VIDEO: Zkuste kuřecí prsa jinak. Pohlreich je zabalil do listového těsta

  • 7
Kuřecí prsa jsou nejjistější variantou, jak „bezbolestně“ nakrmit rodinu a přitom máte jistotu, že se nebude nikdo nad jídlem ofrňovat. V dalším dílu seriálu Šéfem za pár minut, který běží na Primě, Zdeněk Pohlreich ukázal, jak je připravit trošku jinak, přitom příprava je snadná a rychlá.

Pohlreich kuře pečené v listovém těstě přirovnal třeba k beef wellingtonu a podobným světovým jídlům, které používají podobnou techniku. Maso samotné se narychlo opeče na pánvi jen na barvu, pak se zabalí do listového těsta a nechají se zapéct v troubě.

Tak se dosáhne v jednom kroku vytvoření krusty na povrchu masa a maso se zároveň propeče až do svého jádra. Což šetří čas i energii. Tajemství chuti podobného pokrmu je v tom, že skrývá nějaké tajemství uvnitř. 

V případě tohoto kuřete spočívá v sýru a bylinkách. „Nemusíte se jich bát, kuře je dost jemné,“ říká.

Když je kuře dostatečně opečené, dejte ho stranou, slijte omastek a zastříkněte bílým vínem. Po vyvaření přidejte trošku vývaru. Stane se tak po přidání bešamelu základem omáčky pro servírování.

Ke kuřeti přisypejte nasekané bylinky a kousek krémového sýra a promíchejte, aby se prso ve směsi promíchalo. A pak už můžete začít obalovat.

Plát listového těsta potřete vajíčkem, přidejte prso a pečlivě zabalte. Porci ještě nakonec opět potřete rozšlehaným vejcem a v pekáčku vyloženým pečicím papírem pečte 10–12 minut na 190 °C.

Šéfem za pár minut

Pořad můžete sledovat na Primě každou neděli ráno a reprízu v pondělí před půlnocí. Recepty najdete na Sefemzaparminut.cz.

Mezitím si v pekáčku s vínem a vývarem doděláte omáčku, můžete přidat ještě trochu hořčice a smetany a můžete servírovat. Jako přílohu použil Pohlreich chřest, co není právě sezonní zelenina, ale lze to pochopit, zřejmě se tento díl natáčel na jaře, kdy ho bylo všude hodně. 

Přílohu zvolíte podle toho, co máte právě po ruce a podle chutě. Základ bude výborný tak jako tak.

Ingredience:

  • hořčicový bešamel
  • máslo
  • hladká mouka
  • mléko
  • sůl
  • pepř
  • muškátový ořech
  • dijonská hořčice
  • kuřecí prsa
  • kuřecí prsa
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • bílé víno
  • drůbeží vývar
  • bazalka
  • oregano
  • krémový sýr
  • dijonská hořčice
  • smetana
  • listové těsto
  • vejce
  • zelený chřest
  • sůl

Postup:

Nejprve si připravte bešamel. V rendlíku rozehřejte máslo, zasypte ho hladkou moukou a míchejte. Směs zalijte studeným mlékem, rozmíchejte a provařte. Osolte a opepřete a přidejte trošku muškátového ořechu.

Vmíchejte dvě lžíce dijonské hořčice a důkladně bešamel promíchejte. Pokud ho nevyužijete celý, vydrží až dva dny v lednici.

Kuřecí prsa osolte a opepřete a zatáhněte maso z obou stran na pánvi s olejem. Dejte ho stranou trochu vychladnout a z pánve slijte olej. Pak na pánev nalijte trochu bílého vína a vývar. Jakmile se budou vařit, rozmíchejte v pánvi hořčicový bešamel. Než omáčku doděláte, nechte péct maso.

Čerstvé bylinky smíchejte s lžící krémového sýra a kuřecí prsa směsí důkladně potřete. Listové těsto potřete rozšlehaným vejcem, položte doprostřed naložené maso a zbytek sýra s bylinkami. 

Důkladně vše zabalte a dejte na pečicím papíru do pekáčku. Balíček ještě jednou potřete vejcem a pečte v troubě rozpálené na 190 °C zhruba 10 až 12 minut.

Mezitím dokončete omáčku. Z pánvičky ji přelijte do rendlíku a ještě ji nařeďte vývarem. Rozmíchejte v ní lžíci hořčice, vlijte trochu smetany a provařte. Na poslední chvíli vmíchejte pár nakrájených lístků čerstvé bazalky.

Zelený chřest okrájejte a vložte do vroucí osolené vody. Vařte maximálně 8 minut, aby si zachoval krásnou barvu.

Hotové maso nakrájejte a podávejte s chřestem a omáčkou.