Ve školkách je míst dost. Města se teď zaměří na zvyšování kvality služeb

  11:33
V Praze nebo Brně rodiče složitě dostávají nejmenší děti do mateřských škol, protože zejména velká města se dlouhodobě potýkají s nedostatkem míst v předškolních zařízeních. Na jihu Čech a zejména v Českých Budějovicích to však až tak palčivý problém není. Teď se zaměří na zvyšování kvality stávajících zařízení.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Budějovický magistrát v prvním květnovém týdnu přijal lehce přes tisíc žádostí na více než osm set míst. Dá se však očekávat, že po smazání žádostí na více školek od jednoho žadatele bude nakonec míst dostatek.

„Kapacita nám tento rok vystačuje, navíc mají rodiče v krajním případě možnost využít soukromé školky, které jako město podporujeme. Letos jsme měli ještě trochu obavy, jestli budeme mít dost míst, ale v příštích letech by to mělo být díky demografickému vývoji o poznání lepší,“ vysvětlila budějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová.

Lidí v Pardubicích rychle přibývá, město musí rozšiřovat školy a školky

Nyní by se podle ní mělo město zaměřit na zvyšování kvality stávajících zařízení. Cílem má být podpora vícejazyčných školek. „Míříme hlavně na česko-anglické mateřinky. Ve městě je stále více zahraničních pracovníků, zejména ve vědeckých institucích, kteří hledají místa pro děti,“ dodala primátorka.

Větší problémy nemají ani v píseckých mateřských školách, kde je po odstranění duplicit převis padesáti dětí na 359 míst. „Do školek ale zvládneme umístit všechny takzvané nárokové děti, tedy starší tří let a také ty, které čeká v dalším roce povinná školní docházka. K zápisům přišli i rodiče, kteří nutně nepotřebovali dítě umístit do školy. Spíše to jen zkusili a nakonec si to rozmysleli,“ popsala Alena Kalinová z píseckého odboru školství a kultury.

Ve Strakonicích mají rezervy

Za pravdu jí dává i písecký místostarosta Michal Přibáň, podle něhož se situace nijak dramaticky nezhoršila ani s přílivem ukrajinských uprchlíků. „Posledních pár let nepociťujeme výrazné změny. Nyní jsme schopni pokrýt také potřeby Ukrajinců, s čímž nám ve městě pomáhají i soukromé školky,“ doplnil Přibáň.

V naprostém klidu zůstávají také ve Strakonicích, kde přijali v květnu do příštího školního roku 290 dětí s tím, že město má ještě devět míst rezervu. „Kapacita našich školek je naprosto dostačující a do budoucna se jako zřizovatel spíše zaměříme na zvyšování kvality nabízených služeb,“ řekla mluvčí města Markéta Bučoková. Zároveň dodala, že se předchozím vedením města dařilo postupným navyšováním počtu míst uspokojit poptávku.

I náměstek hejtmana pro školství Pavel Klíma potvrdil, že je situace v Jihočeském kraji poměrně dobrá. Přesto se ale stále najdou místa, kde se nedostanou do školek ani tříleté děti.

„To by se pochopitelně nemělo stávat. Velkou část míst jim totiž zabírají předškoláci, kteří dostali u zápisů odklad. Momentálně pracujeme ve Sněmovně na zpřísnění podmínek k jejich udělování. Pokud se podaří změny prosadit, situace by se měla v příštích letech zlepšit,“ podotkl Klíma, který je zároveň místopředsedou parlamentního školského výboru.

V Borovanech přistaví tři třídy

Současně připomněl, že se v uplynulých letech řada obcí a měst přihlásila do Krajského investičního fondu s projekty na rozšiřování kapacit v předškolních zařízeních.

„Chceme být v tomto případě pro ně vedle ministerstev pro místní rozvoj a školství třetím partnerem. Důležité je se zaměřit především na zařízení, která fungují jako spádová pro okolní obce, což je například případ Malšic na Táborsku,“ naznačil Klíma.

Právě z Krajského investičního fondu letos dostala peníze na rozšíření mateřské školy radnice v Borovanech na Budějovicku, kde momentálně přestavují jednu z budov v klášterním parku.

Z účtu školky zmizel milion. Peníze odeslal zavirovaný mobil, tvrdí účetní

Současná kapacita už totiž nevyhovuje potřebám města, momentálně zde mají podle starosty Víta Fialky běžně až 28 dětí na třídu. Nově by díky přestavbě za téměř 40 milionů korun měly vzniknout tři třídy pro 64 dětí.

„U nás jsme ve stavu, kdy školka funguje na výjimky, ale chceme přestavbou také zvýšit kvalitu předškolní výuky. Musíme však myslet i na budoucnost, protože v příštích letech počítáme s dostavbou dvou obytných zón v Radosticích a v jihozápadní části města. Navíc se nám tu opět rozjíždí závod na výrobu obkladů a dlažeb Lasselsberger, který přiláká do města a okolí další lidi,“ vysvětlil důvody rozšiřování kapacit Fialka.

  • Nejčtenější

Zemřel herec Martin Hruška, známý ze seriálů Modrava či Sedm schodů k moci

9. června 2024  12:23

Ve věku 56 let nečekaně zemřel herec Martin Hruška. O jeho úmrtí informovalo například Jihočeské...

Uznávaný astronom se mění v šíleného vědce. Lidi teď z hvězdárny vyhazujeme, směje se

14. června 2024

Premium Miloš Tichý z českobudějovické hvězdárny natáčí zábavná krátká videa na sociální sítě, která mají...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vandalové v Táboře shodili žulové desky z hradeb na cestu, strážníci ji zavřeli

10. června 2024  11:58

Žulové desky kryjící městské hradby v Táboře někdo shodil dolů na cestu, která prochází bývalou...

Druhá sezona budějovického letiště je v plném proudu, nejvíc láká Turecko

13. června 2024  9:16

Přílety na Letiště České Budějovice stále lákají, stovky lidí vyhlížejí stroje blížící se od...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dva tisíce školáků vytvořily na náměstí v Budějovicích olympijské kruhy

14. června 2024  13:13

Žlutá, červená, zelená, modrá a černá barva se v pátek dopoledne mísily na českobudějovickém...

V Hradci usilují o Řád bílého lva pro radistu Peltána, pomáhal Třem králům

16. června 2024  10:57

Čtvrtý ze Tří králů. Tak bývá často označovaný jindřichohradecký rodák František Peltán, který za...

Linka P byla pomalá, linka L také langsam, to byly začátky MHD, slaví 115 let

15. června 2024  11:15

Poprvé vydržel provoz českobudějovických trolejbusů jen pět let do roku 1914. Když se ho podařilo...

Uznávaný astronom se mění v šíleného vědce. Lidi teď z hvězdárny vyhazujeme, směje se

14. června 2024

Premium Miloš Tichý z českobudějovické hvězdárny natáčí zábavná krátká videa na sociální sítě, která mají...

Přes 50 sportů u jezera Most. Start Olympijského festivalu předstihne hry o den

14. června 2024  16:09

Slavnostní zahájení Olympijského festivalu proběhne u jezera Most na Mostecku 25. července, tedy...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...