Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nebojte se rožnění velkých kusů. Grilovací akademie vám poradí, jak na to

Seriál
Kdo se bojí umístit na gril pořádný kus masa, připravuje se o skvělý zážitek, kdy se jeho hotové části postupně odkrajují a party na zahradě tak může probíhat v podstatě stále. Jak na to, aby vše klaplo, ukáže v dalším dílu Grilovací akademie pipMaster David Kubricht se svými kamarády a hosty.
Na rožni nemusíte vždycky péct kuře nebo selátko, klidně třeba i krkovičku nebo...

Na rožni nemusíte vždycky péct kuře nebo selátko, klidně třeba i krkovičku nebo jakékoliv jiné maso. | foto: Lukáš Oujeský

V jednom z nejkrásnějších světových hostelů Long Story Short v Olomouci má provoz restaurace, ale i celého hostelu, na povel uznávaný kuchař Petr Heneš.

„Chci, aby hosté viděli, co a jak pro ně připravujeme, proto jsme do přestavby původní rozlehlé vojenské pekárny zakomponovali i otevřenou kuchyni,“ říká Heneš, spolumajitel hostelu.

Co je to rotisserie

Maso, které váží více kilogramů, patří na rotisserii. Není to nic složitého, v podstatě se jedná o přípravu pomocí dlouhé špízové jehly. Název pochází z francouzštiny a v překladu znamená grilovačka.

V našich končinách se také používá termín rožnění. Nad ohněm se maso nabodnuté na rožeň pomalu otáčí.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin, farmáři. Grilovací akademie, která je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování, myslí na vše a na všechny. Nečekaným průvodcem akademií je pak pipMaster David Kubricht, odborník na grilování, který si ho dokonale vyzkoušel, ohmatal a doslova se jím projedl.

„Rotisserie rozšíří možnosti grilu. Grilovat se dá kebab, kuřata, krůta, husa, ale i sele, jehně nebo celá vepřová kýta. Fantazii se meze nekladou,“ říká Ondřej Kovář, který stojí za konstrukcí jedinečného grilu Vulcanus z patinující oceli cor-ten. Ta má dlouhou životnost, a protože vydrží jakékoliv venkovní podmínky, grilovat tak lze celý rok, i v zimě.

„Maso – my budeme grilovat vepřovou krkovici a krůtí prsa – je třeba předem naložit do láku a pak ho během grilování potírat speciální marinádou. Na to nebudeme používat běžnou mašlovačku, ale uděláme si přírodní z čerstvých bylinek,“ upozorňuje Štěpán Danihel, šéfkuchař olomoucké restaurace Long Story Short Eatery&Bakery, který se učil kuchařskému umění i v Řecku.

Točí se hodinu a půl

„Lák je výborný v tom, že se dostane sůl až doprostřed masa, marináda zase v kombinaci s ním udělá na jídle krásnou krustičku,“ vysvětluje Heneš s tím, že na výsledek, kdy se maso rovnoměrně propéká otáčením na špízu, je třeba počkat aspoň hodinu a půl.

Lák na naložení a marináda na potírání

Maso naložíme do láku, kdy na 10 litrů vody použijeme 900 gramů soli a 600 gramů cukru.

Marináda na potírání je složená z 300 mililitrů jablečného džusu, 200 mililitrů olivového oleje a 100 mililitrů jablečného octa.

„Součástí rotisserie je samozřejmě motor, který zvládne otáčet až čtyřicet kilogramů těžké kousky,“ vysvětluje Kovář. „Díky rotisserii zůstávají volné další plochy grilu a může se tak na nich dělat třeba přílohová zelenina,“ radí pipMaster.

„Zkuste vedle cukety a paprik i mladé zelí rozpůlené na půlku, stačí je posolit a popepřit, třeba u cukety ale pozor na to, aby se do ní nevsáklo příliš mnoho oleje,“ upozorňuje Štěpán, když krájí zeleninu nožem Nakiri japonského stylu ze série Dellinger Okami 3.

Svým tvarem připomíná sekáček na maso, ale s čepelí dlouhou 170 milimetrů se dá snadno nakrájet všechna zelenina na drobné kostičky nebo proužky.

Nezapomeňte na dresinky

K hotovému masu se kromě zeleninové přílohy hodí i nejrůznější chutney, hořčice, dresinky. Sáhnout je také možné po balíčku delikates ke grilu od českého výrobce Marmelády s příběhem. Kromě beraních rohů obsahuje například chilli hořčici, mango chutney a pro milovníky středomořské kuchyně i sušená rajčata.

„Kdo je netrpělivý, může maso z rožně odkrajovat postupně, takže se bude i postupně dopékat,“ prozrazuje jednu ze svých chytrých vychytávek Heneš. Maso lehce oddělí ostrý plátkovací nůž Dellinger Okami 3 layers. Umí udělat tenké plátky, a je jedno, jestli je to maso syrové nebo už hotové.

Práce s ním je jednoduchá, přesná a rychlá. Díky tomu si maso uchová svou šťavnatost. Každý nůž je ručně broušený a při vysoké tvrdosti jádra dosahuje až extrémní ostrosti.

Autor:

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Legendární masové bomby z Apulie

VIDEO Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...