Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před oříšek, jenž si většina z nich dopředu nemohla vyzkoušet. Vždyť jak často doma grilujete přes kilogram těžký hovězí steak?

Pro toto kolo si porotci Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek vymysleli speciální úkol. Připravit obří přes kilo těžký T-bone steak. Navíc je to maso, které by nebylo dobré zkazit. „Jestli to přeženete s propečením, uvědomte si, že to zvíře zemřelo zbytečně,“ upozornil.

T-bone steak je trochu zrádný v tom, že jednu část tvoří nízký roštěnec a druhou svíčková. Každé maso má jinou chuť i strukturu, a hlavně potřebují jinou délku přípravy. Takže je v podstatě nemožné je připravit rovnoměrně.

Pokud se roštěnec připraví jako například medium rare, bude svíčková propečená o stupeň více. Tak to taky dopadlo, nicméně porotci jsou si této skutečnosti velmi dobře vědomi a taky to tolerovali.

Zkušený grilař Danny trochu podcenil odlišnost práce na peletkovém grilu, většinou pracuje s dřevěným uhlím, a trochu maso připálil. To však těžce nesla jeho dcera Daniela a taťku za to neustále „grilovala“. Bylo vidět, že v této fázi soutěže už byly nervy na pochodu, a tato dvojice už nedoufala, že by mohla postoupit do finále.

Jenže vše bylo nakonec jinak. Amatérská porota složená z deseti motorkářek totiž vyhodnotila jejich steak jako nejlepší. Zřejmě se tak projevila Dannyho zkušenost s ochucením masa.

Česko na grilu

Finále můžete sledovat v pondělí večer na Primě, anebo týden předem na Prima+.

Tři dvojice tedy musely do rozstřelu, kde dostaly za úkol vrátit se k surovině z prvního dílu, tedy ke kuřecímu masu. Úkolem bylo vyrobit roládu, což znamenalo vzít celé kuře, vykostit jej, připravit fáš jako náplň, zarolovat a udělat tak, aby vznikla uprostřed pěkná mozaika, aby se roláda při řezu nerozpadala. To je úkol, který nezkušenému kuchaři může dělat problém.

Takže muselo dojít i k nezbytnému vyřazování, přece jen už bude příště jen finále. „Provlékli“ se do něj Viera s Davidem. „Davide, když jsem vás tady uviděl poprvé, nevsadil bych na vás ani zlámaný pětník. Působili jste nesympaticky a rozháraně. Ale tobě musím říct, že máš pro grilování talent. A jakmile se naučíš ovládat svoje ego, budeš ještě lepší,“ uznal Pohlreich s odkazem na věčné rozmíšky s mámou Vierou.

Denisa s Dominikou možná „vydělaly“ na tom, že se během soutěže dostaly už do pěti rozstřelů, prostě si už tak nějak zvykly, že skoro pokaždé musejí bojovat o přežití. A tak byly tentokrát ve fázi rezignovaného klidu a o to lépe se jim vedla práce.

Soutěž nakonec museli opustit Jana s Romanem. Přestože i oni se během soutěže abnormálně zlepšovali a podstatně se zvýšila jejich schopnost spolupráce. „Myslím, že ta roláda byla asi to nejlepší, co jste tu za celou soutěž připravili. Jenže v této fázi je to už jenom o prkotinách,“ zdůvodnil Zdeněk Pohlreich výrok poroty.

Autor:

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Grilované kotlety s rajčaty a chřestem

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

Hostina od Dominiky a Denisy

VIDEO Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

Rump steak, tedy květová špička

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

Hlavní úkol večera: T-bone steak

VIDEO Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou,...

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Barbecue kotleta je úžasná delikatesa, zvlášť když přidáte houbovou omáčku

Barbecue kotleta s konfitovanými mrkvemi a houbovou omáčkou

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám profesionální mistr grilu Daniele Govoni ukáže, jak si doma...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

  • Nejčtenější

Balkon na brněnském sídlišti Vinohrady proměnil v krásně plodící vinici

8. června 2024

Soutěž Je to trošku punk, ale přinesl sladké hrozny. I na burčák. „Bydlím na sídlišti Vinohrady v...

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Terén zahrady vymodelovali i s pomocí balvanů, do záhonů zvolili štěrk

7. června 2024

Soutěž Po mnoha letech se vrátili do svého rodiště v Pardubickém kraji a vlastními silami vybudovali...

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

Mládě pražských vombatů už vykukuje mámě z vaku, v sobotu jej čekají křtiny

14. června 2024

Je to tvor tak zvláštní, že přitahuje pozornost, ač vypadá jako velká tlustá šedivá myš. Ovšem...

Maminčina zahrádka je životadárnou oázou pro živáčky, zeleninu i meditaci

14. června 2024

Soutěž Tam, kde se stýká teplé podnebí vinařského okresu Znojmo se závanem chladnějšího počasí Vysočiny,...

Vysoké truhlíky, které už nikdy nebudete muset natírat. Vsaďte na plast

13. června 2024

Jaro je v plném proudu a vy nemáte dost záhonů na všechny oblíbené kytičky či zeleninu? Kromě...

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...