Pondělí 2. října 2023, svátek má Olívie, Oliver
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 2. října 2023 Olívie, Oliver

Borůvkové knedlíky, za nimiž jezdí i z Rakouska, jsou s bůčkem ještě lepší

  22:25
Radek Kašpárek vzal během letošní borůvkové sezony své kolegy Přemka Forejta a Jana Punčocháře na výlet do rybníkářské oblasti jižních Čech, konkrétně do bistra U Sumečka. Za svým kamarádem Mariánem Takáčem. Ochutnat překvapivě nedostanou žádnou rybu, ale kynuté borůvkové knedlíky, tzv. blbouny.

Obzvlášť Honza Punčochář, který byl jako rybář hodně nedočkavý, jakou skvěle připravenou rybu ochutnají, se ani nesnažil skrývat své zklamání. „Nemám moc rád sladká jídla, a nemusím borůvkové knedlíky,“ prudil.  Ovšem nad nadýchanými blbouny plnými chuti lesních borůvek, másla a smetany se s Přemkem Forejtem nakonec jen oblizovali.

„Ke Staňkovu borůvkové knedlíky a borůvkové produkty neodmyslitelně patří,“ vysvětloval Marián Takáč a popsal, jak jim je přímo do restaurace nosí celé léto čerstvě natrhané z lesa jak místní babky, tak i chlapi nebo studenti. A jak na ty jejich vyhlášené borůvkové knedle jezdí od jara do podzimu jak hosté z celé republiky, tak ze sousedního Rakouska. 

Marián Takáč sice není vystudovaný kuchař, ale dobré jídlo miluje. „Jak se u nás říká, nejsme líný se dobře najíst,“ komentuje bez okolků, jak se jeho rodina dostala k vaření, vybudování bistra a jak stavěli na nohy statek a polnosti, které se po revoluci rodině vrátily v zuboženém stavu.

Nicméně zpět ke knedlíkům, protože to je téma, nad nímž se museli Honza s Přemkem hodně zamyslet: dostali za úkol přímo na staňkovské návsi uvařit borůvkové knedlíky, které budou nějakou geniální variací na božské knedlíky od Mariana. A nakonec svými neobvyklými recepty na tradiční české jídlo překvapí jak Mariana s přáteli, tak Radka i sebe navzájem.

Do borůvkových knedlíků Honza plnil i kousky špeku.
Přemek ochutnává Honzovu slanosladkou náplň do knedlíků s borůvkami a špekem.
Jan Punčochář servíruje svůj bramborový borůvkový knedlík s bůčkem.

Do borůvkových knedlíků Honza plnil i kousky špeku.

Honza se totiž jako milovník české kuchyně nebál zkombinovat chuť borůvkových knedlíků, vepřového bůčku a špeku. Drze se pustil do přípravy kombinace, která zní strašně, ale evidentně ji lze vybalancovat tak, že způsobí blaho na jazyku. To alespoň tvrdil každý, kdo při natáčení 7. dílu Souboje na talíři tuto slanosladkou kombinaci ochutnal.

Když Honza Punčochář své jídlo naservíroval, sešly se mu na jednom talíři selečí bůček i hřbet, kedlubna, jablka, brusinky, omáčka s badyánem a borůvkový knedlík z bramborového těsta naplněný borůvkami, špekem a rozmarýnem. Prostě od každé chuti něco a dohromady chuťový koncert.

Přemek Forejt servíruje borůvkové knedlíčky na pařáčku s příjemně vonícími...
Přemek Forejt servíruje své borůvkové knedlíčky na pařáčku s příjemně vonícími...
Jako přílohu Přemek podával několik druhů ovocných kompotů z bobulovin...

Přemek servíruje borůvkové knedlíčky na pařáčku s větvičkami bobulovin.

Přemek přece jen zůstal u sladké klasiky, ale pohrál si s ní jedna radost. Z bobulovin, které v okolí potkal, připravil čtyři druhy kompotů; z angreštu,  josty, rakytníku, ostružin, rybízu a borůvek. K tomu servíroval borůvkové knedlíčky posypané crumblem ze sušeného mléka a čokolády, a to originálně v pařáčku naplněném větvičkami bobulovin, jejichž vůni ještě stihly natáhnout. Chuťově i na pohled nepochybně jedinečný zážitek.

Pomyslné vítězství si odnesl Honza Punčochář se svým přelomovým maso-sladkým receptem, ale boule za ušima měli strávníci i při ochutnávání Přemkova menu. Takže mu vůbec nevadilo, že musel „za trest“ zápasit s balíky sena pro Marianovy jaky. V létě se prostě v každém hospodářství musí všichni pěkně otáčet.

Autor:
  • Nejčtenější

Kocour vycítil, že je se mnou zle. Díky němu se rakovina odhalila včas

Že mají zvířata zvláštní schopnosti a odhalí i to, co je mimo lidské chápání, se dávno ví. A o kočkách toto tvrzení...

Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben

Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

Zbláznila se do babičkovských květin a pěstuje je na permakulturní farmě

„Káže vodu, pije rosu,“ dalo by se říct o permakulturní designerce Denise Tomáškové. Jenže ona si to zaslouží. Pečuje o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pepa Libický se vrátil ke stavbě tiny housu. Konečně se dostal ke koupelně

Už to vypadalo, že Libickému na Primě před prázdninami došly síly a skončil napínáním stropu. Jenže uvnitř zbývá ještě...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Béleše, to jsou povidla a mák. Punčochář přidal zmrzlinu ze srnčích kostí

Jako výsostně skvostné označila paní Káčerová béleše Honzy Punčocháře připravené ve fikané sladko-slané kombinaci. A na...

Co má s kávou společného osel a proč se prodávala v lékárnách? Expert vypráví

Premium Kde si na Pražském hradě kupovala domácí šlechta první zrnka kávy? Kdo učiteli národů J. A. Komenskému doporučil čaj...

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

Cvrček v dortu je hnus, namítla Joy z MasterChefa. Do pečení se pustila

„Přivítejte kometu českého cukrářství, Šárku Diváckou,“ uvedl Jan Punčochář do kuchyně Masterchefa mladou brněnskou...

Kazma ukázal, jak snadno se dal zjistit kód vedoucí k výhře 22 milionů korun

Kazma (38) ukázal, jak relativně lehce se dal zjistit kód vedoucí k výhře jednoho milionu dolarů, v přepočtu 22 milionů...

Smartwings přestanou létat z malých letišť. Zařízly plány cestovek

Premium Posílit význam tuzemských regionálních letišť a umožnit řadě lidí cestovat na dovolenou bez cesty na pražské letiště. S...

To mi máma nikdy neřekla! Archiv StB Janu Kratochvílovou překvapil

Podraz režimu a nucená emigrace. Tak popisuje Jana Uriel Kratochvílová (70) čtyřicet let staré události, které...

Další celebrita na OnlyFans. Dělám to kvůli rodině, říká herečka

Drea de Matteová (51) je americká herečka známá například díky rolím Angie v Zoufalých manželkách, Wendy v Zákonu gangu...

Kde si i miliardář připadá chudý. Ze Saint-Tropez je oáza superluxusu

Francouzské letovisko Saint-Tropez je možná jedinou rybářskou vesnicí na světě, kde je snazší koupit si kabelku za 25...