Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkuste pasivní hubnutí. Při této dietě nemusíte dělat vůbec nic

Po vánočních svátcích a před jarními dny by se leckterá z vás ráda zbavila nějakého kila navíc, ale bez stresu a odříkání. Jedna možnost by tu byla. Vsaďte na pasivní hubnutí.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vánoce i silvestrovské oslavy s všudypřítomnými talíři plnými lákavého cukroví a dalších dobrot byly nejspíš pro vaši postavu výzvou. už je to nějaký pátek, ale kila se stále nehnula dolů?

Zapomeňte na bleskové diety. Také odborníci se shodují, že zákazy a jednostranné diety nejsou na místě. A protože jistě nechcete, aby se vaše tělo nastavilo na stav nouze a hladu, zpomalil se vám metabolismus a ukládalo se víc tuku, nabízíme vám jeden geniální trik. Ohlídejte si, aby hlavní polední jídlo bylo opravdu bohaté na bílkoviny. Tak trvale stimulujete svůj metabolismus a dosáhnete dlouhodobého pocitu sytosti.

Aktivujte metabolismus

Vypadá to dost jednoduše, viďte? A také to tak funguje, protože organismus při tomto konceptu stravy musí vynaložit velké množství energie na rozštěpení proteinů. Už při trávení se většina přijímaných kalorií spaluje, aniž by se ukládaly na bocích.

V kombinaci s malým množstvím komplexních sacharidů, které vám rychle dodají energii, běží metabolismus a spalování tuků jako na drátkách.

Experti tomu říkají pasivní hubnutí. Vy sama nic dalšího dělat nemusíte a především si nemusíte ani nic odpírat. Celkově pocítíte menší hlad, automaticky toho sníte méně a na konci dne budete odměněna kalorickým deficitem.

A nejlepší na tom je, že se do toho můžete pustit rovnou bez přípravy. Slibujeme, že to funguje a že v takové pohodě jste opravdu ještě nikdy nehubla. Tak se připravte, jdeme na to. Držíme vám palce.

Hlavní přísada protein

Rostlinné zdroje bílkovin, třeba tofu, čočka, sójové vločky, dýňová semínka a mandle, i jejich živočišné zdroje, jako je odtučněný tvaroh, zrnitý krémový sýr, vajíčka či libové kuřecí a hovězí maso, vám zajistí aktivní metabolismus. Měla byste je tedy začlenit do každého jídla, ideálně v poledne a hodně.

Co s tím zkombinovat? Zeleninu v jakékoli formě. Ať už syrová nebo šetrně tepelně upravená vám rychle a nízkokaloricky naplní žaludek a zároveň dodá důležité balastní a minerální látky i vitaminy.

V poledne a večer by měla být zelenina hlavní součástí jídla. A také komplexní sacharidy. Ovesné vločky, pohanka, quinoa, amarant ke snídani plus celozrnné těstoviny, brambory, batáty, fazole a další luštěniny v poledne se postarají o vaše zdraví a pocit elánu po celý den.

Prodýchejte se ke štíhlosti

Je tu ale ještě něco, co byste měla do svého denního programu přirozeně začlenit. Udělejte si každý den chvilku času, abyste v klidu prováděla dechové cvičení, vyplatí se to.

  • Nejprve se postavte zpříma a proveďte mírný výpad jedné nohy vpřed.
  • Napněte hýždě a přeneste váhu na zadní nohu.
  • Asi 3 sekundy se zhluboka nadechujte a zároveň pomalu zvedejte paže nad hlavu.
  • Nakonec 7 sekund silně vydechujte, přitom napněte veškeré svalstvo svého těla a klesejte rukama zpátky dolů.

To vše byste měla opakovat zhruba 2 až 3 minuty, pak pocítíte osvěžení a nový příval vitality.

Otestujte prima recepty

Tato jídla nejen báječně chutnají, ale také vás výborně zasytí. Obsahují sacharidy, a tak vám dodají energii, aniž by hrozilo propuknutí náhlého nezvladatelného hladu.

Kuřecí chili

Na 1 porci: 100 g kuřecího prsního filetu nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozpalte 1 lžičku oleje a kuřecí filet na něm opečte po obou stranách do křupava. Osolte a opepřete. Přidejte 1 plechovku (425 ml) rajčat, 100 g cizrny v plechovce a 100 g bílých plechovkových fazolí, osolte, opepřete, ochuťte špetkou cukru a římským kmínem. Vše nechte zakryté 5 minut vařit při mírné teplotě a dozdobte snítkou oregana.
Doba přípravy: asi 15 minut; cca 360 kcal; bílk. 36 g, tuk 9 g, sach. 28 g

Brambory s tvarohem

Na 1 porci: 150 g malých brambor povařte 20 minut ve vodě. Uvařte i 1 vajíčko (velikost M) cca 10 minut natvrdo, prudce ho ochlaďte a oloupejte. Nasekejte 1 svazek směsi bylinek, nastříhejte lístky z 1 vaničky řeřichy, trochu jich dejte stranou a ostatní smíchejte s bylinkami, 100 g netučného tvarohu a 1 lžící mléka. Osolte, opepřete a oslaďte cukrem. Vejce nakrájejte nadrobno a vmíchejte do směsi. Brambory slijte, podávejte je s tvarohem a posypte zbývající řeřichou.
Doba přípravy: asi 25 minut; cca 260 kcal; bílk. 21 g, tuk 7 g, sach. 25 g

Z chlebových placek

Na 1 porci: 1 malou cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte ji na 2 lžících oleje. Přidejte 70 g mraženého listového špenátu a ohřejte ho. Osolte, opepřete, ochuťte sladkou paprikou a nasekejte ho nahrubo. Pokrájejte na plátky 80 g sýra feta. Malou chlebovou placku rozkrojte nejprve příčně a pak vodorovně na poloviny. Orestujte ji na grilovací pánvi s 1 lžící oleje. Dolní poloviny obložte fetou, 2 sušenými rajčaty, kuřecí nebo krůtí šunkou, špenátem, horní položte navrch a po obou stranách orestujte na grilovací pánvi.
Doba přípravy: asi 40 minut; cca 440 kcal; bílk. 18 g, tuk 28 g, sach. 28 g

Dušený losos

Na 1 porci: Nakrájejte 50 g ananasu, 1 jarní cibulku, 1 chilli papričku a 1 červenou cibuli. Vše ochuťte 1 lžičkou limetkové šťávy, solí, pepřem a špetkou cukru. 1 lososový filet (150 g) okořeňte 1 lžičkou limetkové šťávy, barevným pepřem i solí a na páře 8 minut poduste. 200 g celeru nakrájejte na kostičky a vařte ho 15 minut v osolené vodě. Slijte a umixujte s 25 ml mandlového nápoje, 1 lžící oleje a 2 snítkami koriandru, ochuťte. Vše naservírujte a na talíři posypte 1 lžící restovaných mandlí.
Doba přípravy: asi 40 minut; cca 390 kcal; bílk. 34 g, tuk 22 g, sach. 9 g

Losos dušený s jarní cibulkou

Plněné portobello

Na 1 porci: 60 g krůtího filetu nakrájejte na kostičky, nasekejte nohu žampionu portobello, 1 jarní cibulku a 1 stroužek česneku. Všechno orestujte na 1 malé lžičce oleje. 2 cherry rajčátka rozkrojte na poloviny, přidejte a společně osmahněte. Osolte, opepřete a ochuťte sladkou paprikou, přihoďte 1 otrhanou snítku tymiánu. Směsí naplňte portobello a posypte ho 20 g strouhaného sýra goudy. Pečte při 200 °C (v horkovzdušné troubě 175 °C) 15 minut. Výpek smíchejte se 70 g zakysané smetany, ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s plněným žampionem.
Doba přípravy: asi 30 minut; cca 420 kcal; bílk. 26 g, tuk 31 g, sach.7 g

Tukožroutská volská oka

Na 1 porci: 100 g batátů, 1 malý pastinák, 1 červenou papriku a 1 jarní cibulku nakrájejte na tenké nudličky. Zeleninu restujte 5 minut na 1 lžičce oleje. Osolte, opepřete a ochuťte sladkou paprikou. Směs vyjměte a udržujte v teple. 2 vejce rozklepněte na horkou pánev a usmažte volská oka. Osolte, opepřete a ochuťte sladkou paprikou. Volská oka podávejte s restovanou zeleninou.
Doba přípravy: asi 15 minut; cca 380 kcal; bílk. 19 g, tuk 21 g, sach. 29 g

Autor:
  • Nejčtenější

Béžová neznamená nudu, ale nadčasovost. Jarní kolekce jsou jí plné

Béžová je barva, která se v šatníku rozhodně neztratí. Je nadčasová, univerzální a navíc sluší úplně každému. Stačí...

Masáž pleti pro zdraví, krásu i relax. Jak používat kámen Gua Sha

Do správné kosmetické rutiny určitě patří i domácí masáže pokožky obličeje a celého těla. Ani při kosmetických masážích...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jarem se nese vůně svěžesti i omamného ovoce. Tyto parfémy musíte mít

Toužíte si pořídit novou vůni, ale tápete, která vám bude „sedět“ ze všech nejvíc? Tajemství výběru té správné toaletní...

Nabijte jaro energií. Červené kousky jsou k tomu jako stvořené

V záplavě něžných světlých tónů, kterými oplývají letošní jarní módní trendy, působí doslova jako zjevení jedna barva:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od nákupů přes vaření po zbytky. Šest tipů, jak skoncovat s plýtváním

Každoročně se u nás vyhodí okolo sta kilogramů potravin na osobu. Jedna domácnost by přitom mohla, při rozumném způsobu...

Osm sklenic vody, máslo nikdy. Pět přežitých mýtů o zdravé stravě

Slýcháte to ze všech stran. Že byste měli vypít osm sklenic vody denně, ráno začít ideálně se zeleným džusem a navečer...

Rozluštěte tajnou řeč vaší rtěnky. Odstín i tvar prozradí vaši povahu

Můžete být vášnivá, klidná nebo romantická. A může to jít poznat na první pohled. Rty, tedy přesněji barva vaší rtěnky,...

Odfoukněte vtíravé myšlenky. Když zjistíte příčinu, půjde to snadno

Vtíravé myšlenky nejsou ničím výjimečným. Mohou se lišit, jedno však mají společné. Zaměstnávají mozek a zhoršují...

Podlehněte medovému pokušení. Víme, jak si vybrat ten nejlepší

Med byl pro naše předky symbolem hojnosti a sladkosti. Včelařstvím se zabývali již starověcí Egypťané, kteří považovali...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...