Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V jedné zemi mámou, v druhé cizí ženou. Soud EU posílil práva duhových rodin

  15:14
Soudní dvůr Evropské unie podpořil stejnopohlavní páry svým úterním rozsudkem. V něm stojí, že rodičovská práva musí být uznána ve všech členských státech bez rozdílu. Některé země totiž neuznávají manželství pro všechny, a tedy ani nepřipouští dva rodiče stejného pohlaví. Zatím to sice neznamená, že stejnopohlavní rodičovství budou muset uznat všechny země sedmadvacítky, i tak se ale jedná o důležitý mezník.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V úterním rozsudku soudu stojí, že pokud jedna z členských zemí uznává rodičovské vazby mezi partnery a dětmi, každý další členský stát musí garantovat práva dítěte s tím spojená.

Jak vysvětluje tuzemská iniciativa Jsme fér, to prozatím neznamená, že stejnopohlavní rodičovství musí být uznáno ve všech zemích Evropské unie – ale musí být uznáno pro případ, aby dítě mohlo využívat práva ze společných evropských norem, především právo volného pohybu. 

„Jsme tedy zase o kousek blíž k tomu, aby se rodičovství dvou maminek nebo dvou tatínků plně uznávalo. A my dáváme palec nahoru, že Soudní dvůr udělal tento důležitý krok správným směrem,“ uvedli Jsme fér.

Rozsudek padl v případu Bulharky Kaliny Ivanovové a její partnerky Britky Jane Jonesové. Ty jsou obě uvedeny v rodném listě jako matky Sáry, která se narodila ve Španělsku v roce 2019.

Jste pro narovnání práv homosexuálních a heterosexuálních párů ke svým dětem?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 22. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

Ani jedna z žen nemá španělské občanství a dcera nemůže získat britské občanství své matky vzhledem k tomu, že se narodila v jiné zemi než v Británii. Bulharské úřady, které občanství garantují pro děti svých občanů narozených i mimo území země, však odmítly vystavit Sáře rodný list s tím, že dítě nemůže mít dvě matky. Ženy totiž neupřesnily, která z nich dítě porodila.

Sára tak zůstala bez možnosti získat občanství, a tedy bez dokladů, bez nároku na zdravotní péči, vzdělání a sociální zajištění. Stejně tak nemohla opustit Španělsko, zemi, kde rodina žije.

Z rozsudku soudu vyplývá, že členské státy musí tento rodičovský vztah uznávat a dítěti umožnit, aby s každým ze svých rodičů využívalo svého práva na volný pohyb. 

Ten z dvojice, který není v rodném listu zapsán jako rodič, například bez plné moci nemůže vyzvedávat děti ze školy, lékaři mu nemohou poskytovat informace o jejich zdravotním stavu. Kdyby se zákonnému zástupci něco stalo, nemůže mít druhý rodič jistotu, že děti nepřipadnou jinému příbuznému či neskončí v dětském domově.

Oba rodiče také musí mít k dispozici doklad, který je bude opravňovat s tímto dítětem cestovat. „Nejlepší předpoklady pro vystavení takového dokladu, jímž může být rodný list, mají orgány hostitelského členského státu; ostatní členské státy jsou přitom povinny tento doklad uznávat,“ stojí v rozsudku.

Rozsudek je označovaný jako přelomový a může se dotknout desítek tisíc dětí po celé Evropské unii. „(Rozsudek) je skutečným důkazem rovnosti. Těšíme se na to, že duhové rodiny budou využívat své právo na svobodu pohybu a další základní práva na stejné úrovni jako kdokoli jiný. Je důležité, aby byl rozsudek okamžitě vykonán, nejen pro miminko Sáru a její rodinu, ale i pro další rodiny, které čelí podobným bojům v celé EU,“ uvedla advokátka Arpi Avetisyanová, která mimo jiné působí v organizaci ILGA Europe, která se právům LGBT+ menšiny věnuje.

Když dvě mámy mají dítě. Největším úskalím je pro duhové rodiny české právo

V zahraničí máma, v Česku cizí osoba

Stejnopohlavní páry, které si v České republice pořídí či spolu vychovávají děti, čelí neustálé nejistotě a legislativním překážkám. Jako zákonný zástupce dítěte může být na rozdíl od heterosexuálních početí uveden jen jeden z partnerů. 

Ten z dvojice, který není v rodném listu zapsán jako rodič, například bez plné moci nemůže vyzvedávat děti ze školy, lékaři mu nemohou poskytovat informace o jejich zdravotním stavu. Kdyby se zákonnému zástupci něco stalo, nemůže mít druhý rodič jistotu, že děti nepřipadnou jinému příbuznému či neskončí v dětském domově.

Právnička: Když se LGBT lidé ozvou o svá práva, jsou politici v šoku

Senátní Výbor pro sociální politiku již projednával návrh zákona senátora Václava Lásky, který by umožnil, aby v ČR byly uznávány zahraniční adopce párů stejného pohlaví, ale i nesezdaných heterosexuálních párů. Jak podotýká iniciativa Jsme fér, dosud totiž není možné, aby české soudy takové adopce uznávaly. Brání jim v tom zákon o mezinárodním právu soukromém, kterého se právě novela týká.

Tento návrh bude projednávat Senát 15. prosince, a to se dvěma stanovisky ze dvou výborů. Pozitivní je právě z Výboru pro sociální politiku a zamítavé z Ústavně-právního výboru.

„Schválení novely by mělo velký a pozitivní dopad především pro rodiny s dětmi, kde jedním z rodičů je Čech nebo Češka a druhým je cizinec či cizinka,“ dodávají Jsme fér s tím, že by se to týkalo třeba české olympioničky a snowboardistky Šárky Pančochové. 

Ta při příjezdu do Česka se svou manželkou a dcerou přestává být oficiálně maminkou, ke své dceři ztrácí jakákoliv práva a stává se pro ni cizí osobou. „Třeba bych malou nemohla vyzvedávat ze školy, protože nejsem její biologická máma. Nebo kdyby se jí něco stalo, bylo by to velmi komplikované,“ popsala každodenní realitu duhových rodin.

Slzy a zoufalství. Dva tátové vychovávají syna s láskou, rodina však nejsou

Nerovné postavení škodí především dětem

Jak uvádí Petra Kutálková v publikaci Duhové rodiny ve stínu státu, nerovné postavení vytváří situace, které ohrožují nejen rodiče, ale především zájmy dětí. Že duhové rodiny poskytují normální, láskyplné a naprosto dostačující prostředí pro výchovu dětí, dokládají nejrůznější výzkumy.

Průzkumy ukazují, že Češi sňatkům homosexuálů přejí. Podle agentury Median by manželství gayů a leseb podpořilo 67 procent lidí. Většinovou politickou podporu manželství pro všechny ale nemá. Piráti, STAN a ČSSD jsou jediní, kdo chtějí gayům a lesbám povolit manželství včetně adopce. Pro sňatky homosexuálů by byla také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, ale poslanci její strany názor nesdílejí.

Například designovaný premiér se vyjádřil ve své knize Petr Fiala od A do Z přímo proti manželství pro všechny. „Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím. Nebráním nikomu, aby žil, s kým chce a jak chce. Ale po mně nikdo nemůže chtít, abych věřil, že lidé stejného pohlaví mají vytvářet manželství a rodinu, která se rovná té přirozené. Odporuje to mé víře, mému rozumu, mému poznání. Tak to prosím taky respektujte,“ napsal Fiala v kapitole Rodina. Podobně názory má také předseda lidovců Marian Jurečka.

Sňatky stejnopohlavních párů, a tedy práva pro jejich děti z toho vyplývající, přitom umožňují i některé silně katolické země, například Španělsko či Irsko. Manželství pro všechny uzákonilo celkem přes třicet států po celém světě. Od roku 2019 také Rakousko, Tchaj-wan a naposledy například Ekvádor.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...