Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

aktualizováno 
V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako Zdeněk Pohlreich. Nic takového si tu však neobjednáte, jak zjistil šéf během loňského podzimního natáčení jednoho z posledních dílů Ano, šéfe!

Při sledování dílu, který Prima odvysílala v pondělí večer, mohou mít diváci tak trochu pocit, že se vrátili v čase. Když při návštěvě restaurace v Luži přistanou na stole velmi neumělé napodobeniny světových kuchyní od Itálie po Mexiko, šéf opět perlí, jak to umí jen on. Situaci zachraňuje jen poctivá česká klasika, která by Pohlreichovi na jídelníčku úplně stačila.

Fotogalerie

Stejnou klasikou, ovšem v ne zrovna nejšťastnějším smyslu toho slova, pak je kuchař-amatér vládnoucí kuchyni. Jen improvizuje a zkouší vařit, cokoliv ho napadne nebo co mu kdo doporučí. Vše si dělá po svém, jiný názor ho nezajímá, ani šéfovy rady nedokáže přijmout úplně snadno. Upřít se mu ovšem nedá pracovitost, tah na bránu a upřímná snaha i s minimem prostředků hospodu učinit co nejútulnější pro hosty.

To umí šéf ocenit. Navíc je mu sympatické, že člověk, který si odseděl pět let za hloupé padělání stokorun, už osm let tvrdě maká v kuchyni. Byť jen proto, aby se dopracoval ke stejnému cíli, tedy penězům - ovšem legální cestou.

Provozovatel hospody Vídeň Arnošt Petráň už má prostě něco za sebou. Za svůj život zkusil ledacos a je ochoten dát vše do toho, aby s něčím konečně uspěl. Šéf je pro něj guru, takže se jeho radami řídí, ale jen do určité míry.

Deset let stačí...

Populární pořad Ano, šéfe! se začal natáčet v roce 2008, o rok později se objevil na obrazovce TV Prima. V aktuální premiérové sérii míří do finále posledními šesti díly, ve kterých se opět snaží nakopnout tápající či neprosperující hospody a restaurace v nejrůznějších koutech republiky.

Obhájil si před ním dokonce i „zámecké dukátky“ ze své nabídky - tedy prapodivné smažené jídlo, které zkřížilo smažený sýr se šunkou a kuře s broskví se špízem, to vše posypané balkánským sýrem a zalité sladkou chilli omáčkou. Jednoduše proto, že jeho hostům se trefilo do chuti.

Že by se šéf na „stará kolena“ smiřoval s tím, že pokud někdo vaří z čerstvých surovin, ať si klidně servíruje i smažák a kuře s broskví? Protože co naděláte, když si to hosté žádají a chodí k vám na podobný „majstrštyk“ cíleně? I podnik na maloměstě se nějak uživit musí, ani šéfova hvězdička to za nikoho neudělá sama. A jak šéfovi jednou argumentovali na Moravě: „Oni to jijou“.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Najdete na iDNES.cz