Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svým způsobem jsme svazáky infiltrovali, líčí ochránce přírody vznik Brontosaura

  13:22
Do pomoci přírodě se projektant železničních tratí Josef Ferenc aktivně zapojil už jako středoškolák v rámci Akce Brontosaurus. Ta byla vyhlášena v roce 1974 a díky velkému úspěchu se transformovala do hnutí, které funguje dodnes s hlavním sídlem v Brně. A Ferenc je stále u toho.
Josef Ferenc byl v roce 1974 u založení Hnutí Brontosaurus a ochraně přírody se...

Josef Ferenc byl v roce 1974 u založení Hnutí Brontosaurus a ochraně přírody se věnuje dodnes. | foto: Filip Fojtík, MAFRA

„Atmosféra je naprosto stejná, jako byla v 70. letech či v devadesátkách. Skoro každý, kdo přijde na naši akci, přijde i podruhé. Vznikají tam přátelství na celý život i rodinné svazky,“ říká Josef Ferenc.

Jak hnutí Brontosaurus před padesáti lety vzniklo?
V 70. letech už se po celém světě vzmáhaly síly, které vnímaly špatné chování lidí k životnímu prostředí. Vzniklo hnutí Greenpeace, téma došlo až na půdu OSN. Obecně se vědělo, že celý rok 1974 bude vyhlášen jako celosvětový rok životního prostředí. V tomto směru nebylo Československo oproti Západu opožděné. Důležitý je v celém příběhu také časopis Mladý svět.

Jakou sehrál roli?
Redaktor Josef Velek s kreslířem Vladimírem Jiránkem a jeho bratrem Jiřím se s odborníky z ústavu krajinné ekologie domluvili, že při příležitosti roku životního prostředí by se něco mělo udělat i u nás. Dohodli se s ústředním výborem Socialistického svazu mládeže neboli SSM, že si téma vezmou svazáci pod svá křídla a vtáhnou je do pomáhání přírodě. Hlavními činnostmi bylo uklízení odpadků a sázení nových stromů. A právě v Mladém světě vyšla pod titulkem „Akce Brontosaurus“ výzva k tomu, že se po celý rok 1974 mohou lidé zapojit do různých akcí na pomoc přírodě. Akcí se povedlo zorganizovat spoustu a byly velmi úspěšné. Na stránkách Mladého světa, ale i Mladé fronty o tom vyšla řada článků, a tak se SSM rozhodl, že tu akci protáhnou bez časového určení a stane se z toho hnutí Brontosaurus. Od roku 1974 do revoluce tedy fungovalo pod hlavičkou výboru SSM.

Dá se tedy říct, že režim aktivity Brontosaura podporoval?
My jako aktivisté jsme využili toho, že měl SSM zájem, a svým způsobem jsme je infiltrovali. Oni měli dobrý pocit z toho, že mohou vykázat nějakou činnost, a my jsme na oplátku nebyli ilegální organizací. Měli jsme volnou ruku a mohli pro přírodu dělat, co jsme chtěli. Byla to v podstatě symbióza režimu s aktivistickým hnutím.

Proč Brontosaurus?

Odpověď leží v ilustraci na titulní straně 3. čísla Mladého světa z roku 1974. Velkou kresbu brontosaura od Vladimíra Jiránka doplnila hláška „Brontosaurus to nepřežil, protože nečetl Mladý svět“, která odkazovala na článek o akcích na pomoc přírodě. „Především je to metafora – ten ještěr vyhynul, protože přerostl své možnosti. Ale člověk ještě má možnost se ohlédnout za tím, co vytváří, a něco s tím udělat. Brontosaurus nepřežil, člověk ještě má šanci,“ shrnuje Josef Ferenc. Název zůstal a Jiránkova kresba je logem hnutí.

Jak jste se zapojil vy?
Bylo mi tehdy sedmnáct let. Vedl jsem pionýrský oddíl Meteor v Hodoníně a zapojili jsme se od prvního dne. Čistili jsme potoky na Žďársku, uklízeli odpadky a sázeli stromy. Takže i o nás redaktor Velek napsal nějaké články. V té době jsem končil na gymnáziu a nastoupil na stavební fakultu VUT. S dalšími spolužáky jsme šli na výbor SSM a řekli jim, že chceme dělat hnutí Brontosaurus. Oni souhlasili, dokonce nám zajistili propagaci a v brontosauří činnosti jsme tak pokračovali. Podobné buňky vznikaly i jinde, ale v Brně jsme byli nejpočetnější.

V 90. letech se Brontosaurus měnil v samostatnou organizaci.
Po revoluci bylo jasné, že symbióza se SSM už je zbytečná. Proto jsme na prvním kongresu v roce 1991 založili Hnutí Brontosaurus jako samostatnou organizaci, která funguje na stejných základních principech a v regionálních centrech dodnes.

Lze srovnat atmosféru v 90. letech a dnes?
Atmosféra je naprosto stejná, jako byla v 70. letech nebo v devadesátkách. Základem hnutí a jeho akcí bylo spojit práci pro přírodu a památky se zábavou. A to spolu se vzděláním, protože součástí akcí vždy byly i vysvětlující informace, proč se něco děje. Princip je dodnes stejný a skoro každý, kdo přijde na naši akci, přijde i podruhé. Vznikají tam přátelství na celý život i rodinné svazky. Lidé z Brontosaura si třeba v 80. letech všimli hradu Lukov na Zlínsku, který byl ruinou, a začali ho opravovat. Dnes je z něj návštěvnické centrum, kde se konají velké akce, a vzniklo tam i muzeum. Do oprav se vedle nadšenců z Brontosaura zapojili i místní, což je další věc, proč jsou akce hnutí tak důležité. Zapojujeme i místní komunitu.

Hrad museli vykopat ze země. Po 40 letech hlavní práce na Lukově skončily

Je právě oprava Lukova největším výsledkem práce hnutí?
To se těžko hodnotí. Některé věci mají hodnotu historickou, i když se třeba neudělá tolik práce. Například v osadě Zastávka v Jeseníkách opravili Brontosauři jeden domeček, boží muka nebo studánky. Jedná se o území opuštěné německou menšinou po válce, které bylo zanedbané. Takže jsme pár věcí fyzicky opravili, a tím něco málo zdejšímu kraji vlastně vrátili. Protože všechno není jen o tom fyzickém, důležité jsou i kulturní věci. Ještě k Lukovu, dodnes tam jezdí původní brigádnici se svými dětmi nebo vnoučaty. Padesát let fungování hnutí je na nás trochu znát, ale jak se říká – jednou Brontosaurus, vždycky Brontosaurus.

Když se chce někdo zapojit do vašich aktivit, musí být členem?
Vůbec ne. Stačí sledovat stránky na sociálních sítích, kde máme řadu zpráv o naší činnosti a hlavně pozvánky na události. A pak jen dorazit. Když někdo cítí, že se chce účastnit třeba rozhodovacích či organizačních věcí, může se stát členem.

Jak se v poslední době zapojujete vy?
S manželkou jsme vedli v 90. letech brontosauří dětský oddíl a u Žebětína jsme zahlédli, jak auta přejíždí žáby. Začali jsme se proto zabývat jejich ochranou. Přenášeli jsme je, dávali igelity kolem cesty a dnes už tam jsou podchody pod silnicí, betonové zábrany a žáby si chodí, jak chtějí. Dalších akcí jsme se tak moc neúčastnili. Naplno jsem se sám opět zapojil v roce 2021 po tornádu na Podluží. Brontosauři tam udělali obrovský kus práce, pomáhali zakrývat střechy velkými plachtami, aby tam lidem nepršelo. Od té doby s Brontosaury jezdím i na další akce.

Plastové stěny chrání žáby před masakrem, dobrovolníci je přenášejí i ručně

Přenesl jste nadšení do vaší rodiny?
Moje děli byly samozřejmě členy brontosauřího dětského oddílu, kterému říkáme Brďo. Pak vyrostly a po studiích vyletěly z hnízda. A vyletěly hodně daleko, dnes žijí trvale v Německu.

Téma ochrany životního prostředí má v současnosti velký prostor. Těší vás to?
Z globálního pohledu je to samozřejmě dobře. Spousta věcí se spravila, to není jen díky naší činnosti, ale zájmem velké části společnosti o životní prostředí. Mnoho památek se opravuje i bez pomoci hnutí Brontosaurus, dost věcí v přírodě se teď dělá jinak. Lesy se dnes sází trochu jinak než tenkrát, když jsme v 70. letech sázeli smrky a dnes je sežral kůrovec. Vody v řekách jsou čistší než bývaly, ovzduší je v neporovnatelně lepším stavu, než bývalo za socialismu v začátcích našeho hnutí. Takže mě těší, že se společnost jako celek zabývá a chce se dál zabývat životním prostředím.

Jak se chystáte oslavit padesátiny Brontosaura?
Tento rok je prvním rokem nového půlstoletí a my říkáme, že je to start do další padesátky. Neslavíme, co bylo, ale díváme se dopředu. Souhrnně jsme letošní akce nazvali Akce Brontosaurus, přesně podle prvního ročníku, a jsou jich po celé republice desítky. Každého bych pozval na výstavu Ekofór 50. Začala 20. května v křížové chodbě brněnské Nové radnice a vedle kreslených vtipů o životním prostředí tam jsou vystaveny fotografie z historie brněnského Brontosaura. Zlatým hřebem oslav pak bude festival dobrovolnictví Dort v září v Telči.

19. května 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Děti, které zemřely u Vyškova, nebyly v autosedačkách. Řidič je ve vazbě

8. června 2024  18:05,  aktualizováno  10.6 15:18

Děti, které zemřely při dopravní nehodě v pátek večer na silnici mezi Rousínovem a Vyškovem,...

Hrozili mi zrušením směn, popisuje řidič, který se zajímal o zákaz rádia

14. června 2024

Premium Před necelým rokem se dvaadvacetiletý student brněnských práv Denis Pauk rozhodl, že si ke škole...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Moc bouráte, vytýkají v Brně řidičům MHD. I proto jim zakázali rádio

13. června 2024

Devět cestujících loni skončilo v nemocnici, když se poblíž brněnské zastávky Krematorium srazily...

Stoletý most chrání proti přetížení nová značka, řidiči ji nerespektují

11. června 2024  5:14

Obava o výdrž zatíženého bezmála stoletého Maloměřického mostu v brněnské Dolnopolní ulici vedla k...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Kníratý fešák sváděl vdavekchtivé dívky s úsporami, vlákal je do vražedné pasti

9. června 2024

Premium Ačkoliv pocházel z lepší rodiny a jeho otec byl dokonce okresním soudcem v Českém Těšíně, Hugo...

V obci na tahu z Brna do Svitav zpomalí jen každý pátý řidič, nasadí tam radary

17. června 2024  5:06

Přejít silnici je v obcích ležících na tahu z Brna do Svitav adrenalinová záležitost. Lažany tak...

Myslel jsem, že herectví je cesta ke slávě, ohlíží se brněnský „drsoň“

16. června 2024

Premium Je nepřehlédnutelný. Nejen vzhledem ke své mohutné postavě a výraznému hlasu, ale také díky...

Březík slaví první triumf v domácím šampionátu, ovládl Rallye Hustopeče

15. června 2024  16:09

Adam Březík slaví premiérový triumf v domácím šampionátu v automobilových soutěžích....

Vynálezce z fary chtěl zkrotit bouřku, převratný bleskosvod rozzuřil sedláky

15. června 2024  11:12

Na den svatého Víta, 15. června léta Páně 1754, se sedlákům u Znojma naskytl prazvláštní pohled....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...