Středa 20. října 2021, svátek má Vendelín
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 20. října 2021 Vendelín

Borůvkové knedlíky, za nimiž jezdí i z Rakouska, jsou s bůčkem ještě lepší

  22:25
Radek Kašpárek vzal během letošní borůvkové sezony své kolegy Přemka Forejta a Jana Punčocháře na výlet do rybníkářské oblasti jižních Čech, konkrétně do bistra U Sumečka. Za svým kamarádem Mariánem Takáčem. Ochutnat překvapivě nedostanou žádnou rybu, ale kynuté borůvkové knedlíky, tzv. blbouny.

Obzvlášť Honza Punčochář, který byl jako rybář hodně nedočkavý, jakou skvěle připravenou rybu ochutnají, se ani nesnažil skrývat své zklamání. „Nemám moc rád sladká jídla, a nemusím borůvkové knedlíky,“ prudil.  Ovšem nad nadýchanými blbouny plnými chuti lesních borůvek, másla a smetany se s Přemkem Forejtem nakonec jen oblizovali.

„Ke Staňkovu borůvkové knedlíky a borůvkové produkty neodmyslitelně patří,“ vysvětloval Marián Takáč a popsal, jak jim je přímo do restaurace nosí celé léto čerstvě natrhané z lesa jak místní babky, tak i chlapi nebo studenti. A jak na ty jejich vyhlášené borůvkové knedle jezdí od jara do podzimu jak hosté z celé republiky, tak ze sousedního Rakouska. 

Marián Takáč sice není vystudovaný kuchař, ale dobré jídlo miluje. „Jak se u nás říká, nejsme líný se dobře najíst,“ komentuje bez okolků, jak se jeho rodina dostala k vaření, vybudování bistra a jak stavěli na nohy statek a polnosti, které se po revoluci rodině vrátily v zuboženém stavu.

Nicméně zpět ke knedlíkům, protože to je téma, nad nímž se museli Honza s Přemkem hodně zamyslet: dostali za úkol přímo na staňkovské návsi uvařit borůvkové knedlíky, které budou nějakou geniální variací na božské knedlíky od Mariana. A nakonec svými neobvyklými recepty na tradiční české jídlo překvapí jak Mariana s přáteli, tak Radka i sebe navzájem.

Do borůvkových knedlíků Honza plnil i kousky špeku.
Přemek ochutnává Honzovu slanosladkou náplň do knedlíků s borůvkami a špekem.
Jan Punčochář servíruje svůj bramborový borůvkový knedlík s bůčkem.

Do borůvkových knedlíků Honza plnil i kousky špeku.

Honza se totiž jako milovník české kuchyně nebál zkombinovat chuť borůvkových knedlíků, vepřového bůčku a špeku. Drze se pustil do přípravy kombinace, která zní strašně, ale evidentně ji lze vybalancovat tak, že způsobí blaho na jazyku. To alespoň tvrdil každý, kdo při natáčení 7. dílu Souboje na talíři tuto slanosladkou kombinaci ochutnal.

Když Honza Punčochář své jídlo naservíroval, sešly se mu na jednom talíři selečí bůček i hřbet, kedlubna, jablka, brusinky, omáčka s badyánem a borůvkový knedlík z bramborového těsta naplněný borůvkami, špekem a rozmarýnem. Prostě od každé chuti něco a dohromady chuťový koncert.

Přemek Forejt servíruje borůvkové knedlíčky na pařáčku s příjemně vonícími...
Přemek Forejt servíruje své borůvkové knedlíčky na pařáčku s příjemně vonícími...
Jako přílohu Přemek podával několik druhů ovocných kompotů z bobulovin...

Přemek servíruje borůvkové knedlíčky na pařáčku s větvičkami bobulovin.

Přemek přece jen zůstal u sladké klasiky, ale pohrál si s ní jedna radost. Z bobulovin, které v okolí potkal, připravil čtyři druhy kompotů; z angreštu,  josty, rakytníku, ostružin, rybízu a borůvek. K tomu servíroval borůvkové knedlíčky posypané crumblem ze sušeného mléka a čokolády, a to originálně v pařáčku naplněném větvičkami bobulovin, jejichž vůni ještě stihly natáhnout. Chuťově i na pohled nepochybně jedinečný zážitek.

Pomyslné vítězství si odnesl Honza Punčochář se svým přelomovým maso-sladkým receptem, ale boule za ušima měli strávníci i při ochutnávání Přemkova menu. Takže mu vůbec nevadilo, že musel „za trest“ zápasit s balíky sena pro Marianovy jaky. V létě se prostě v každém hospodářství musí všichni pěkně otáčet.

Autor:
  • Nejčtenější

Borůvkové knedlíky, za nimiž jezdí i z Rakouska, jsou s bůčkem ještě lepší

Radek Kašpárek vzal během letošní borůvkové sezony své kolegy Přemka Forejta a Jana Punčocháře na výlet do rybníkářské...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

V největším rybářském závodě chyběli boleni, candáti přišli až druhý den

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Na závod přijelo osmdesát...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pojízdná pestaurace je splněný psí sen. Dají si venku čerstvý gáblík

Slunečníky, pod nimi nízké stolky a židličky. Na první pohled běžné restaurační posezení pod širým nebem, tady si ovšem...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Test sluchátek: Z šesti novinek nás nejvíce nadchly ty nejlevnější

Premium Test zcela bezdrátových sluchátek přinesl docela neobvyklé překvapení: úplně nejlevnější model v celkovém hodnocení...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

  • Další z rubriky

Užijte si podzim, vyzkoušejte guláš z kance nebo jehněčí roládu

S podzimem je spojená sezona jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či...

Vařit jsem se naučil až během natáčení, říká loňský vítěz MasterChef

Nejlepší čeští amatérští kuchaři opět zápolí o titul v show MasterChef Česko. Poslednímu vítězi Romanu Stašovi triumf...

Než je strčíte do mrazáku, zeleninu oblanšírujte, hrušky zalijte vínem

Stále ještě dozrává spousta lahodných ovocných i zeleninových plodů. Nemusíte mít vlastní zahradu, leckde se dá...

Masterchef musí umět v kuchyni využít odřezky zeleniny i zvířecí hlavy

Naše babičky z kuchyně nic nevyhodily, nemohly si to dovolit. Každý kousek masa či cokoliv ze zahrádky se zpracovalo...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Leoš Mareš se pochlubil šťastnou novinou. Bude trojnásobným tatínkem

Leoš Mareš (45) a jeho druhá manželka Monika (40) čekají miminko. Moderátor se zprávou pochlubil v ranním vysílání...

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...

ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu

ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u...