Ondráček: Rusko potřebuje dostat lekci. Už dostalo, oponuje Stropnický

  • 1227
Podporou Ukrajiny a dodávkami zbraní přilévá Západ olej do ohně, míní Matěj Stropnický z iniciativy Mír a spravedlnost. Nejprve musíme dojednat příměří a poté přestat dodávat zbraně Ukrajině, řekl v Rozstřelu. V duelu se proti němu postavil Martin Ondráček z projektu Dárek pro Putina, který posílá zbraně na frontu a za jediný možný konec války považuje vítězství Ukrajiny.

„Konflikt bojem vyřešit nelze, pokud nedojde k velké válce. Velké válce bychom rádi předešli. Vyzýváme proto naši vládu, aby začala jednat o příměří,“ řekl v Rozstřelu Matěj Stropnický, podle kterého nelze konflikt rozhodnout na bojišti.

„V jednání musíte nabídnout něco, co vzbudí důvěru druhé strany. Když to bude porušeno, příměří padá. Ale musíte se o to začít pokoušet,“ míní představitel iniciativy Mír a spravedlnost, podle kterého je příměří prostorem pro vyjednání míru. Západ by poté podle něj měl přestat dodávat zbraně Ukrajině. Dodávky zbraní totiž podle něj přiživují konflikt.

K mírovému jednání podle Stropnického nakonec musí dojít. Otázkou zůstává, kolik lidí ve válce do té doby ztratí život. „Sázím na to, že Putin úplný šílenec není a že s ním půjde jednat,“ řekl představitel iniciativy Mír a spravedlnost.

Je správné posílat zbraně Ukrajině na obranu proti ruské invazi?

celkem hlasů: 17752
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 23. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

Se sjednáním příměří souhlasí také druhý host Rozstřelu. „Skvělé, ale jak to udělat?“ ptá se Ondráček z projektu Dárek pro Putina, který naopak považuje za správné, že západní státy podporují Ukrajinu dodávkami zbraní.

Jediným řešením války je podle něj vítězství jedné strany. Během příměří totiž Rusko zahájí další mobilizaci a dovybaví armádu, míní. „Je to pro ně čas pro nádech, připraví úder na Kyjev z Běloruska,“ řekl Ondráček.

Ruské lodě se daly do pohybu. Ukrajina hádá, odkud přijde nový útok

Oba hosté se dohadují o tom, jak ke konfliktu došlo. „Je to černobílé. Rusko napadlo Ukrajinu. Skončit to může tím, že Rusové odejdou z území, která zabrali,“ řekl Ondráček. „Buď se stáhnou dobrovolně, nebo je musíte vyhnat,“ dodal s tím, že Rusko potřebuje dostat lekci.

Západní Evropa podle něj udělá všechno pro to, aby výsledkem války bylo navrácení hranic Ukrajiny do stavu před rokem 2014. „Kdyby se stalo normou, že útočná válka neskončí potrestáním agresora, to by byl konec civilizované Evropy,“ řekl Ondráček.

Podle Stropnického je Rusko v tomto konfliktu agresorem, válce ale předcházelo jednání západních států. „Západ Rusko provokoval a podcenil obavy plynoucí od této jaderné velmoci,“ řekl bývalý novinář. Míní však, že Moskva už lekci dostala. „Nečekali, že Západ nastoupí v tak velkém rozsahu,“ řekl Stropnický.

Iniciativy na podporu Ukrajiny

Iniciativa Mír a spravedlnost vyzývá českou vládu, aby podnikla veškeré kroky vedoucí k dosažení urychleného příměří a aby přestala Ukrajině dodávat zbraně. Kromě Stropnického iniciativu podepsalo několik osobností, jako je exministr zahraničí Jan Kavan, imunolog Václav Hořejší, europoslankyně KSČM Kateřina Konečná či bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák.

Iniciativa v prohlášení kritizuje také ekonomické sankce na Rusko. Ty podle signatářů nefungují a ubližují evropským domácnostem a firmám.

Války se nevyhrávají dětskou výživou, říká spoluautor Dárku pro Putina

Dárek pro Putina je občanské sdružení, které svou donátorskou činností podporuje a pomáhá vyzbrojovat ukrajinskou armádu. Během září se iniciativě podařilo vybrat zhruba 30 milionů korun na modernizovaný tank T-72 Avenger, který dostal jméno Tomáš.

V prosinci pak lidé přispěli na Hummer H1, ten má na Ukrajině sloužit jako vojenská sanitka v bojové linii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video