Vánoce i silvestrovské oslavy s všudypřítomnými talíři plnými lákavého cukroví a dalších dobrot byly nejspíš pro vaši postavu výzvou. už je to nějaký pátek, ale kila se stále nehnula dolů?
Zapomeňte na bleskové diety. Také odborníci se shodují, že zákazy a jednostranné diety nejsou na místě. A protože jistě nechcete, aby se vaše tělo nastavilo na stav nouze a hladu, zpomalil se vám metabolismus a ukládalo se víc tuku, nabízíme vám jeden geniální trik. Ohlídejte si, aby hlavní polední jídlo bylo opravdu bohaté na bílkoviny. Tak trvale stimulujete svůj metabolismus a dosáhnete dlouhodobého pocitu sytosti.
Aktivujte metabolismus
Vypadá to dost jednoduše, viďte? A také to tak funguje, protože organismus při tomto konceptu stravy musí vynaložit velké množství energie na rozštěpení proteinů. Už při trávení se většina přijímaných kalorií spaluje, aniž by se ukládaly na bocích.
V kombinaci s malým množstvím komplexních sacharidů, které vám rychle dodají energii, běží metabolismus a spalování tuků jako na drátkách.
Experti tomu říkají pasivní hubnutí. Vy sama nic dalšího dělat nemusíte a především si nemusíte ani nic odpírat. Celkově pocítíte menší hlad, automaticky toho sníte méně a na konci dne budete odměněna kalorickým deficitem.
A nejlepší na tom je, že se do toho můžete pustit rovnou bez přípravy. Slibujeme, že to funguje a že v takové pohodě jste opravdu ještě nikdy nehubla. Tak se připravte, jdeme na to. Držíme vám palce.
Hlavní přísada protein
Rostlinné zdroje bílkovin, třeba tofu, čočka, sójové vločky, dýňová semínka a mandle, i jejich živočišné zdroje, jako je odtučněný tvaroh, zrnitý krémový sýr, vajíčka či libové kuřecí a hovězí maso, vám zajistí aktivní metabolismus. Měla byste je tedy začlenit do každého jídla, ideálně v poledne a hodně.
Co s tím zkombinovat? Zeleninu v jakékoli formě. Ať už syrová nebo šetrně tepelně upravená vám rychle a nízkokaloricky naplní žaludek a zároveň dodá důležité balastní a minerální látky i vitaminy.
V poledne a večer by měla být zelenina hlavní součástí jídla. A také komplexní sacharidy. Ovesné vločky, pohanka, quinoa, amarant ke snídani plus celozrnné těstoviny, brambory, batáty, fazole a další luštěniny v poledne se postarají o vaše zdraví a pocit elánu po celý den.
Prodýchejte se ke štíhlostiJe tu ale ještě něco, co byste měla do svého denního programu přirozeně začlenit. Udělejte si každý den chvilku času, abyste v klidu prováděla dechové cvičení, vyplatí se to.
To vše byste měla opakovat zhruba 2 až 3 minuty, pak pocítíte osvěžení a nový příval vitality. |
Otestujte prima recepty
Tato jídla nejen báječně chutnají, ale také vás výborně zasytí. Obsahují sacharidy, a tak vám dodají energii, aniž by hrozilo propuknutí náhlého nezvladatelného hladu.
Kuřecí chili
Na 1 porci: 100 g kuřecího prsního filetu nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozpalte 1 lžičku oleje a kuřecí filet na něm opečte po obou stranách do křupava. Osolte a opepřete. Přidejte 1 plechovku (425 ml) rajčat, 100 g cizrny v plechovce a 100 g bílých plechovkových fazolí, osolte, opepřete, ochuťte špetkou cukru a římským kmínem. Vše nechte zakryté 5 minut vařit při mírné teplotě a dozdobte snítkou oregana.
Doba přípravy: asi 15 minut; cca 360 kcal; bílk. 36 g, tuk 9 g, sach. 28 g
Brambory s tvarohem
Na 1 porci: 150 g malých brambor povařte 20 minut ve vodě. Uvařte i 1 vajíčko (velikost M) cca 10 minut natvrdo, prudce ho ochlaďte a oloupejte. Nasekejte 1 svazek směsi bylinek, nastříhejte lístky z 1 vaničky řeřichy, trochu jich dejte stranou a ostatní smíchejte s bylinkami, 100 g netučného tvarohu a 1 lžící mléka. Osolte, opepřete a oslaďte cukrem. Vejce nakrájejte nadrobno a vmíchejte do směsi. Brambory slijte, podávejte je s tvarohem a posypte zbývající řeřichou.
Doba přípravy: asi 25 minut; cca 260 kcal; bílk. 21 g, tuk 7 g, sach. 25 g
Z chlebových placek
Na 1 porci: 1 malou cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte ji na 2 lžících oleje. Přidejte 70 g mraženého listového špenátu a ohřejte ho. Osolte, opepřete, ochuťte sladkou paprikou a nasekejte ho nahrubo. Pokrájejte na plátky 80 g sýra feta. Malou chlebovou placku rozkrojte nejprve příčně a pak vodorovně na poloviny. Orestujte ji na grilovací pánvi s 1 lžící oleje. Dolní poloviny obložte fetou, 2 sušenými rajčaty, kuřecí nebo krůtí šunkou, špenátem, horní položte navrch a po obou stranách orestujte na grilovací pánvi.
Doba přípravy: asi 40 minut; cca 440 kcal; bílk. 18 g, tuk 28 g, sach. 28 g
Dušený losos
Na 1 porci: Nakrájejte 50 g ananasu, 1 jarní cibulku, 1 chilli papričku a 1 červenou cibuli. Vše ochuťte 1 lžičkou limetkové šťávy, solí, pepřem a špetkou cukru. 1 lososový filet (150 g) okořeňte 1 lžičkou limetkové šťávy, barevným pepřem i solí a na páře 8 minut poduste. 200 g celeru nakrájejte na kostičky a vařte ho 15 minut v osolené vodě. Slijte a umixujte s 25 ml mandlového nápoje, 1 lžící oleje a 2 snítkami koriandru, ochuťte. Vše naservírujte a na talíři posypte 1 lžící restovaných mandlí.
Doba přípravy: asi 40 minut; cca 390 kcal; bílk. 34 g, tuk 22 g, sach. 9 g
Plněné portobello
Na 1 porci: 60 g krůtího filetu nakrájejte na kostičky, nasekejte nohu žampionu portobello, 1 jarní cibulku a 1 stroužek česneku. Všechno orestujte na 1 malé lžičce oleje. 2 cherry rajčátka rozkrojte na poloviny, přidejte a společně osmahněte. Osolte, opepřete a ochuťte sladkou paprikou, přihoďte 1 otrhanou snítku tymiánu. Směsí naplňte portobello a posypte ho 20 g strouhaného sýra goudy. Pečte při 200 °C (v horkovzdušné troubě 175 °C) 15 minut. Výpek smíchejte se 70 g zakysané smetany, ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s plněným žampionem.
Doba přípravy: asi 30 minut; cca 420 kcal; bílk. 26 g, tuk 31 g, sach.7 g
Tukožroutská volská oka
Na 1 porci: 100 g batátů, 1 malý pastinák, 1 červenou papriku a 1 jarní cibulku nakrájejte na tenké nudličky. Zeleninu restujte 5 minut na 1 lžičce oleje. Osolte, opepřete a ochuťte sladkou paprikou. Směs vyjměte a udržujte v teple. 2 vejce rozklepněte na horkou pánev a usmažte volská oka. Osolte, opepřete a ochuťte sladkou paprikou. Volská oka podávejte s restovanou zeleninou.
Doba přípravy: asi 15 minut; cca 380 kcal; bílk. 19 g, tuk 21 g, sach. 29 g