Zelné závitky s mletým masem
Ingredience:
- 16 listů bílého zelí
- sůl podle chuti
- 350 g hovězího a vepřového mletého masa
- čerstvě mletý pepř
- 1 vejce
- 150 g vařené rýže
- 2 cibule
- sádlo na vymazání
- 40 g rajčatového protlaku
- 20 g hladké mouky
- cukr podle chuti
- 100 g anglické slaniny
- 2 jarní cibulky
Pracovní postup:
- Očištěné listy povaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut, pak je vyjmeme a vykrojíme košťály.
- Maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vejce, rýži, jednu nadrobno nakrájenou cibuli, dobře promícháme a rozdělíme na 16 stejných kousků. Masem pak naplníme zelné listy a zavineme. Zapékací misku vymažeme sádlem a dovnitř naskládáme listy. Zalijeme 200 ml vody a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
- Mezitím druhou cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na zbytku sádla dosklovata, přidáme protlak a zalijeme 500 ml vody. Přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě, vaříme deset minut a dochutíme cukrem a solí.
- Omáčku poté přilijeme k listům a společně pečeme ještě dalších 20 minut. Před koncem listy posypeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninou, necháme zapéct 5 minut a podáváme. Hotové jídlo můžeme ozdobit třeba nakrájenou jarní cibulkou.
Vepřové maso dušené s mladou kapustou
Ingredience:
- 1 cibule
- 600 g vepřové plece
- 300 g mladé kapusty
- 20 g hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- kmín
- 100 g másla
Pracovní postup:
- Na polovině másla orestujeme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, poté přidáme kousky masa a smažíme společně asi 5 minut. Poté do kastrolu přilijeme 500 ml vody a dusíme 50 minut doměkka. Během dušení maso podléváme a občas zamícháme.
- Kapustu rozdělíme na listy, vykrojíme košťály a nakrájíme ji na nudličky. Maso vyjmeme z kastrolu, šťávu zaprášíme moukou, krátce orestujeme a zalijeme 200 ml vody. Poté přidáme kapustu, společně vaříme 10 minut, vrátíme maso a ještě pár minut společně vaříme.
- Dochutíme solí, pepřem, přidáme kmín a nakonec vmícháme máslo. Podávat můžeme třeba s pečenými bramborami.
Masové koule plněné kapustičkami
Ingredience:
- 6 lžic olivového oleje
- 60 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 100 ml bílého vína
- 250 ml vývaru
- 400 g krájených loupaných rajčat
- sůl
- 16 růžičkových kapustiček
- 500 g směsi hovězího a vepřového mletého masa
- 3 lžíce strouhanky
- 1 žloutek
- 2 lžíce nasekané petrželky
- čerstvě mletý pepř
- 240 g kuskusu
Pracovní postup:
- Na 2 lžících oleje zpěníme najemno pokrájenou cibuli. Přidáme plátky česneku, sladkou papriku a ještě chvilku osmahneme. Poté zalijeme vínem, které necháme vyvařit.
- Přilijeme vývar a loupaná rajčata. Osolíme a necháme pomalu vařit. Mezitím očistíme kapustičky a poté je vaříme asi 7 minut v osolené vodě. Scedíme je, zchladíme a necháme okapat.
- Mleté maso smícháme se strouhankou, žloutkem a petrželkou. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Jednotlivé kapustičky postupně vtiskneme do masové směsi a zcela je obalíme.
- Koule opékáme na zbylém oleji ze všech stran dozlatova. Pak je dáme do omáčky a na mírném ohni spolu necháme ještě asi 20 minut povařit. Podáváme s kuskusem připraveným podle návodu.
Hovězí na švestkách se zeleninou
Ingredience:
- 800 g hovězího předního masa
- 2 mrkve
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce oleje
- 150 ml červeného vína + na podlití
- 300 g sekaných rajčat v konzervě
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 bobkové listy
- 1 celá skořice
- 1 lžička koření garam masala
- 100 g sušených švestek
- 200 g cizrny v konzervě
- 300 g kapusty
- 600 g kuskusu
Pracovní postup:
- Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kusy. Mrkev a česnek oloupeme a mrkev nakrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olej a maso opečeme.
- Přidáme nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek a poté zalijeme červeným vínem a přidáme sekaná rajčata. Vše osolíme, opepříme, přidáme bobkové listy, skořici a koření.
- Přiklopíme poklicí a dusíme za občasného podlití vínem minimálně 1 hodinu. Poté přidáme švestky, slitou cizrnu a dusíme pod poklicí další hodinu.
- Kapustu očistíme, rozebereme na lístky, zbavíme košťálu a přidáme k měkkému masu jen na 5 minut. Na závěr vybereme skořici a bobkový list. Hotové maso podáváme s kuskusem.