Kotlíkový guláš a buřty na pivu vystřihli finalisté Masterchefa v pivovaru

  • 6
Vařili venku pro čtyřicet lidí, z toho jeden ze dvou chodů na ohni. Pak si k tomu během vaření vyžádali šéfkuchaři a porotci – Kašpárek, Punčochář a Forejt – ještě kynuté a křupavé preclíky. Čtrnáct finalistů soutěže Masterchef Česko 2023 má za sebou první venkovní výzvu. Takovou pivovarnickou.

Na nádvoří královského pivovaru Krušovice, který pivo na Pražský hrad dodává dodnes, zaznělo ve 3. díle kulinářské soutěže jasné zadání: připravit pro zaměstnance krušovického pivovaru a místní hasiče buřty na pivu, kotlíkový guláš a k tomu jako přílohu křupavé kynuté preclíky. To byla výzva pro dva vybrané kapitány – živelnou Joy původem z Nigérie a submisivního Slováka Štefana, kteří si k sobě každý vybrali šest kolegů.

Joy si z pozice ženy vybojovala právo první volby, a dokázala ho maximálně zúročit. Vyfoukla Štefanovi řadu skvělých finalistů, které by chtěl mít v týmu sám. A když její tým vyhrál soutěž v krájení cibule na jemno – nakrájeli jí za vyměřený čas jednoznačně více – opět získané výhody využila do puntíku.

Venkovní výzva v pivovaru Krušovice obrazem

Měla za odměnu možnost vyřadit Štefanovi kohokoliv z týmu, takže do vlastního vaření se vrhalo 7 růžových finalistů proti 6 šedým. A Joy zcela cíleně vyhodila svému protivníkovi z týmu šikovnou a pracovitou Terezu. Na Adama – který se při krájení cibule ošklivě pořezal a nebyl tedy úplně plnohodnotným členem Štefanova družstva – se ani nepodívala. Jeho vyřazení ze hry by totiž šedivý tým moc neoslabilo a Joy se rozhodla nic nepodcenit, aby se její tým za každou vyhnul vyřazovacímu vaření v dalším kole.

Boj s vařením na ohni a hovězí versus vepřové

Vlastní kuchařská výzva odehrávající se na place pivovaru se příjemně točila kolem piva a české klasiky. Obě družstva musela připravit 40 porcí buřtů na pivě, kotlíkového guláše a preclíků, coby ne úplně obvyklou křupavou přílohu. A to si porotci nadiktovali pečené preclíky až během vaření, kdy měly týmy práci dávno rozdělenou a už tak bojovali s časem.

Růžový tým Joy si na guláš vybral hovězí, aby to šlo chuťově opravdu co nejvíc do klasiky – nicméně na vše měli jen 150 minut času. Takže museli hodně přemýšlet, jaké maso z hovězí kýty použít, aby bylo měkké. I porotci jim radili, že s kližkou by v časové tísni nepochodili, jakkoliv je jinak skvělá. Lepší je v takovém případě vybrat třeba ořech. Navíc se růžoví snažili držet kotlíkový v šachu pod pokličkou, aby jim neunikalo teplo a maso rychleji měklo.

A povedlo se – tedy alespoň hostům víc chutnalo od růžového týmu, a tím rozhodli. Ne že by šedivý tým vyhrát nechtěl, nicméně Štefan měl poněkud problém s rychlým a jasným rozhodováním a vedením týmu. Nasekal tak se svými lidmi pár chyb, které se jim zřejmě ve finále spočetly. To Joy, která na začátku českou klasiku ani pořádně neznala, dokázala ze svých lidí vyždímat maximum. Klidně sprdla i porotu, když měla pocit, že je zdržuje od práce, a ještě během vaření stihla udržovat u svých lidí dobrou náladu.

Příště tak Joyin tým bude sledovat vaření svých protivníků pouze z balkonu a přežití dalšího kola mají jisté. Zato Štefan, Zdeněk, Tereza, Adam, Petr, Žaneta a Anička budou muset o postup zabojovat, každý sám za sebe. Bez nabroušených loktů se to podle poroty příští středu večer na Nově neobejde.

Soutěžící se v Praze nechali společně tetovat

Soutěžící MasterChef Česko 2023 před vysíláním 3. epizody sešli v tetovacím studiu v Praze na Vinohradech a nechali si na svá těla vytetovat logo MasterChef.

Partička z Masterchefa společně v tetovacím salonu (září 2023)
Jedenáct finalistů Masterchefa se v září společně sešlo v tetovacím salonu a...
Partička z Masterchefa společně v tetovacím salonu na pražských Vinohradech

„Napadlo nás to při natáčení jednoho kola. Kdo postoupí, že si dá stejné tetování, ale pak se to zalíbilo i ostatním, tak jsme si řekli, pojďme do toho všichni,“ říká Tereza Vyhlídalová, která to na září domluvila u svého tatéra. Všichni tak měli možnost si to ještě rozmyslet, nicméně nakonec se jich sešlo krásných jedenáct.

„Pro mě znamená účast v soutěži životní událost, kterou jsem měl šanci zažít a vydobýt. Tak ji chci mít na sobě zaznamenanou. Je to pro mě věčné spojení i s těmi, co to také zažili a nechali si to vytetovat,“ nechal se slyšet Petr Slíva.