Zelné závitky s mletým masem
Ingredience:
- 16 listů bílého zelí
- sůl podle chuti
- 350 g hovězího a vepřového mletého masa
- čerstvě mletý pepř
- 1 vejce
- 150 g vařené rýže
- 2 cibule
- sádlo na vymazání
- 40 g rajčatového protlaku
- 20 g hladké mouky
- cukr podle chuti
- 100 g anglické slaniny
- 2 jarní cibulky
Pracovní postup:
- Očištěné listy povaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut, pak je vyjmeme a vykrojíme košťály.
- Maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vejce, rýži, jednu nadrobno nakrájenou cibuli, dobře promícháme a rozdělíme na 16 stejných kousků. Masem pak naplníme zelné listy a zavineme. Zapékací misku vymažeme sádlem a dovnitř naskládáme listy. Zalijeme 200 ml vody a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
- Mezitím druhou cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na zbytku sádla dosklovata, přidáme protlak a zalijeme 500 ml vody. Přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě, vaříme deset minut a dochutíme cukrem a solí.
- Omáčku poté přilijeme k listům a společně pečeme ještě dalších 20 minut. Před koncem listy posypeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninou, necháme zapéct 5 minut a podáváme. Hotové jídlo můžeme ozdobit třeba nakrájenou jarní cibulkou.