku. A každý pokrm bude jiný, takže králík se jenom tak nepřejí.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...