Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naučte se italskou klasiku: pastu aglio olio e peperoncino a pravé tiramisu

  0:07
Stačí znát pár fíglů a budete dělat těstoviny jako víno. Protože není nic jednoduššího než uvařit těstoviny, tedy italsky pastu, a přesto je to umění. Podobné je to s tiramisu. V českých kuchyních mu vymýšlíme nové složení, přitom v tom originálním nenajdete žádné nedostupné suroviny.

Italský kuchař Emanuele Ridi si do jednoho ze svých prvních pořadů pozval Halinu Pawlowskou, aby jí ukázal, jak má vypadat a chutnat pravá italská pasta. Dnes v podvečer na Primě se v repríze tohoto dílu dozvíte úplné základy, na kterých správná pasta stojí.

Emanuele Ridi zvaný Manu pozval na těstoviny Halinu Pavlovskou

Jak osolit vodu, jak poznat, že jsou těstoviny uvařené al dente, tedy tzv. na skus, či jak využít horkou slanou vodu scezenou z těstovin. Manova babička v ní myla nádobí; škrob uvolněný z těstovin má totiž bělicí účinky a krásně čistí příbory i porcelán.

Pomodori ripieni di salsa tonnata

Jako předkrm, tedy antipastu, si můžete podle Emanuela připravit rajčata plněná tuňákovým krémem. Připravte si na ně čtyři velká rajčata, uřízněte jim vršek se stopkou, odstraňte z nich vnitřek a nechte je vykapat. Semínka odkrojte a vyhoďte, dužinu pokrájejte na kousky, capari propláchněte od octa. Ančovičky (8 ks), 200 g tuňáka z konzervy, 2 lžíce solených capari, lžíci citronové šťávy a kousky rajčat rozmixujte a spojte s majonézou. Rajčata naplňte a ozdobte tymiánem.

Rajčata plněná tuňákovým krémem (pomodori ripieni di salsa tonnata)

Na majonézu potřebujete 2 žloutky, 100 ml slunečnicového oleje, 1 lžíci citronové šťávy a špetku soli. Ke žloutkům po kapkách přilévejte olej a šlehejte je metličkou nebo mixérem, stejně i citronovou šťávu, dokud nevznikne hustá hmota. Pozor, pro přípravu majonézy je důležité mít žloutky a olej ve stejné pokojové teplotě, jinak se nespojí k sobě! Hotovou majonézu můžete dochutit solí.

Aglio olio e peperoncino

A je čas na klasiku, pastu s olivovým olejem, plátky česneku a feferonkami (viz úvodní video). Špagety, 400 g balení, uvařte v dobře osolené vodě. Dále si připravte 16 stroužků česneku, který nasekejte nebo pokrájejte na plátky. Na studenou pánev nalijte panenský olivový olej, přihoďte česnek, dvě nasekané feferonky a petrželovou nať.

Těstoviny přidejte přímo na pánev s olejem, česnekem a feferonkamiEmanuele Ridi s hotovou klasikou: aglio olio e peperoncino

Přidejte špagety i s trochou škrobové vody z hrnce, kde se vařily špagety, vše promíchejte na pánvi se směsí a můžete podávat. Další tipy na přípravu dobré pasty s videoreportážemi najdete v předchozím článku.

Carbonara neboli špagety po uhlířsku

Na pánev s trochou panenského olivového oleje vhoďte 200 g slaniny pokrájené na nudličky, případně pravého italského pancetta a opečte dokřupava. Zvlášť si smíchejte 6 žloutků z čerstvých vajec s parmazánem (100 g) a pepřem a vyšlehejte.

Než přidáte k těstovinám na pánvi vajíčko, stáhněte ji z ohně, jinak budete mít místo "carbonara" omeletu A můžete servírovat

Uvařené špagety (400 g balení) vhoďte na pánev se slaninou, proházejte nebo promíchejte, stáhněte z plotýnky, přimíchejte vyšlehané žloutky a můžete podávat.

Carbonara aneb těstoviny po uhlířsku

Manu si myslí, že tato pasta není tak úplně italská, ale má pravděpodobně spíše americké kořeny. Každopádně ji doporučuje díky vejci a slanině jako vydatnou snídani.

Al sugo di salsiccia

Připravte si 320 g čerstvých tagliatelle, případně balíček sušených a dejte je vařit. Na pánev s olivovým olejem vhoďte celé, jen trochu pomačkané stroužky česneku, chvíli je opékejte, aby česnek pustil aroma a vyhoďte.

Na pánvi nejprve na oleji orestujte pomačkané stroužky česneku, kvůli vůniTěstoviny s rajčatovou omáčkou a klobáskou (al sugo di salsiccia)

Do pánve přidejte 4 klobásky zbavené střívka a rozdrobené na kousky. Italové používají klobásky salsiccia, lze je ale nahradit taliány nebo toulouskou klobásou. Po chvíli přihoďte snítku rozmarýnu, vše zalijte 1 dcl bílého vína, promíchejte a podlijte rajčatovou omáčkou sugo (recept viz předchozí článek). Dochuťte solí a na talíři ozdobte petrželkou a rozmarýnem.

Pravé italské tiramisu

Pravé italské tiramisu

Jediný dezert, který spojuje sever, jih i střed Itálie. Připravte si na něj dvě 250gramová balení mascarpone, 5 lžic cukru krupice, 5 vajec, 2 malé panáky likéru amaretto, šálek silné černé kávy, sáček italských piškotů savoiardi nebo klasických cukrářských piškotů a kakao na posypání.

Než se pustíte do přípravy krému pro tiramisu, ověřte si, že máte čerstvá vajíčka - ve slané vodě musí klesnou na dnoZ bílků ušlehejte pevný sníh

Do krému máte podle Emanuela použít jen taková vejce, která po ponoření do slané vody spadnou na dno. Pokud se jen trochu vznášejí, nechte si na dezert raději zajít chuť. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny tak, aby se přitom cukr rozpustil, z bílků ušlehejte sníh.

Ke žloutkům ušlehaným s cukrem přidejte mascarponeMascarpone smíchejte se žloutky ušlehanými s cukrem

Do žloutků s cukrem přidejte mascarpone, jen jemně promíchejte.

Nakonec do krému zlehka vmíchejte tuhý sníhPiškoty namáčejte do šálku kávy smíchané se dvěma panáky amaretta

Nakonec zlehka a pomalu vmíchejte sníh. Piškoty zlehka a rychle namáčejte do šálku kávy smíchané se dvěma panáky amaretta a skládejte je na dno formy.

Na vrstvu piškot nalijte vrstvu krému a přidejte ještě jednu vrstvu piškot i krémuPovrch dezertu posypte kakaem a alespoň na 2 hodiny ho dejte do lednice ztuhnout

Pak je zalijte vrstvou krému, na něj opět naskládejte vrstvu piškot a vše přikryjte druhou vrstvou krému, kterou posypte kakaem. Nechte minimálně 2 hodiny ztuhnout v lednici a můžete mlsat.

A užijte si to. Zapamatujte si, co říkávala Manova babička: "Dům z dobrých cihel nespadne. Po dobrém jídle se člověk jen tak nezhroutí."

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

23. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...