Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ghí použijete do vaření, uklidníte nervy a urychlíte hojení i trávení

Pavel Berky je původním povoláním módní návrhář, ale do podvědomí veřejnosti se zapsal jako finalista soutěže Masterchef. Vaření se věnuje i nadále. Podívejte se na jeho jednoduchý návod na výrobu přepuštěného másla ghí.

„Estetika gastronomie a módy jde podle mne krásně dohromady,“ řekl v rozhovoru, který si můžete přečíst zde. Připomněl, že kolem vaření se motal dávno před tím, než začal pomýšlet nad kariérou módního návrháře.

Proč zrovna ghí? „Krásně voní máslem a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, osmažíte na něm ty nejlepší a nejvoňavější řízky a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem,“ říká Berky.

K tomu se přidávají i další benefity. Mezi nejpraktičtější patří fakt, že ghí má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při skutečně vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. 

Vyzkoušejte ho třeba při smažení řízků. A skvělé bude i pod palačinky či lívance. Zachová si jedinečnou chuť a vůni másla, ale bez nežádoucího přepalování.

Je to čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody se získá velmi dlouhá trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde vám vydrží minimálně rok.

Postup

Dvě čtvrtky másla nakrájejte na menší kusy. Připravujte vždy větší množství (když už se s tím děláte), není třeba se bát, že by se zkazilo.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Pavel Berky s jeho přepuštěným máslem

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho 

youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Plotýnku příliš nerozpaluje, rozpouštějte máslo pomalu a nechejte ho jenom lehce probublávat. Ideálně při teplotě kolem 100 °C.

Během rozpouštění uvidíte, že se na hladině začíná srážet bílkovina. Průběžně ji sbírejte lžičkou do misky. „Doporučuji máslo během varu nemíchat, protože na dně hrnce se usazují zbytky, které v přepuštěném másle nechceme,“ radí Pavel Berky.

Proces trvá asi 20 až 30 minut, pěnu nevyhazujte, můžete ji využít při dalším vaření.  Lidově se jí říká šmole a lze ji použít na maštění knedlíků, šišek nebo kaše.

Až bude přepouštění hotové, nachystejte si misku s cedníkem, který vyložíte kuchařským plátýnkem. V nouzi můžete využít i papírovou kuchyňskou utěrku.

Nakonec stačí, když ještě teplé ghí přelijete do skleničky a uskladníte v chladničce, kde ztuhne. Při vaření ho budete používat jako jakýkoliv jiný tuk, jen s tím, že dodá pokrmu vynikající vůni másla.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...