Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na dortu se zrcadlovou polevou si můžete vyzkoušet moderní cukrařinu

  0:13
Efektně pokrýt dort tzv. mirror glaze, tedy zrcadlovou polevou, chce určitý kumšt, ale zvládnout se to dá. Vždyť u nás se v domácnostech peče jako nikde na světě, v tom jsme unikát, shodli se profesionální cukráři v roli porotců soutěže Peče celá země Mirka van Gils Slavíková a Josef Maršálek.

Téměř v každé rodině se pečou přinejmenším nějaké oblíbené řezy, většinou na plechu a rozkrájené na jednotlivé zákusky, tedy tzv. buchta na plech. Ty se spolu s tradičními kremrolemi z listového těsta pekly minulou sobotu i v dalším díle televizní soutěže. A nakonec dort s polevou z kondenzovaného mléka a bílé čokolády, která se – pokud je dobře připravená – leskne jako zrcadlo.

Jak na dorty s mirror glaze

Poprvé se podělila o video z přípravy této efektní reflexní polevy na sociálních sítích ruská cukrářka Olga Noskova v roce 2016, což není tak úplně dávno. Není divu, že pro většinu soutěžících byla příprava této polevy premiérou. 

Jenže u opravdu dobrého dortu zdaleka nejde jen o zrcadlový efekt, záleží i na jeho celkové prezentaci, na konzistenci korpusu, případně želé či pěny, i vyladění chuťových kombinací. V tomto případě jeden z nejlepších dortů upekla soutěžící Anička, recept na něj najdete níže.

„Zrcadlovou polevu jsem dělala zatím jen jednou na pařížský dort, ale pouze tmavou, nikoli obarvenou. Ta se mi povedla, i přes to, že to byla premiéra. Tak snad tomu tak bude i u barevné a v mnohem větším měřítku. Zvolila jsem ovocný s tzv. Red Velvet základem a jahodami. Samotná poleva je totiž dost sladká, v kombinaci s ovocem tak ale působit nebude,“ řekla před pečením.

Zrcadlová poleva na dort neboli ´mirror glaze´

Maximální soustředění soutěžícího Jendy při polévání zmrzlého korpusu...
Soutěžící Jenda, autor tohoto borůvkového dortu, pojal podle svých vlastních...

Jejím základem je již zmíněné kondenzované mléko, bílá čokoláda, cukr, želatina a vybrané barvivo, o jejím lesku pak rozhoduje správná teplota. Poleva by ve chvíli, když ji naléváte na předmražený dort, měla mít ideálně 35 až 37 °C.

Pokud rádi pečete svůj vlastní vyzkoušený dortový korpus a máte i oblíbený krém, zrcadlovou polevu si klidně můžete vyzkoušet na nich. A jakmile začne sezona jahod, zkuste si připravit i tento ovocný sametový od Aničky. Podle porotců vypadá a chutná jako od francouzských cukrářů. 

Recept na červený sametový dort se zrcadlovou polevou podle Aničky

Red velvet s mirror glaze

Ingredience potřebné na korpus:

  • 500 g hladké mouky
  • 226 g změklého másla
  • 500 g cukru krupice
  • 30 g kakaa
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 480 ml podmáslí
  • červená gelová barva
  • 3 lžičky vinného octa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli 

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.

Troubu předehřejte na 175 °C, dno formy vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem. Mouku na těsto prosejte a smíchejte se 30 g kakaa a lžičkou soli. V míse vyšlehejte změklé máslo, přidejte cukr a šlehejte zhruba 2 až 3 minuty. Poté postupně po jednom čtyři vajíčka a důkladně zašlehejte, nakonec přidejte lžičku vanilkového extraktu. 

Ve 480 ml podmáslí důkladně rozmíchejte trochu gelové barvy a obarvené podmáslí střídavě s moukou přišlehávejte do máslové směsi. Šlehač přitom nechte pracovat na nižší otáčky. Ve skleničce si smíchejte 3 lžičky vinného octa se 2 lžičkami sody, promíchejte a ihned ručně vmíchejte do těsta.

Základem pro dort se zrcadlovou polevou může být jakékoliv oblíbené piškotové...
Začišťování korpusu dortu před dokonalým zmražením a politím zrcadlovou...
Amatérští cukráři s hotovými dorty se zrcadlovou polevou, tedy ´mirror glace´,...

Nalijte do formy a na 175 °C pečte 45 až 60 minut. Nechte vychladnout, ořízněte a vyklopte z formy. Vychladlý korpus si umístěte do ráfku na stříbrný karton o průměru 29 až 30 cm, spodek si vystelte fólií.

Na jahodovou náplň potřebujete:

  • 750 g čerstvých jahod
  • 17 polévkových lžic cukru krupice
  • 1 sáček čiré dortové želatiny
  • cca 200 ml vody (do želé)
  • 750 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 želatinové ztužovače (za studena)
  • 12 želatinových plátků
  • 10 polévkových lžic vody (do plátků)
  • moučkový cukr (do šlehačky)

Čerstvé jahody omyjte a nakrájejte na kousky. Dejte do hrnce, přidejte 15 polévkových lžic cukru krupice, vařte asi 3 minuty, odstavte a rozmixujte.

Čirou práškovou želatinu smíchejte se 2 polévkovými lžícemi cukru, přidejte cca 200 ml vody, rozmíchejte a minutu povařte. Zamíchejte do části jahod, nalijte do malé formičky vystlané fólií a umístěte do mrazáku. Mezitím si dejte 12 želatinových plátků nabobtnat do 10 polévkových lžic vody cca na 10 minut.

Potom si vyšlehejte do „téměř tuha“ 750 ml šlehačky s moučkovým cukrem. Následně vyždímejte namočené želatinové plátky, vhoďte je do jahodové směsi a zahřejte, aby se rozpustily. Nechte trochu zchladnout v jiné misce a poté přimíchejte ušlehanou šlehačku.

Nakonec si rozmíchejte 2 želatinové ztužovače ve 200 ml vody, což trvá asi  minutu, a následně je přimíchejte do náplně. Částí náplně zalijte korpus, navrch doprostřed dejte ztuhlé želé a okolo dolijte zbytkem náplně. Urovnejte, zakryjte folií a dejte zmrazit. Jakmile se to podaří, ztuhlý korpus dortu podle potřeby začistěte horkým nožem namáčeným do vody a vraťte ho do mrazáku.

Na zrcadlovou polevu si připravte:

  • 340 g cukru krupice
  • 232 ml vody
  • 406 g bílé čokolády
  • 6 plátků želatiny
  • 232 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 5 polévkových lžic vody k nabobtnání
  • gelové barvy na obarvení (červená, růžová, bílá)
  • čerstvé nebo mrazem sušené (lyofilizované) maliny a 200 g bílé čokolády

Na polevu dejte do hrnce cukr, kondenzované mléko a vodu, vše zahřejte, aby se cukr rozpustil a směs se začala vařit a ihned odstavte. Poté si nechte bobtnat v pěti polévkových lžících vody 6 plátků želatiny asi 10 minut, poté je vyždímejte a nechte rozpustit v tekuté směsi (podle potřeby ji zahřejte).

Bílou čokoládu nalámejte na kostičky, nalijte na ni horkou směs, nechte minutku stát a poté vše rozmixujte dohladka. Polevu obarvěte na požadované odstíny, rozlijte si ji do nádobek s hubičkou, a nechte zchladnout na potřebných 35 až 37 °C. 

Pak si zmrzlý dort vyklopte z formy, dejte zpět na mřížku a postavte na plech. Polevu správné teploty lijte nejprve doprostřed a postupně ji rozlijte po celém dortu. Dort nechte na mřížce alespoň 15 minut, než poleva ztuhne, a poté stékající polevu odkrojte. Dort přeneste na podložku, na které ho budete servírovat, a decentně ho dozdobte dekorací z bílé čokolády a malinami.

Autor:
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

Jací jste v kuchyni, jak si umíte užít jídlo? Prozradí to váš horoskop

10. května 2024

Potrpíte si na dobré jídlo a pití, nebo slupnete cokoliv, co vám přijde pod ruku? Každé znamení to...

Co ještě nevíte o kočkách? Jak můžou zezelenat nebo zdědit miliony

9. května 2024

Kočky mnohdy rozdělují společnost na dva tábory. Jedni je nemohou vystát, druzí si život bez nich...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...