Jaké neduhy dokáže vyléčit čokoláda

  1:00
Produktům z kakaových bobů lékaři po staletí přisuzovali vynikající vlastnosti. Počátkem 18. století například tvrdili, že posilují žaludek, zvyšují smyslnost, posilují činnost mozku, tlumí bolest. Co na to dnešní výzkumy?

Snad právě proto, že naši předkové považovali čokoládu za téměř zázračný všelék, investovalo se do výzkumu jejích vlastností a účinků mnoho peněz, kromě kávy snad ze všech "poživatin".

Zkažené zuby?
Ačkoliv čokoláda obecně platí za nezdravou, zuby kazící a akné způsobující potravinu, její negativní vlastnosti se neprokázaly. Naopak.

Od roku 2001 uveřejnili vědci mnoho prací, které potvrzují, že čokoláda zabraňuje nekontrolovatelné oxidaci v buňkách - a tím vzniku chronických a dalších nemocí, například kardiovaskulárních onemocnění, některých typů rakoviny, revmatických chorob nebo Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. 

Antioxidanty
Současná lékařská věda věnuje hodně pozornosti antioxidantům, tedy látkám, které zbavují tělo škodlivých volných radikálů. Mezi antioxidanty patří i takzvané flavonidy hrající důležitou úlohu v obranném mechanismu rostlin (v ochraně proti hmyzu a mechanickému poškození).

V lidském organismu antioxidanty především zabraňují vzniku aterosklerotického plaku, a tím riziku vzniku srdečních chorob. Typickým příkladem je tzv. francouzský paradox:

Francouzi trpí mnohem méně srdečními chorobami, i když mají podobnou skladbu potravin jako obyvatelé okolní Evropy. Vypijí však mnohem víc červeného vína, které antioxidanty obsahuje ve vysokém množství. Poslední výzkumy ukazují, že kakaové boby obsahují antioxidantů dokonce ještě víc než víno.

Zároveň mají flavonoidy pozitivní vliv na ochablé lidské cévy a zpomalují stárnutí. Bylo zjištěno, že vyvážená strava s vydatným příjmem antioxidantů může prodloužit život o 5 až 10 let. Dále flavonoidy povzbuzují činnost centrální nervové soustavy i srdce, mají močopudné účinky a uvolňují hladké svalstvo (především plicní).

Nejen antioxidanty
Kromě antioxidantů čokoláda obsahuje mnoho dalších látek, z nichž nejzajímavější tzv. serotonin, který u člověka vyvolává příjemné pocity. Dále je v čokoládě také velké množství hořčíku (kakaový prášek ho obsahuje až 600mg na 100g), který má podobné účinky jako serotonin.

I přes všechny zmíněné klady je však třeba si uvědomit, že čokoláda má poměrně vysokou energetickou hodnotu. Takovou, že si ji dávají i sportovci při velkém vypětí, aby měli energetickou rezervu. Pro normálního člověka tedy přehnaná konzumace čokolády může znamenat riziko obezity.

A navíc - všechny uvedené údaje platí pouze pro kakaové boby. A těch je v obyčejné mléčné čokoládě jen asi 8 až 9 procent (v hořké až 48 procent, k dostání je však i čokoláda osmdesátiprocentní).

Historie čokolády

Kakaovník, z jehož bobů se čokoláda vyrábí, pochází z Jižní Ameriky. Prvním Evropanem, který se s ním seznámil, byl Kryštof Kolumbus, když v roce 1502 na své čtvrté a poslední cestě do Ameriky blízko Hondurasu potkal velkou kanoi plnou kakaových bobů. Do Evropy však toto zboží přivezl až španělský dobyvatel Hernando Cortéz o 20 let později.

Původně historikové předpokládali, že průkopníky ve zpracování kakaových bobů byli Aztékové a že je dokonce používali jako platidlo. Avšak slovo "kakao" pochází z jazyka Mayů, kteří obývali oblast dnešního jižního Mexika a Střední Ameriky, a vyskytuje se na nádobách z doby kolem roku 500 n. l.

Je však možné, že kakaové boby znali už Olmekové, předchůdci Mayů. Tito lidé připravovali z rozdrcených kakových bobů šlehané nápoje, do nichž přidávali různé přísady podle ročního období, například vanilku, víno, skořici či koření chili. Věřili, že kakaový nápoj je léčivý, současně měl být afrodisiakem. 

Skutečně první oficiální dodávka kakových bobů do Evropy byla historicky zaznamenána z Veracruz do Sevilly roku 1585. Evropané nejprve rovněž popíjeli nápoj s přísadou různých koření, které však bylo brzy nahrazeno chutnějším cukrem. Čokoláda byla určena pouze pro bohaté a šlechtu nejprve ve Španělsku, záhy se však rozšířila po celém starém kontinentě.

Záměna koření za cukr byla zlomem ve vývoji zpracování kakaa: pomalu začala vznikat čokoláda tak, jak ji známe dnes.

V roce 1828 si Holanďan Conrad  J. van Houten nechal patentovat lisování kakaového másla z pražených, odslupkovaných a rozdrcených bobů, čímž vznikl další produkt, z něhož se mletím stal kakaový prášek.

O dvacet let později Angličan Joseph Storrs Fry vyrobil čokoládu, která vznikla smícháním kakaového prášku, kakaového másla a cukru. A konečně Švýcar Daniel Peter přišel s nápadem přidávat do čokolády sušené mléko, které vyráběl další Švýcar - Henri Nestle. A pravá čokoláda byla na světě.

Reklama na čokoládu - ilustrační foto.

Autor:
  • Nejčtenější

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

23. května 2024

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu....

Na nebinaritu nevěřím, říká sexuoložka, která se 30 let věnuje trans lidem

28. května 2024

Rozstřel Jako sexuoložka se už 30 let věnuje trans lidem. Sama se považuje za starou školu a tvrdí, že...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tetování pořídil ženě bývalý partner bez souhlasu, nyní se ho zbavuje

23. května 2024  8:18

Taylor White bylo pouhých jednadvacet let, když jí partner bez dovolení potetoval obličej...

Silonky jsou passé. Lidé se zasekávají v době, kdy je móda bavila, míní stylistka

27. května 2024

Premium Ze setkání se stylistkou jsem byla hodně nervózní. Julia Silajdžić, která má na Instagramu přes...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Uklízí, vaří, o malého se stará. Jako by byla cikánka, chválil ve Výměně manžel

22. května 2024  21:45

Nejnovější Výměna manželek byla překvapivě klidná, přestože každá rodina vyznává úplně jiný životní...

Kája nechtěl umřít, říká matka hvězdy e-sportu Twistena, který si vzal život

30. května 2024

Premium Za pár dní to bude rok, co se Ivaně Ašenbrenerové zhroutil svět. Její nejmladší syn Karel, který...

S hadičkou v srdci bojuje s plicní hypertenzí. Nemoc ho trápí od dětství

30. května 2024

Když se Martin začal v dětství častěji zadýchávat, zpočátku tomu nevěnoval pozornost ani on, ani...

Vybírání popelnic a swingers párty. Vyměněná manželka šokovala svými koníčky

29. května 2024  21:45

Nejnovější díl Výměny manželek byl plný konfliktů a pikantních odhalení. Probírala se témata jako...

Načasování jídla neberte na lehkou váhu. Na hubnutí i zdraví má velký vliv

29. května 2024

Premium Cirkadiánní stravování zní jako novodobé zaklínadlo, přitom společně fungujeme už tisíce let. Tedy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...