Šéf zachraňuje slušné bistro pro cyklisty. I se smažákem pro Poláky

aktualizováno 
V kuchyni kluk, co tvrdí, že gastronomií žije a vařit ho evidentně opravdu baví. A majitelé, kteří tuto kuchyni dotují z truhlářské výroby, aby na konci světa mohli poskytovat dobré jídlo a slušné ubytování cyklistům, kteří si tu projíždějí jeden z nejkrásnějších singl treků světa. Kdo by se nesmiloval.

Jako penzion s restaurantem se prezentuje podnik, jehož majitelé Zdeňka Pohlreicha coby šéfa požádali o pomoc. Zoufale potřebují nezaujatý pohled a rady, jak podnik posunout tak, aby byl schopen se uživit celoročně a nemuseli ho dotovat z truhlářské výroby. Už tak se má rodina se třemi dětmi co otáčet.

Fotogalerie

Pan Svoboda truhlaří, postupně vylepšuje penzion a ještě dělá provozního, jeho žena se ohání motorovkou a vyrábí dřevěné anděly, kteří se i dobře prodávají. Naštěstí. Protože ve specifické pohraniční lokalitě Nového Města pod Smrkem to manželé Svobodovi opravdu nemají snadné.

„Hřáškový“ krém, „držková“ nebo „vepěnky“ s háčkem nad písmenkem „pé“ sice nepatří k tomu nejlepšímu z jejich produkce, lépe by se na jídelním lístku vyjímal hráškový krém, dršťková a vepřenky. Nicméně snaží se. Všichni tu jsou rádi za každý podnět, který jejich situaci může obrátit k lepšímu. Vývěska bez chyb je ovšem základ, znamená první kontakt s hostem.

V kuchyni problém není, kuchařem a šéfkuchařem v jedné osobě je sice teprve sedmadvacetiletý kluk vyučený v oboru, ovšem s desetiletou praxí a nadšením, jaké by mu většina kuchařů mohla závidět. Tousty s pikantní směsí na způsob kaťáku sice nedělá rád, zrovna tak jako smažený sýr, na který sem cíleně jezdí především Poláci, nicméně respektuje přání hostů.

O klientelu z Polska by bylo hloupé se připravit, vždyť z nejbližší polské obce je to sem šest kilometrů. Navíc je tu konkurence v podobě zavedené místní hospody, kde slušně vaří, je tedy především potřeba, aby o sobě Svobodovi dali vědět.

Unikátní venkovní pec na dřevo je škoda nevyužít na pečení masa.
Šéfkuchaři nechybí sebevědomí ani schopnost vést dobře kuchyni bike bistra a...
Unikátní venkovní pec na dřevo je škoda nevyužít na pečení masa i brambor.

Kromě unikátní venkovní pece na dřevo má bike bistro naštěstí i slušného šéfkuchaře.

S úpravou konceptu z „restaurantu“ na bistro nemají problém, práce se nebojí a za šéfovy dobře míněné rady jsou vděční. Takže to šéf opět rozjede i v kuchyni, aby si kuchař i majitelé uvědomili, že hospoda nesmí být otrokem svého menu, ale oslavou dobré kuchyně. Navíc když mohou využít vlastní unikátní venkovní pec na dřevo na pečení všeho možného masa.

Každopádně pondělní premiéra prvního dílu podzimní a současně poslední řady primáckého Ano, šéfe! předvedla, jaké jsou po deseti letech trvání pořadu v kuchyních restaurací vidět změny. Řada z nich už si umí poradit a nemají problém nabídnout hostům slušné jídlo z čerstvých surovin. 

Přesto se vždycky bude hodit pohled zvenčí od nezaujatého profíka. V tom Zdeněk Pohlreich zkušeného restauratéra a šéfkuchaře ani tentokrát nezapřel, i když už je podle vlastních slov moc unavený na to, aby lidem zasahoval do života. S Ano, šéfe! končí.

Bike bistro U všech andělů je tak jedním z posledních podniků, kde si šéfa můžete užít. A dokonce si podle něj zaslouží i šéfovskou samolepku s hvězdou. Teď ještě, aby se majitelům podařilo do něj nasměrovat hosty.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Dvě zahrady, kde trávník nahradilo suťoviště. Kvůli pohodlí i suchu

Kde není trávník, není potřeba sekat. (Zahrádka u bytovky na moravské vsi)

Okrasnou a odpočinkovou zahrádku bez trávníku si z malého pozemku u bytovky udělal pan Stanislav ve vsi na Jižní...

Další z rubriky

Je po svatém Janovi. Nejvyšší čas na přípravu domácí ořechovice

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...

Ořechovice se připravuje z nedozrálých ořechů. Ty se obvykle sbírají v období mezi svátkem svatého Jana, který se slaví...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Nesnášejí děti na základce šutrologii? V Muzeu Říčany se naučí ji milovat

Čedičové varhany, které vznikají tuhnutím magmatu, se nacházejí u zřejmě...

Muzeum v Říčanech je tak trochu odlišné. Neočekávejte posedávající důchodkyně hlídající zaprášené skleněné vitríny s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz