Pátek 1. prosince 2023, svátek má Iva
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 1. prosince 2023 Iva

Cvrček v dortu je hnus, namítla Joy z MasterChefa. Do pečení se pustila

  21:50
„Přivítejte kometu českého cukrářství, Šárku Diváckou,“ uvedl Jan Punčochář do kuchyně Masterchefa mladou brněnskou cukrářku, která se jako laik vypracovala mezi špičku v oboru díky své urputnosti. Pro finalisty kulinářské soutěže totiž připravila opravdu nelehký, a navíc i pikantní úkol.

Špičková cukrařina je tvrdá dřina a v dalším kole výzev soutěže MasterChef Česko si to ve středu večer vyzkoušeli její finalisté právě pod vedením a ostřížím zrakem mladé a tak trochu jiné brněnské cukrářky.

Nejprve je ovšem překvapila kombinace dvou objektů schovaných pod bedýnkou na jejich pracovních stolech. Ležel tam totiž fén a pod mističkou schovaní živí cvrčci – souvislost se jim tedy hledala dost obtížně. A už vůbec by si netipli, že se bude jednat o sladkou výzvu. Cvrčci totiž byli součástí Šárčina mechového dortu s nádhernou lesklou glazurou – proto se mu říká mirror glazovaný – i křupavou vrstvou ze cvrčků či ruličkami mangového želé.

Špičková cukrařina a jídla vonící čokoládou

„Přestože se jedná o jednu z nejzářivějších hvězd na českém gastronomickém nebi, začala jako samouk stejně jako vy. Vypracovala se od píky až na samotný vrchol. Tím pádem může být vám všem inspirací,“ představil ji Jan Punčochář. „To je úplně ujetý,“ vypadlo mimo jiné z Joy, když Šárka Divácká svůj ne úplně obvyklý dort představovala. „Cvrčci? Mají nějaký bakterie, lítaj do hovínky, ne? To je hnus. V Nigérii prostě hmyzy nejíme,“ dodala.

„Ježíš, to je dobrý,“ ozývalo se při ochutnávání, protože Šárčin dort byl prý trochu sladký, trochu slaný a trochu kyselý. „Asi si budu furt pamatovat chuť toho dortu, byl boží,“ rozplývala se Žaneta. A podle Petra vůbec nebylo poznat, že v dortu jsou cvrčci – pokud by to člověk nevěděl, nenapadlo by ho to.

Vytvořit repliku Šárčina dortu na snímku, to byla pro finalisty MasterChefa...
Detail dortu se zrcadlovou glazurou od Šárky Divácké

Mechový dort se zrcadlovou glazurou od Šárky Divácké, cukrářky z Brna.

Šárka Divácká také soutěžícím vysvětlila, že fén, který mají na stole, budou potřebovat k rozfoukání dvou barev glazur, které se na dort nalijí – právě to na něm vytvoří zajímavou pavučinovou kresbu. K pečení od ní dostali i podrobný návod a spoustu dobře míněných a návodných rad. Úkol totiž zněl naprosto jasně – upéct přesnou repliku Šárčina dortu, což soutěžní pole rozdělilo na ty, co pečou a rádi, a na ty, pro které je sladké pečení španělská vesnice.

Není tedy divu, že porotci nakonec ochutnali jen tři povedené kousky, které najdete i ve fotogalerii. Ty nepovedené dorty totiž nebyly pěkné ani na pohled, takže ochutnávání už by ani nemělo smysl. Nejlépe si s úkolem poradila Anička, vláčný a dokonale prolitý korpus jejího dortu ocenili porotci i profi cukrářka. Balkon si za svůj výkon zasloužily i Martina a Žaneta.

Na dortu se zrcadlovou polevou si můžete vyzkoušet moderní cukrařinu

Náhlá smrt rozhodla o černých zástěrách

Ostatní čekal obávaný chuťový test naslepo ve formě náhlé smrti, kdy stačí jedna chyba a daný soutěžící jde do vyřazovací výzvy. Tentokrát šlo o suroviny používané na přípravu dezertů, což bylo handicapem třeba pro Joy, která sladké nepeče ani nejí.

K testu si porota přizvala Aničku jako vítězku cukrářské výzvy a právě ona vybírala, co kdo ochutná. S vědomím, že část kolegů má možnost se zachránit a čtyři půjdou do vyřazovací výzvy. Adam nepoznal podle chuti datle, Joy nugát, Petra syrovou dýni a Zdeněk mango. V jeho případě se nebylo čemu divit, už při pečení dortu říkal, že mu není dobře a moc nevnímá chuť.

Nicméně soutěž je soutěž, takže tito čtyři museli obléci černé zástěry a jít do třetí výzvy, vyřazovací. V té si porotci vyzkoušeli kreativitu zbylých čtyřech soutěžících. Gloš skrýval čokoládového zajíce, ale o další sladké pečení nešlo – museli totiž připravit slaný chod. Takový, kde bude hrát roli čokoláda.

Joy svým ragú s čokoládou a kokosovou rýží příjemně překvapila.
Adamova veganská omáčka s čokoládou, opečenou cizrnou a salátem s pohankou
Jelen s omáčkou po burgunsku, vylepšenou čokoládou, od Petry.

Pokrm s čokoládou od Joy, Adama a Petry. Ten od Joy byl jednoznačně nejpovedenější.

Zdeněk sáhl po zvěřině, protože ji má opravdu rád. Petra se rozhodla pro hovězí po burgunsku, ale našla v nabídce jen jelena, nicméně u omáčky zůstala. Adam – se spoustou zeleniny a koření na stole – pro mix veganských receptů, které už dělal, takže nedokázal tak úplně vysvětlit, co vlastně připravuje. Joy vsadila na mleté maso a kromě jiných koření i na uzenou papriku, s níž prý člověk nikdy nic nezkazí. A dala do vaření maximum.

Radek Kašpárek poznamenal, že by jednoznačně použil čokoládu hořkou. Podle Jana Punčocháře je ovšem jádro pudla v něčem jiném: „Vždycky záleží, kolik tam té čokolády dáš. Musí se to používat jako koření.“

Soutěžící samozřejmě byli ve stresu z obavy z vypadnutí a ještě pod časovým tlakem, na vaření měli hodinu. Petra zvěřinu připravila skvěle, jen omáčka byla dost hustá. I tak to stačilo. Adam zariskoval s omáčkou mrkve, limetky a čokolády, k tomu přidal křupavou cizrnu a asijský salát s pohankou. A vyplatilo se, i když omáčka mohla být podle poroty slanější.

Zdeňkovi se vaření s čokoládou vymstilo a musel soutěž opustit.

Když předložil svůj pokrm porotě Zdeněk, usadili ho s tím, že jim neservíruje divočáka, jak se domnívá, ale hovězí svíčkovou. Pro Zdeňka, který je myslivec, to byl pěkný trapas. Stejně jako fakt, že maso vysušil a omáčku měl hořkou, nespálil ji, ale přehnal to s čokoládou. Joy poté porotě podávala štiplavé masové ragú na kokosové rýži se salátem z červené cibule, a bylo to prý zatím její nejlepší jídlo v soutěži a opravdové překvapení.

Soutěž tedy nakonec musel opustit Zdeněk, který to učinil s pokorou. Nasekal prostě chyby, kterých sice může litovat, ale asi je v danou chvíli nedokázal ukočírovat. Každý někdy máme slabší chvilky, kdy nás něco zradí.

Autor:
  • Nejčtenější

Advent v záři tisíců světel

1. prosince 2023

Tradiční adventní trhy slibují vánoční atmosféru. Města ji letos vykouzlí také s pomocí nového...

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

1. prosince 2023

Premium Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Se zimou do domu přichází kondenzace vlhkosti. Jak poznat, že přijdou problémy

1. prosince 2023

Jakmile dorazí chladné měsíce, do řady domů a bytů se vrací každoroční nepříjemnosti v podobě...

To se ještě může hodit! Proč jsou Češi sběratelé krámů a neumějí se jich zbavit

30. listopadu 2023

Premium Je vaše domácnost minimalistická a není v ní nic víc než to, co skutečně používáte? Anebo máte...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vděčný dárek, na který se nepráší

30. listopadu 2023

Inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především...

O peníze přijdou tak či tak. Jaká past se chystá na důchodce spořící v penzijku

Premium Novinky v penzijním spoření jsou v legislativním běhu. Stát chce zvýšit příspěvky a přimět lidi, aby na penzi spořili...

Životabudič pro desetitisíce pacientů: infuze železa do žíly. Málo se o něm ví

Premium Nemohou dýchat, jsou unavení, otékají jim nohy, trpí arytmií, nadváhou, někdy i zmateností či depresí. Někteří netuší,...

Divoká, velká jízda, říká sestra o životě skokanky a pornoherečky Absolonové

Premium Disciplinovaná sportovkyně, soustředěná na výkony v bazénu a zlaté medaile, ale též holka, která si užívá život bez...

Advent v záři tisíců světel

1. prosince 2023

Tradiční adventní trhy slibují vánoční atmosféru. Města ji letos vykouzlí také s pomocí nového...

Se zimou do domu přichází kondenzace vlhkosti. Jak poznat, že přijdou problémy

1. prosince 2023

Jakmile dorazí chladné měsíce, do řady domů a bytů se vrací každoroční nepříjemnosti v podobě...

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

1. prosince 2023

Premium Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

To se ještě může hodit! Proč jsou Češi sběratelé krámů a neumějí se jich zbavit

30. listopadu 2023

Premium Je vaše domácnost minimalistická a není v ní nic víc než to, co skutečně používáte? Anebo máte...

Pomožte svému dítěti lépe se soustředit! Vyzkoušejte doplněk stravy ESPRICO®
Pomožte svému dítěti lépe se soustředit! Vyzkoušejte doplněk stravy ESPRICO®

Máte dojem, že má vaše dítě potíže se soustředěním? Impulzivita a hyperaktivita zasahují do jeho každodenního života? V tom případě by se mohl stát...

Jana Bendiga na Slavících posypali moukou a počastovali rasistickou nadávkou

Předávání hudebních cen Český slavík se neobešlo bez skandálu. Na červeném koberci to zpěvák Jan Bendig (29) schytal...

Jeho uhánění mě obtěžovalo. Byla jsem vdaná, říká manželka Tomáše Savky

Někdejší účastník první řady SuperStar a bývalá vynikající sólistka baletu plzeňského Národního divadla jsou manželi už...

Potvrzeno. Ceny elektřiny od ledna stoupnou kvůli regulované složce

Energetický regulační úřad potvrdil růst regulovaných cen energií od ledna 2024. Oproti před měsícem uváděnému růstu...

Nejsem nácek. Šlo o něco jiného, říká muž, který útočil na Bendiga

Zpěvák Jan Bendig (29) byl v sobotu před předáváním cen Český slavík posypán na červeném koberci moukou. Druhý den...

Žádný div, že berou útokem naše obchody. Poláci prověřili české ceny

Stejný řetězec obchodů, stejné výrobky, a naprosto propastný rozdíl mezi cenami. Polský portál Fakt ze zaměřil na ceny...