Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně promyšlený tah nového nájemce hospody Na Kačabce ve staré Hostivaři. Vždyť ta hostila už Masaryka a pamatuje srazy Charty 77, místních spolků či fotbalového týmu.

Navíc tu zdaleka nevaří špatně, vždyť nájemcem hospody i šéfkuchařem je Jaroslav Bejvančický zvaný Bejvák, vyučený kuchař, který svou profesi dělá celý život. A v kuchyni má po boku i šikovné kolegy. Přes poledne proto nemá problém přitáhnout místní na oběd. Pomůže mu šéf nalákat lidi i na příjemné večerní posezení u piva a dobrého jídla?

Díky úctyhodné prvorepublikové historii je na čem stavět, nevaří tu špatně a pivo je jako křen. Sklep z roku 1920 v hloubce 7,5 metru s konstantní teplotou mu jednoznačně prospívá. I šéf si tu s chutí připomene časy, kdy jako dítě při svážení piva obdivoval cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky.

V první řadě majiteli vysvětluje, že je škoda nevyužít staré dobré značky. Je důležité, aby hospoda nebyla jen čistá a sterilní, ale měla také nějakou atmosféru. Právě to je ingredience, bez které se žádný podnik neobejde. A jídlo na jídelním lístku zbytečně nepopisovat cizími názvy s rádoby světovostí, lepší je nabídnout poctivá tradiční hospodská jídla. 

Z moderní hospody se v tomto posledním dílu závěrečné série pořadu Ano, šéfe! - odvysílaném v pondělí večer na Primě - se Pohlreich snaží udělat starý dobrý podnik. A je to pro něj evidentně výzva už proto, že má ke staré Hostivaři i osobní pouto. Jeho tatínek měl roky hospodu u hostivařského nádraží, takže je v těchto končinách jako doma.

Deset let prý stačí

Populární pořad Ano, šéfe! se začal natáčet v roce 2008, o rok později se objevil na obrazovce TV Prima. V závěrečné sérii se s pořadem rozloučil posledními šesti díly, ve kterých se opět snažil nakopnout tápající či neprosperující hospody a restaurace v nejrůznějších koutech republiky.

A tak to vezme z gruntu. Bez skrupulí poradí, co z interiéru vyházet a co naopak dodat, aby to aspoň trochu a v dobrém připomínalo starou útulnou Kačabku. Hlavně pro místní štamgasty. Protože chladný industriální styl v kombinaci se suchými aranžemi na stolech není nic, co by dýchalo pohodou.  

Na rady šéfa tak majitel vsadil na tradici hudebních večerů a historii.„Přesunout je do hospody místo nákupáku,“ zjednoduší polopaticky šéf, co podnik potřebuje. A pragmaticky dodává, že tradice je něco, co nelze nahradit.

A na Kačabce se opravdu snaží. Při „přepadovce“ si šéf nemůže vynachválit obědové menu, kde nechybí klasika v podobě vařeného hovězího srdíčka nebo hovězího na červeném víně, dušeného pěkně do měkka. „Čertovsky dobré jídlo, to už musíš vědět, co děláš,“ hodnotí výkon kuchyně, kde kromě majitele - poctivého kuchaře tělem i duší - vaří i kluk, který v Anglii vařil zednářům, ačkoliv se původně vyučil autoklempířem. A šéf před jeho umem smeká, i když přiznává, že jako z konkurence z Kačabky žádnou radost nemá.

Vstup na Kačabku s předzahrádkou.
Kuchařské umění kolegů z Kačabky Pohlreich ohodnotil hned třemi hvězdami.
Kuchařina má jako řemeslo stále ještě zlaté dno. „A pos.aný víko,“ dodával prý...

Kuchařské umění kolegů z Kačabky Pohlreich ohodnotil hned třemi hvězdami.

S chutí si tu však dá i svůj oblíbený boršč na zahřátí a vdolečky s pošírovanými hruškami jako dezert, jakkoliv ho na sladké zrovna neužije: „Takhle nějak má vypadat jídlo v putyce. Prostý, nekomplikovaný, nandaný bez nesmyslů. Co víc si můžeš přát,“ konstatuje a uděluje tři hvězdy. To je na obyčejnou putyku výkon. 

A s potěšením lze konstatovat, že to nebyl výkřik do tmy, ačkoliv od poslední šéfovy návštěvy s kamerou už nějaký čas uplynul. Potvrzují to místní, kteří sem i aktuálně chodí na oběd opravdu s chutí. Do stovky se tu sice nenajíte, musíte nějakou tu desetikačku přihodit, ale zato se pomějete. Což se cení. 

Zatím tedy tým z Kačabky drží laťku nastavenou poměrně vysoko a potvrzuje, že řemeslo pořád ještě zlaté dno má. „Přestože, jak říkával můj tatínek, má pos.aný víko,“ loučí se s úsměvem šéf. S Kačabkou i s pořadem, kterému za deset let natáčení po českých, moravských i slezských hospodách dokázal vtisknout vlastní, naprosto nezaměnitelnou tvář.

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....