Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Díky české chůvě dostane vietnamský kuchař kachnu se zelím do asijské rolky

  22:25
Krásnou vietnamsko-českou fúzi předvedl šéfkuchař Přemek Forejt svým kolegům z poroty soutěže Masterchef. Rozený Brňák je vzal do Prahy, aby jim představil již třetí restauraci vietnamských bratrů Gianga a Khanha. Ti vyrostli nejen na lehké kuchyni svých rodičů, ale i na poctivém českém jídle své chůvy z Jilemnice.

Na úvod Forejt nechal Janu Punčochářovi a Radkovi Kašpárkovi v restauraci Dian na pražské Brumlovce naservírovat vařené vajíčko, ovšem s nevábně páchnoucím nevylíhnutým kuřecím embryem uvnitř.

I v jihovýchodní Asii, odkud tato lahůdka zvaná balut  pochází, se podle Khanha konzumuje spíš z hecu než pro velký gurmánský zážitek. A silně se koření, aby se vůbec dala pozřít. Proč dostali k tomuto extrémnímu pokrmu vůbec přivonět, zjistili Punčochář s Kašpárkem až později.

Balut byl odnesen a konečně se dočkali opravdové delikatesy, kvůli které na Prahu 4 všichni tři zamířili: smažené rolky, do níž Khanh vměstnal chuť své oblíbené české pečené kachny s knedlíkem a zelím, jak se ji s mladším bráchou naučili už jako malí kluci jíst „u adoptivní české babičky“ v Krkonoších. Stejně jako třeba kyselo nebo lahodné krémové omáčky.

Jak taková moderní rolka spojující to nejlepší ze dvou odlišných kuchyní vzniká, najdete v úvodním videu z 11. dílu televizního pořadu Souboj na talíři. Šéfkuchař Khanh Ta v ní spojil opravdu silnou chuť kachny, roli českého zelí si zahrálo osvěžující kimči, doplňuje je citrusová omáčka.

Pak už se Radek Kašpárek i Jan Punčochář pustili do asijsko-českého vaření s kachnou v hlavní roli. S vědomím toho, že kdo za svůj pokrm získá méně bodů, ochutná balut. Což byla jednoznačně maximální motivace.

Radek Kašpárek se rozhodl kachnu kombinovat s tradičním šlapaným českým zelím, k jehož úpravě ovšem přistupoval jako by chystal kimči. Honza Punčochář se rozhodl zariskovat a pustil se do přípravy husy, jejíž chuť bude postavená na vůni a na koření, stejně jako česká i asijská kuchyně. Zkombinoval badyán, fenykl, skořici, koriandr, hřebíček, citronovou trávu, citronovou kůru i limetové listí. A věděl, co dělá.

Jan Punčochář si vaření užíval, protože to byla výzva podle jeho gusta. Připravoval husu, kterou si nejprvě úplně rozboural.

„Myslím že husa je mnohem chutnější než kachna. Je zajímavá tím, že stehno chutná absolutně jinak než prso a jinak se chová,“ vysvětloval Jan Punčochář, proč nerad peče husu vcelku, ale raději ji celou rozbourá.

„Kachynka je jemnější samozřejmě,“ sázel Radek Kašpárek zase na svoji jistotu. Kachní prsíčka ochutil kořením a citrusy a krásně je zatáhnul na grilu, kůži z kachních prsou vypekl v troubě na kachní chipsy. Po ruce oba kuchaři samozřejmě měli med i sójovou, rybí či ústřicovou omáčku, museli si ovšem pro ně zajet do Sapy, kde neodolali, aby také něco neochutnali.

Nicméně zpět k jejich vaření, kdy od sebe oba navzájem ochutnávali a byli nadšení. Ovšem také oba ve stresu, protože balut nikdo nechtěl jíst. Kdo tedy ochutnával, zhodnotil jídla obou šéfkuchařů a rozhodl nakonec o vítězi? Oba bratři, Giang a Khanh, a  jejich rodiče. 

Husí játra (foie gras) v toustu s liči a kumkvatem s omáčkou z medu, yuzu a...
Husí prso Jan Punčochář nakombinoval s vaflí naplněnou hruškami a škvarky z...
Typické asijské taštičky Jan Punčochář naplnil trhanou husou a doplnil silným...

Česko-asijské husí menu Jana Punčocháře

Honza Punčochář servíroval husí játra (foie gras) v toustu s liči a kumkvatem s omáčkou z medu, yuzu a sojové omáčky. Typické asijské taštičky naplnil trhanou husou a doplnil silným vývarem. Husí prso kombinoval s vaflí naplněnou hruškami a škvarky z kachních jater, a navrch je ještě doplnil houbou shitake v teriyaki omáčce. Naprosto oslnil.

Podle obou bratrů je v asijské kuchyni těžké zkombinovat všechny chutě a v Honzových kombinacích podle nich hrály skvěle. Což nikdo moc nečekal, Jan Punčochář kombinaci české a asijské kuchyně obyčejně nevaří.

Rolku od Radka Kašpárka, tedy trhané kachní stehno v kapustovém listu potřeném...
Pečený tuňák od Radka Kašpárka, marinovaný v kikomanu. Doplňují ho pečené...

Česko-asijské kachní menu Radka Kašpárka

Po této chvále už Radek Kašpárek asi už trnul. Nicméně s nadějí servíroval svou rolku, což bylo vlastně trhané kachní stehno v kapustovém listu potřeném redukcí hoisinu s kokosovým mlékem a kešu oříšky, doplňovala ji nakládaná houba shitake a kimči z českého kysaného zelí. Na druhém talíři servíroval pečeného tuňáka marinovaného v kikomanu, pečené kachní kůže, nakládané houby enoki (tedy penízovku sametonohou), zelí pak choi a silný kachní vývar. Podle strávníků to bylo geniální, z kombinace chutí měli obrovskou radost.

Balut, delikatesa z jihovýchodní Asie, kterou kvůli nevábnému zápachu jen tak někdo nepozře.

Kdo tedy ve vyrovnaném souboji získal převahu hlasů a stal se vítězem? V poměru 3:1 vyhrál Honza Punčochář, i když obě jídla byla božská, z čehož měli Radek i Honza skvělý pocit.  U balutu, který byl ještě teplý, to s pocity bylo horší. Přemkovi Forejtovai tato zkouška nakonec přišla tak strašná, že ji chtěl odvolat. Ovšem Ostravák Radek to dokázal a nakonec s ním i Honza Punčochář držel basu a dal balut také. Koneckonců, je prý zdravý.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...