Kdysi dávno jeden švýcarský pastevec položil kolo kravského sýra příliš blízko k ohni a pak seškraboval rozteklou dobrotu chlebem. Díky za objev!
Gnocchi se žampiony
Doba přípravy: 15 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 200 g malých žampionů
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- olej
- sůl
- pepř
- 400 g bramborových gnocchi
- 600 g sýra na raclette
1. Očištěné žampiony rozkrájíme na čtvrtky, z jarní cibulky odkrojíme zelenou část a nakrájíme ji na tenká kolečka, bílou část nadrobno nasekáme. Stroužek česneku oloupeme a pokrájíme na drobné nudličky.
2. Na pánvi na rozehřátém oleji orestujeme pokrájené žampiony, přidáme bílou část cibulky a česneku a společně opečeme, ochutíme solí a pepřem. Gnocchi povaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Slijeme a necháme okapat.
3. Na raclettovací lopatky rozdělíme gnocchi a žampiony, ozdobíme zelenou natí z cibulky, poklademe plátky raclettovacího sýra a necháme zapéct.
Tip: Orestované žampiony promíchejte s čerstvým nasekaným tymiánem a trochou citronové šťávy.
Tortilly se zeleninou
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 1 malá cibule
- 1 malá růžice brokolice
- 1 malá cuketa
- 2 lžíce oleje
- 1 hrnek mražené kukuřice
- sůl
- pepř
- 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 1 lžička citronové šťávy
- 4 malé tortilly
- 500 g sýra na raclette
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici nakrájíme na menší kousky. Cuketu omyjeme, nakrájíme na malé hranolky nebo nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, dokud nezesklovatí, přidáme brokolici, cuketu a společně opečeme. K orestované zelenině přidáme kukuřici a společně prohřejeme, stáhneme z plamene, dochutíme solí, pepřem a promícháme s citronovou kůrou a šťávou.
2. Tortilly rozřízneme na poloviny, rozdělíme na ně zeleninovou směs a svineme do kornoutků. Sýr nakrájíme na plátky.
3. Tortillové kornoutky dáme na raclettovací lopatky, položíme na ně plátky sýra a dáme je zapéct.
Tip: K zelenině můžete přidat natrhané zbytky grilovaného nebo pečeného kuřecího masa.
Hovězí svíčková
Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina marinování + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 400 g hovězí svíčkové
- olej
- 3 lžíce červeného vína
- špetka sušeného tymiánu
- 600 g sýra na raclette
- 1 střední cibule
- 2 kyselé okurky
1. Vychlazenou svíčkovou nakrájíme na tenké plátky, zakapeme trochou oleje, přidáme červené víno, tymián, promícháme a necháme hodinu odležet. Raclettovací sýr nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Okurky nakrájíme na kolečka. Na pánvi orestujeme na rozehřátém oleji cibuli.
2. Na rozehřátém raclettovacím grilu opečeme naložené plátky masa, přendáme je na raclettovací lopatky, ozdobíme cibulí, okurkami, položíme na ně plátky sýra a zapečeme.
Tip: Na grilu opečte plátky masa ochucené solí a pepřem a zapečte je s lžičkou bylinkového másla, cibulí a sýrem.