Paleo, raw a veganství. Jsou to fungující diety, nebo nebezpečné výmysly?

  • 29
Nemine měsíc, abychom se nedoslechli o dalším výživovém směru, který nám zajistí dokonalou postavu. Novým trendům ve stravování podléhají nejčastěji ženy a nemocní lidé, kterým alternativní výživové směry slibují zmírnění a vymizení obtíží. Fungují tyto diety, nebo jde o hazard se zdravím?
Den sedmý: zavítali jsme do Rockin' café v Brně. Jde o restauraci, kde vaří jak...

Návrat ke kořenům

Příznivci takzvané paleodiety se snaží napodobit jídelníček našich předků z doby kamenné. Argumentují tím, že jsme se geneticky příliš nezměnili, tudíž proč by nám neměly vyhovovat stejné stravovací návyky? 

Tvrdí, že s příchodem neolitické revoluce, kdy „lovci a sběrači“ začali chovat dobytek a pěstovat obilí, tedy konzumovat v hojném množství sacharidy a lepek, se začaly objevovat civilizační choroby. 

Jídelníček „pralidí 21. století“ sestává z masa, vajec, tuků, ořechů, mořských živočichů, semínek, hub, zeleniny a trochy ovoce. Paleodieta zakazuje sacharidové potraviny jako brambory a obilí. Na černé listině jsou i mléko, luštěniny, alkohol a průmyslově zpracované potraviny. 

Její propagátoři vyzdvihují hlavně preventivní účinky diety, která údajně chrání před vznikem a rozvojem diabetu.

Průmyslově zpracované potraviny, cukr a alkohol jistě nikomu ke zdraví ani štíhlosti nepřispějí, ale u této diety bohužel převažují negativa. Po dlouhodobé absenci mléka v jídelníčku hrozí při návratu k jeho konzumaci zažívací obtíže, vysoké zastoupení masa může vést k rozvoji kolorektálního karcinomu, který je podpořen nedostatkem vlákniny ve stravě v důsledku vynechání obilovin, brambor a luštěnin.

Další nevýhody? Konzumací zeleniny tělu dostatek vlákniny nezajistíme. Vysoké množství tuků a bílkovin představuje zátěž pro játra a ledviny, cholesterol zase škodí srdci a cévám. Negativem je i vyšší cena způsobená vysokým příjmem masa a ekologická zátěž plynoucí z živočišné produkce.

A co se týče argumentu o absenci civilizačních chorob u našich předků? Lidé tehdy umírali mnohem dříve, tudíž se u nich řada onemocnění ani nestihla rozvinout.

Veganské Bun Bo

Zvířátka ne

Opačný přístup oproti paleo zastávají vegani, kteří vynechávají ze stravy veškeré živočišné produkty. Lidé se k tomuto výživovému směru uchylují z etických a ekologických důvodů, ovšem u mnoha zastánců jde o následování trendu šířícího se po sociálních sítích. Dostatek vlákniny a absence masa v jídelníčku přispívají k nízkému riziku vzniku kolorektálního karcinomu.

Hodné a zlé diety. K obezitě se dá i prohubnout, říká odbornice na výživu

Ač se vegani hlasitě brání, veganství je velmi nebezpečné hlavně pro těhotné ženy a děti, pro něž může být deficit určitých látek v čistě rostlinné stravě fatální. Navíc například železo je mnohonásobně lépe využitelné z živočišných zdrojů než z rostlinných. Vegani by se tedy museli cpát špenátem víc než Pepek námořník, aby se dostali na stejný reálný příjem této minerální látky. Nabízí se suplementace deficitních živin (vitamin B12, železo, jód) ve formě doplňků stravy nebo konzumace obohacených potravin speciálně určených pro vegany.

Otázkou je, jestli lze stravování, kde je třeba uměle doplňovat určité látky, považovat za zdravé. Problémem mohou být také bílkoviny, respektive jejich biologická hodnota. Zatímco živočišné produkty poskytnou plné spektrum aminokyselin, u rostlin není jejich poměr vyvážený. Je tak potřeba nad jídelníčkem opravdu přemýšlet a kombinovat ho, což je pro laiky složité.

Řešením by mohla být občasná pravidelná konzumace živočišných produktů z chovů, kde zacházejí se zvířaty eticky.

Ilustrační snímek

Zastudena

S trochou nadsázky lze říci, že i raw stravování je tak trochu návrat do pravěku, do doby, než lidé začali využívat oheň. Příznivci tohoto stylu věří, že strava zpracovaná při teplotě nad 42 °C je „mrtvá“ a zničí se v ní všechny důležité živiny. Běžně se tak stravují ovocem, zeleninou, ořechy a semínky. Tepelné zpracování zde často nahrazuje klíčení, které umožňuje konzumaci syrových luštěnin a obilovin.

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

Ne že by byly živočišné produkty vyloženě zakázané, ale jsou často vynechávány. Málokdo holduje syrovému masu, vejcím a nebojí se nepasterovaného mléka. 

Nicméně rizika spojená s vynecháním živočišných složek potravy jsou obdobná jako u veganské stravy, plus zde hrozí nižší stravitelnost potravin nebo vstřebatelnost některých živin, pokud potraviny neprojdou tepelným zpracováním.

Pakliže pomineme zdravotní účinky, vyřadí tento styl stravování konzumenta ze společenského života, neboť zajít si s přáteli na večeři je značně komplikované. V úvahu je nutno vzít i to, že hlavně v zimních měsících je zkrátka teplé jídlo mnohem příjemnější. Jen si to představte, že si po dni na svahu nemůžete dát ani čaj na zahřátí nebo pro vás bude už navždy zapovězena oblíbená ranní káva!

Nejlepší „dietou“ tak nadále zůstává zdravý životní styl sestávající z pestré stravy, umírněných porcí a dostatku pohybu. Jediná zaručeně fungující metoda pro hubnutí je mimořádně prostá: kalorický příjem musí být nižší než výdej. Což vám žádný alternativní směr nezaručí.