Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vepřové ocásky jsou opomíjenou lahůdkou za pár korun

To nemůžu, vzpírá se nejedna kuchařka při pohledu na zatočený prasečí ocásek. Jenomže dělá obrovskou chybu, jde totiž o levný a chutný kousek masa. A jeho pečení je pravou českou klasikou, připomíná týdeník 5plus2.
Pečené vepřové ocásky s chlupatými knedlíky a špenátem.

Pečené vepřové ocásky s chlupatými knedlíky a špenátem. | foto: Coolinarka.cz

Vyzkoušejte upéct vepřové ocásky. Jedná se o velmi aktivní sval na zvířeti, proto je tam maso velice křehké a měkké. Dodnes ho někteří řezníci nabízejí, většina receptů radí ho upéct. Ale při troše šikovnosti z něj lze udělat klidně i řízky. Koupíte je už za čtyřicet korun za kilogram.

Mnozí řezníci je dřív považovali v běžném prodeji za neprodejné a nosili si je domů. Z vynikajícího masa vykouzlili totéž, jako z jejich dražších „příbuzných“, třeba z kotlety, plecka nebo kýty.

Když je očistíte, můžete je zpracovávat jako s vepřovým ořezem. Uvaříte třeba vepřový nebo segedínský guláš či maso na mrkvi. Fantazii se meze nekladou. A mistři z oboru, když šikovně říznou, udělají klidně i vepřové řízky.

Tady je recept na to nejjednodušší zpracování bez dlouhé operace s vykosťovacím nožem.

S knedlíky a špenátem

Suroviny na maso:

  • 2 vepřové ocásky
  • 1 velká cibule
  • 1 palice česneku
  • sůl
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 jablko (nemusí být)
  • 1 lžička sádla

Na špenát: 

  • 400 g mraženého sekaného špenátu
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička hladké mouky

Na chlupaté knedlíky: 

  • 300 g vařených brambor typu C ve slupce
  • 600 g syrových brambor typu C
  • 1 vejce
  • asi 250 g hrubé mouky
  • sůl

Postup: 

Nejprve si dáme péct maso. Dno litinového hrnce nebo pekáče vymažeme sádlem. Na měsíčky nasekáme cibuli a dáme ji do hrnce, přidáme na osminky nakrájené jablko a na polovinu rozříznutou palici česneku. 

Maso omyjeme, osušíme a vrstvu tuku nakrojíme do mřížky. Důkladně ho osolíme, dáme do hrnce na cibuli, posypeme kmínem, přidáme rozmarýn a přiklopíme poklicí. 

Maso dáme péct do horkovzdušné trouby na 170 stupňů na zhruba 100 až 120 minut, dokud zcela nezměkne. Během pečení ho přeléváme výpekem. 

Během pečení masa si připravíme chlupaté knedlíky. Na rozdíl od klasických bramborových knedlíků se dělají ze směsi uvařených a syrových brambor a nehněte se z nich celá šiška, ale vaří se ve formě menších noků.

Tři sta gramů brambor dáme vařit ve slupce do změknutí. Pak je slijeme a necháme zcela zchladnout. 

Šest set gramů syrových brambor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zamícháme do nich asi lžičku soli. Nastrouhané brambory přendáme do plátýnka nebo gázoviny a pořádně je vymačkáme a zbavíme vody. 

Vymačkané brambory dáme do mísy a přidáme k nim uvařené brambory, které buď také nastrouháme nebo namačkáme přes drtič brambor. Přidáme vejce a hrubou mouku a bramborové těsto zamícháme. Vznikne lepivá směs. 

Pomocí dvou lžic nebo lžíce a dlaně tvoříme noky, které ve třech várkách vaříme v osolené vroucí vodě (moc je neuhlazujeme, aby si zachovaly charakteristickou „chlupatost“). Vždy, když vyplavou na hladinu, vaříme je ještě asi dvě minuty. 

Špenát si připravíme následovně (je ideální, když ho necháme předem trochu rozmrazit): V hrnci na másle zpěníme na plátky nasekaný česnek. Přidáme k němu rozmrazený špenát a pod pokličkou ho dusíme na mírném ohni asi 5 minut. Smetanu rozmícháme s hladkou moukou a vlijeme ji do špenátové směsi. Znovu společně provaříme a nakonec špenát osolíme podle chuti.

Na medu

Suroviny: 

  • 2 ks vepřových ocásků
  • 3 lžičky medu
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule. 

Postup: 

Ocásky marinujeme ve směsi lisovaného česneku, soli, kmínu, sladké papriky, mletého pepře a medu. Podlijeme vodou a pečeme ve 200 stupních 20 minut, pak je otočíme, zasypeme krájenou cibulí a pečeme další hodinu. 

Patřičně podléváme. Servírujeme s knedlíkem a zelím. Nebo jen s chlebem a křenem.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

K hobby horsingu živého koně nepotřebujete. Zábava je to ale převeliká

1. června 2024

Je dost možné, že jste o hobby horsingu ještě neslyšeli, ale pravděpodobné, že jste se s ním již v...

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...