Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Premium

„Kostku ve skluzu“ ani závodní jídelnu u nás nečekejte, říká šéf vinného baru

Jako barová jídla označuje kuchař drobnější porce, která si hosté pak sdílejí navzájem. | foto: Dušan Mackovič

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Dušan Mackovič původně nechtěl být kuchařem, studoval na průmyslovce. Tuto školu nedodělal a přešel na soukromý kuchařský učňák. Nové suroviny, které se začaly v devadesátých letech objevovat, ho nadchly, a tak kuchařině doslova propadl. Po více než dvaceti letech toulání po hotelových restauracích se vrátil do menšího podniku a dává tvář kuchyni vinného baru Vinograf.
Hovory na talíři

Největší vliv na jeho budoucí směřování měla jeho první zahraniční praxe, kterou absolvoval ještě na škole. Čtyři měsíce na Kypru mu ukázaly, jak se vaří a pracuje v zahraničí.

Navíc se v čerstvých osmnácti letech ocitl sám mimo domov, to ho nastartovalo nejen profesně, ale i v touze objevovat nové neznámé kultury. Začal si uvědomovat, že s kuchařinou mohou být spojeny cestování a poznávání. Navíc nutnost učit se další jazyky, aby člověk snadno zapadl do kolektivu.

Ne že by tím odpadla nutnost si to denně odstát u sporáku. Ale tyto chvíle mu osladilo vědomí, že při tom poznává něco nového.

Myslím, že kdybych napsal na jídelní lístek halušky s brynzou a jen tak jim to vykydnul na talíř, asi by odcházeli zklamaní.

Dušan Mackovič

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Hovory na talíři

Čokoládové lanýže? Hodně lidí se ptá, zda je v nich opravdu houba, líčí výrobce

Václav Durďák

Největšího výrobce řemeslné čokolády v Česku, Čokoládovnu Janek, založil před lety Václav Durďák s...

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich je známý šéfkuchař, jehož proslavila nejen jeho gastronomická...

Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Mé recepty jsou blbuvzdorné. Uvaří je i antitalent, říká Těhotnej kuchař

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý...

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý gram a to, jak...

Kapra jedině na sádle, mlíčí smažím jako řízek, radí kulinářský mistr Svatek

Martin Svatek

Oblíbenou pochoutkou, ale i postním vánočním jídlem bývali kdysi v Čechách kupodivu šneci. V...

Z šesti knedlíků jsem nešťastný. Menší porce zamezí plýtvání, míní foodkritik

Pavel Maurer

Nejezte blbě, zní bonmot milovníka jídla a foodkritika Pavla Maurera. Rád ochutnává, hodnotí, o...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...