Doporučujeme

Maso se zeleninou jsou bezva parťáci. Dopřejte si ho s kapustou či zelím

  • 0
Už naše babičky věděly, že kousku hovězího nebo vepřového dodá zelenina na šťavnatosti a rafinovanosti, zatímco maso zelenině nabídne zajímavější chuť a novou dimenzi. Využijte této prověřené symbiózy a připravte si lednové menu podle našich receptů.
Zelné závitky s mletým masem

Zelné závitky s mletým masem

Ingredience:

  • 16 listů bílého zelí
  • sůl podle chuti
  • 350 g hovězího a vepřového mletého masa
  • čerstvě mletý pepř  
  • 1 vejce
  • 150 g vařené rýže
  • 2 cibule
  • sádlo na vymazání
  • 40 g rajčatového protlaku
  • 20 g hladké mouky
  • cukr podle chuti
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 jarní cibulky

Pracovní postup:

  1. Očištěné listy povaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut, pak je vyjmeme a vykrojíme košťály.
  2. Maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vejce, rýži, jednu nadrobno nakrájenou cibuli, dobře promícháme a rozdělíme na 16 stejných kousků. Masem pak naplníme zelné listy a zavineme. Zapékací misku vymažeme sádlem a dovnitř naskládáme listy. Zalijeme 200 ml vody a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
  3. Mezitím druhou cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na zbytku sádla dosklovata, přidáme protlak a zalijeme 500 ml vody. Přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě, vaříme deset minut a dochutíme cukrem a solí.
  4. Omáčku poté přilijeme k listům a společně pečeme ještě dalších 20 minut. Před koncem listy posypeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninou, necháme zapéct 5 minut a podáváme. Hotové jídlo můžeme ozdobit třeba nakrájenou jarní cibulkou.
Vepřové maso dušené s mladou kapustou

Vepřové maso dušené s mladou kapustou

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 600 g vepřové plece
  • 300 g mladé kapusty
  • 20 g hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • kmín
  • 100 g másla 

Pracovní postup:

  1. Na polovině másla orestujeme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, poté přidáme kousky masa a smažíme společně asi 5 minut. Poté do kastrolu přilijeme 500 ml vody a dusíme 50 minut doměkka. Během dušení maso podléváme a občas zamícháme.
  2. Kapustu rozdělíme na listy, vykrojíme košťály a nakrájíme ji na nudličky. Maso vyjmeme z kastrolu, šťávu zaprášíme moukou, krátce orestujeme a zalijeme 200 ml vody. Poté přidáme kapustu, společně vaříme 10 minut, vrátíme maso a ještě pár minut společně vaříme.
  3. Dochutíme solí, pepřem, přidáme kmín a nakonec vmícháme máslo. Podávat můžeme třeba s pečenými bramborami.
Masové koule plněné kapustičkami

Masové koule plněné kapustičkami

Ingredience:

  • 6 lžic olivového oleje
  • 60 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 100 ml bílého vína
  • 250 ml vývaru
  • 400 g krájených loupaných rajčat
  • sůl
  • 16 růžičkových kapustiček
  • 500 g směsi hovězího a vepřového mletého masa
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • čerstvě mletý pepř
  • 240 g kuskusu

Pracovní postup:

  1. Na 2 lžících oleje zpěníme najemno pokrájenou cibuli. Přidáme plátky česneku, sladkou papriku a ještě chvilku osmahneme. Poté zalijeme vínem, které necháme vyvařit.
  2. Přilijeme vývar a loupaná rajčata. Osolíme a necháme pomalu vařit. Mezitím očistíme kapustičky a poté je vaříme asi 7 minut v osolené vodě. Scedíme je, zchladíme a necháme okapat.
  3. Mleté maso smícháme se strouhankou, žloutkem a petrželkou. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Jednotlivé kapustičky postupně vtiskneme do masové směsi a zcela je obalíme.
  4. Koule opékáme na zbylém oleji ze všech stran dozlatova. Pak je dáme do omáčky a na mírném ohni spolu necháme ještě asi 20 minut povařit. Podáváme s kuskusem připraveným podle návodu.
Hovězí na švestkách se zeleninou

Hovězí na švestkách se zeleninou

Ingredience:

  • 800 g hovězího předního masa
  • 2 mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 150 ml červeného vína + na podlití
  • 300 g sekaných rajčat v konzervě
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 bobkové listy
  • 1 celá skořice
  • 1 lžička koření garam masala
  • 100 g sušených švestek
  • 200 g cizrny v konzervě
  • 300 g kapusty
  • 600 g kuskusu

Pracovní postup:

  1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kusy. Mrkev a česnek oloupeme a mrkev nakrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olej a maso opečeme.
  2. Přidáme nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek a poté zalijeme červeným vínem a přidáme sekaná rajčata. Vše osolíme, opepříme, přidáme bobkové listy, skořici a koření.
  3. Přiklopíme poklicí a dusíme za občasného podlití vínem minimálně 1 hodinu. Poté přidáme švestky, slitou cizrnu a dusíme pod poklicí další hodinu.
  4. Kapustu očistíme, rozebereme na lístky, zbavíme košťálu a přidáme k měkkému masu jen na 5 minut. Na závěr vybereme skořici a bobkový list. Hotové maso podáváme s kuskusem.

  • Vybrali jsme pro Vás