Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politologové: Hlasy z ciziny nepomohou, v Ústeckém kraji má Babiš převahu

  14:40
Do středu dění v nadcházejících volbách se dostane Ústecký kraj, kde proti sobě na prvních místech kandidátek stojí současný premiér Andrej Babiš a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Z kandidátů v kraji si budou vybírat také Češi, kteří žijí v zahraničí. Váha jejich hlasů není až tak velká.
Premiér Andrej Babiš během své volební kampaně v Průhonicích, kde spolek Milion...

Premiér Andrej Babiš během své volební kampaně v Průhonicích, kde spolek Milion chvilek nakreslil na náměstí křížky. (7. srpna 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Jejich hlasy mohou zajistit, že vítězství Andreje Babiše v kraji nebude tak dominantní, ale nemyslím si, že by ho to mělo ohrozit,“ poznamenal nicméně politolog Lukáš Novotný.

Politologové: Ústecko je pro Babiše jednou z hlavních bašt, má šanci uspět

Hnutí ANO nedávno potvrdilo spekulace, že lídrem kandidátky v Ústeckém kraji v nadcházejících volbách bude premiér Andrej Babiš. Ten v minulých sněmovních volbách kandidoval jako jednička ve středních Čechách. Letos se však postaví v přímém souboji Ivanu Bartošovi, který ho i k tomu několikrát vyzval.

Odborníci již dříve uvedli, že v kraji má současný premiér šanci na úspěch. „Myslím, že kandidatura Andreje Babiše v Ústeckém kraji je pokus hnutí ANO o zabití dvou much jednou ranou,“ řekl pro iDNES.cz politolog Josef Mlejnek. Podle něj je Středočeský kraj politickými preferencemi obyvatel bližší Praze než Ústecký kraj, kterou označil za jednu z hlavních bašt hnutí.

Kartami ovšem může zamíchat i jiná skutečnost. Češi žijící v zahraničí, kteří se letos v říjnu rozhodnou hlasovat ve sněmovních volbách, budou totiž vybírat z kandidátů pro Ústecký kraj. Tedy i mezi Babišem a Bartošem. 

Koho byste volili vy?

celkem hlasů: 24047
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 12. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

Politologové, které redakce iDNES.cz oslovila, se nicméně shodují na tom, že zahraniční hlasy nemohou pozici ANO v kraji ohrozit. Podle politologa Tomáše Lebedy je ve hře maximálně jeden mandát. „Mezi zahraničními voliči většinou vítězí liberální strany, takže bych očekával, že tomu tak bude i v letošních volbách,“ poznamenal. 

S tím souhlasí i politolog Jan Kubáček. Podle něj typický Čech v zahraničí volí liberální, nebo středopravicové strany. „Je to člověk s vyšším vzděláním nebo vyššími příjmy či určitou pracovní specializací. Obecně je to spíše městský volič s pravicovou orientací a podporuje spíše městské liberální trendy, subjekty,“ popsal.

„Dá se očekávat, že hlasy půjdou spíše za Piráty a koalicí Spolu. Když se podíváme do minulosti, tak povětšinou rozhodovaly tyto hlasy třeba o jednom mandátu.“ 

Krajští lídři

Zahraniční hlasy však sílu tuzemských voličů podle něj nepřebijí. „Ústecký kraj je orientován spíše středolevicově, protestně. Je poměrně lidnatý, dominují v něm sídliště, a to právě nahrává hnutí ANO,“ dodal s tím, že sídlištní voliči jsou hodně protestně naladění proti Pirátům. 

Deset tisíc hlasů

Počet Čechů hlasujících v cizině se rok od roku postupně zvyšuje. Při premiéře v roce 2002 přišlo hlasovat zhruba 3800 lidí, v roce 2006 jich bylo kolem 6 700, o čtyři roky později 8 222. V dalších volbách se dostavilo na ambasády 10 571 voličů, naposledy se ke středočeským výsledkům připočetlo 10 494 platných hlasů ze zahraničí.

V posledních sněmovních volbách v roce 2017 voliči v zahraničí vybírali z kandidátů ze Středočeského kraje a stejně tak tomu bylo i ve volbách v roce 2013. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 a 2006 se volilo v zahraničí podle Jihočeského kraje a poprvé měli Češi v zahraničí tuto možnost v roce 2002, tehdy byl vylosován kraj Jihomoravský.

Jde jen tedy o zlomek Čechů, kteří pobývají v zahraničí. Podle ministerstva zahraničních věcí žije v zahraničí zhruba 200 až 250 tisíc českých občanů, tedy držitelů českého pasu.

Podle politologa Lukáše Novotného se ovšem v letošním roce počet Čechů volících ze zahraničí může zvýšit. „Sama skutečnost, že naši rodáci v zahraničí budou volit lídry, možné premiéry, je může přimět k větší volební účasti,“ uvedl. Osobně si myslí, že zahraniční hlasy budou směřovat spíše koalicím Spolu či Pirátům a Starostům.

I on si však myslí, že liberální Češi v zahraničí pozici současného premiéra neohrozí.

Převážnou většinu hlasů v roce 2017 získala ze zahraničí TOP 09, a to přes 26 procent. Na druhém místě byli Piráti, hnutí ANO, které se celorepublikově přiblížilo 30 procentům, dostalo v zahraničí pouze 7,6 procenta hlasů.

Babiš by se mohl ve volbách utkat s Bartošem v Ústeckém kraji, míní politolog

V roce 2017 dostalo ANO v Ústeckém kraji přes 127 tisíc hlasů, SPD skoro 43 tisíc, KSČM téměř 34 tisíc, ODS 32 tisíc, Piráti 28 tisíc, ČSSD 22 tisíc a TOP 09 12 tisíc. Pokud bude rozpoložení voličů v kraji zhruba stejné, na zadních pozicích tak zahraniční hlasy mohou přinést zvraty.

Kandidátní listinu pro říjnové sněmovní volby podalo v Ústeckém kraji 17 koalic a hnutí. Volby se uskuteční 8. a 9. října. Poslední parlamentní volby v roce 2017 vyhrálo v kraji hnutí ANO s 37,55 procenta hlasů. Druhá SPD měla 12,59 procenta, třetí komunisté 9,89 procenta. ODS získala 9,47 procenta hlasů, Piráti získali 8,24 procenta a ČSSD 6,61 procenta hlasů.

Lídři v kraji

V Ústeckém kraji se mimo jiné utkají za ANO premiér Andrej Babiš a předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Jedničkou na kandidátce SPD je Jaroslav Foldyna, jenž obhajuje svůj poslanecký mandát, zvolen ale byl na kandidátní listině ČSSD, kterou loni opustil. SPD naopak opustila Tereza Hyťhová, která bude volební jedničkou kandidátní listiny Trikolora Svobodní Soukromníci

KSČM povede do voleb někdejší náměstek hejtmana Jaroslav Komínek, za ČSSD obsadí první místo kandidátní listiny starosta Krupky Zdeněk Matouš. Koalici Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09, povede v Ústeckém kraji místostarosta Litoměřic a poslanec Karel Krejza. Přísahu do voleb povede Jaroslav Pelc, bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...