Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ryba na grilu je rychlá, lehká a lahodná. Jak na to, abyste ji nezkazili

Rybí maso je lehké, křehké, dietní a přitom chutné. Pro grilování ideální. Podle čeho poznáte v obchodě čerstvou rybu a která je vhodná na rošt?
Ryba je výborný tip na grilování, je lehká a rychle hotová.

Ryba je výborný tip na grilování, je lehká a rychle hotová. | foto: Akademie kvality

Příprava ryby na grilu může být skvělým kompromisem pro všechny, kteří rybám jinak neholdují. Gril totiž dodá masu specifickou lákavou vůni. A jak už jste nejspíš tisíckrát slyšeli, tato potravina je pro nás významným zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitaminu D.

„Státní zdravotní́ ústav vyzdvihl jeho vyšší obsah v nejčastěji u nás konzumovaných sladkovodních rybách, a to kaprovi i pstruhovi. Především kapr, tato mnohými lidmi opomíjená ryba, má́ ve srovnání s běžně dostupnými mořskými rybami, například lososem, štikozubcem, mořským vlkem, pražmou, treskou a dalšími, výrazně vyšší obsah vitaminu D,“ vysvětluje Vít Kotlín, zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

„Přestože je vitamin D teplotně odolný až do 180 °C, je pro ryby klíčová rychlá a šetrná finální úprava. Díky ní dochází k minimálním ztrátám vitaminu D (do deseti procent), zatímco u hovězího či kuřecího masa ztráty tepelnou úpravou dosahují až dvaceti procent,“ objasňuje zástupce rybářského sdružení.

Poznejte čerstvou rybu na první pohled

Výrazně lesklá kůže napjatá na těle ryby, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemná vůně, to jsou znaky, které prozrazují, že je ryba čerstvá. 

Jak si s rybou poradil Zdeněk Pohlreich:

Na dovolené v cizině si asi dopřáváte mořské ryby, ale na gril se hodí také ryby sladkovodní žijící u nás. „Na grilování doporučuji kapra, amura, pstruha, sivena nebo candáta. Pokud se vám zdá ryba příliš křehká a bojíte se, že by se vám na grilu mohla rozpadat, poprašte ji hladkou moukou, která maso zpevní,“ radí odborník.

Jak ji ochutit a položit na rošt

Na gril je nejlepší položit osušenou rybu lehce potřenou olejem kůží dolů diagonálně, což vytvoří krásné stopy po grilování, jaké vidíte na rybách v restauraci. Je to nejen estetické, ale i praktické, protože se vám pak bude ryba lépe přetáčet.

„Jestliže je ryba čerstvá, není třeba překrývat kořením její přirozenou jemnou chuť. Vystačíte si proto klidně jen se solí, ideálně hrubozrnnou. Určitě ale nic nezkazíte, pokud přidáte bylinky, jako je například bazalka, rozmarýn, tymián nebo petrželka. Kdo má rád asijské chutě, může použít třeba citronovou trávu či koriandr. A nesmím zapomenout zmínit citron. Jenom pozor, ať vám jeho kyselost nezničí požitek z ryby,“ vysvětluje Vít Kotlín.

Dopřejte rybě klid

Ryba se zpravidla griluje zprudka a krátce, aby byla zkraje propečená a uvnitř šťavnatá.

Jak na grilu upravit makrelu:

„Zakryjte gril a nechte vše pracovat samo. Rybou nijak nehýbejte, dokud nebude kůže vypadat opečeně a křupavě. Pokud si nejste jistí, kdy rybu zkontrolovat, udělejte to po pár minutách. Otevřete gril a nadzvedněte ji špachtlemi s jemnými hranami. Jestliže se nedá snadno odlepit, kontrolujte pak rybu zhruba po půl minutách, dokud to nepůjde samo. Při správné úpravě bude maso pevné na dotek a bude se snadno odlupovat vidličkou,“ dodává Vít Kotlín.

Křehkost je při grilování největším strašákem. Začátečníci totiž často ztratí nervy a pokoušejí se rybu otočit příliš brzy, ještě před tím, než se kůže z roštu sama odlepí. Tím dojde ke katastrofě a doslova ji tím skalpují. A příště se raději rybě ze strachu vyhnou.

Tipy, díky nímž bude grilování jednodušší:

  • Větší ryby naporcujte na filety nebo podkovy. Menší můžete grilovat vcelku, naříznout jim na několika místech kůži a vložit do zářezů bylinky nebo je dát i s olejem dovnitř.
  • Na filetování si pořiďte kvalitní ostrý nůž s tenkou ostrou pružnou špičkou. Na porcování podkov je lepší silnější nůž.
  • Na soli nešetřete, s kořením však opatrně. Lepší jsou čerstvé bylinky.
  • Rybu pokládejte na rozpálený gril vždy kůží dolů – nerozpadne se. Poté samozřejmě maso otočte.
  • Malé ryby grilujte maximálně 15 minut, větší asi 30 minut (1 cm tloušťky potřebuje 3–4 minuty).
  • V obchodech koupíte rošty nebo kleště určené na grilování ryb, díky nimž se vám budou pěkně obracet.

Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik

Opomíjený kapr je výborný například na salátu z pečených paprik.

Ingredience na 2 porce:

Na rybu

  • 2 filety kapra s kůží
  • hrst čerstvého tymiánu
  • hrst čerstvého kopru
  • sůl
  • olivový olej

Na salát

  • 2 červené papriky
  • 2 oranžové papriky
  • hrst slunečnicových semínek
  • hrst čerstvého kopru
  • 1 citron
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • dýňový olej

Postup:

Nachystejte si marinádu smícháním zhruba 200 ml olivového oleje se solí a posekanými bylinkami.

Kapří filety omyjte, osušte a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté dejte péct na rozpálený gril na zhruba 8 minut.

Papriky opečte na grilu do černa ze všech stran, poté je vložte do mísy, kterou zakryjte potravinářskou folií.

Nechejte 10 minut zapařit, pak z paprik oloupejte slupku, vyndejte jadýrka a nakrájejte je na proužky.

Zakápněte papriky dýňovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte se slunečnicovými semínky a posekaným koprem.

Filety kapra podávejte na paprikovém salátu.

Autor:

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Sám si navrhl i zrealizoval zahradu, kde vládne kámen. Jako ze žurnálu

17. června 2024

Soutěž S realizací proměny své zahrady na Uhersko-Hradišťsku začal čtenář Marian krok za krokem na podzim...

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Češi ulovili na Lofotech obřího halibuta. Prali se s ním dvě hodiny

18. června 2024

Norsko je jedna z nejnavštěvovanější zemí na světě pro mořský rybolov a pro Čechy nejoblíbenější...

Tradiční cihly a starý dům daly citlivě budované moderní zahradě duši

18. června 2024

Soutěž Zhruba 400 metrů čtverečních velký pozemek obklopující více než sto let starý dům na Žatecku,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Mazlíčci hrají o prémiové granule za 10 tisíc, dejte hlas svým favoritům

3. června 2024  8:55,  aktualizováno  17.6 9:19

Hlasování v anketě o nejroztomilejšího mazlíčka měsíce června je tu. Vítězové získají prémiové...

ANKETA: Vyberte nejkrásnější a nejinspirativnější zahrady čtenářů iDNES.cz

19. června 2024

Soutěž V prvním kole letošního ročníku soutěže Nejkrásnější zahrada jsme vám postupně představili dvacítku...

OBRAZEM: První čtenářské úlovky ukázaly žampiony, lišky i hřiby smrkové

19. června 2024

Po delších deštích se podhoubí probudilo a v teplém počasí nastal čas, aby v lesích vykoukly houby....

Na poslední večeři z Titaniku. Restaurace nabízí autentické menu i zážitek

18. června 2024

Premium Možná chodíte nevědomky celé roky okolo. V centru Prahy vám naservírují menu, jaké před více než...

Češi ulovili na Lofotech obřího halibuta. Prali se s ním dvě hodiny

18. června 2024

Norsko je jedna z nejnavštěvovanější zemí na světě pro mořský rybolov a pro Čechy nejoblíbenější...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...