Šéf zachraňuje slušné bistro pro cyklisty. I se smažákem pro Poláky

aktualizováno 
V kuchyni kluk, co tvrdí, že gastronomií žije a vařit ho evidentně opravdu baví. A majitelé, kteří tuto kuchyni dotují z truhlářské výroby, aby na konci světa mohli poskytovat dobré jídlo a slušné ubytování cyklistům, kteří si tu projíždějí jeden z nejkrásnějších singl treků světa. Kdo by se nesmiloval.

Jako penzion s restaurantem se prezentuje podnik, jehož majitelé Zdeňka Pohlreicha coby šéfa požádali o pomoc. Zoufale potřebují nezaujatý pohled a rady, jak podnik posunout tak, aby byl schopen se uživit celoročně a nemuseli ho dotovat z truhlářské výroby. Už tak se má rodina se třemi dětmi co otáčet.

Fotogalerie

Pan Svoboda truhlaří, postupně vylepšuje penzion a ještě dělá provozního, jeho žena se ohání motorovkou a vyrábí dřevěné anděly, kteří se i dobře prodávají. Naštěstí. Protože ve specifické pohraniční lokalitě Nového Města pod Smrkem to manželé Svobodovi opravdu nemají snadné.

„Hřáškový“ krém, „držková“ nebo „vepěnky“ s háčkem nad písmenkem „pé“ sice nepatří k tomu nejlepšímu z jejich produkce, lépe by se na jídelním lístku vyjímal hráškový krém, dršťková a vepřenky. Nicméně snaží se. Všichni tu jsou rádi za každý podnět, který jejich situaci může obrátit k lepšímu. Vývěska bez chyb je ovšem základ, znamená první kontakt s hostem.

V kuchyni problém není, kuchařem a šéfkuchařem v jedné osobě je sice teprve sedmadvacetiletý kluk vyučený v oboru, ovšem s desetiletou praxí a nadšením, jaké by mu většina kuchařů mohla závidět. Tousty s pikantní směsí na způsob kaťáku sice nedělá rád, zrovna tak jako smažený sýr, na který sem cíleně jezdí především Poláci, nicméně respektuje přání hostů.

O klientelu z Polska by bylo hloupé se připravit, vždyť z nejbližší polské obce je to sem šest kilometrů. Navíc je tu konkurence v podobě zavedené místní hospody, kde slušně vaří, je tedy především potřeba, aby o sobě Svobodovi dali vědět.

Unikátní venkovní pec na dřevo je škoda nevyužít na pečení masa.
Šéfkuchaři nechybí sebevědomí ani schopnost vést dobře kuchyni bike bistra a...
Unikátní venkovní pec na dřevo je škoda nevyužít na pečení masa i brambor.

Kromě unikátní venkovní pece na dřevo má bike bistro naštěstí i slušného šéfkuchaře.

S úpravou konceptu z „restaurantu“ na bistro nemají problém, práce se nebojí a za šéfovy dobře míněné rady jsou vděční. Takže to šéf opět rozjede i v kuchyni, aby si kuchař i majitelé uvědomili, že hospoda nesmí být otrokem svého menu, ale oslavou dobré kuchyně. Navíc když mohou využít vlastní unikátní venkovní pec na dřevo na pečení všeho možného masa.

Každopádně pondělní premiéra prvního dílu podzimní a současně poslední řady primáckého Ano, šéfe! předvedla, jaké jsou po deseti letech trvání pořadu v kuchyních restaurací vidět změny. Řada z nich už si umí poradit a nemají problém nabídnout hostům slušné jídlo z čerstvých surovin. 

Přesto se vždycky bude hodit pohled zvenčí od nezaujatého profíka. V tom Zdeněk Pohlreich zkušeného restauratéra a šéfkuchaře ani tentokrát nezapřel, i když už je podle vlastních slov moc unavený na to, aby lidem zasahoval do života. S Ano, šéfe! končí.

Bike bistro U všech andělů je tak jedním z posledních podniků, kde si šéfa můžete užít. A dokonce si podle něj zaslouží i šéfovskou samolepku s hvězdou. Teď ještě, aby se majitelům podařilo do něj nasměrovat hosty.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Hitachi 15t Fiat (IFA motor
Hitachi 15t Fiat (IFA motor

r.v. 1985, naj. 18 267 km, diesel
211 750 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz