Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Hlubuček je na svobodě. Obviněný v kauze Dozimetr strávil ve vazbě 74 dní

  11:24aktualizováno  18:09
Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček opustil v úterý v podvečer vyšetřovací vazbu. Informují o tom Novinky a TN.cz. Hlubuček je jedním z hlavních aktérů korupční kauzy v pražském dopravním podniku (DPP) s policejním názvem Dozimetr. Policie jej viní z účasti na organizované zločinecké skupině a přijetí úplatku, za což mu hrozí až 10 let vězení. Na svobodě je už ale exčlen představenstva DPP Matej Augustín.

Policisté přivádějí bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) k soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku. (17. června 2022) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

O tom, že bude Hlubuček pravděpodobně propuštěn, informoval již v úterý dopoledne portál Novinky.cz s odvoláním na anonymní zdroj. Ten bude podle něj muset složit kauci, dál bude stíhán na svobodě.

Hlubuček se na svobodu dostal po dvou a půl měsících strávených ve vazbě.„Jde o odpadnutí důvodů koluzní vazby a případné nahrazení nějakou zárukou, ať už kaucí, odevzdáním pasu, pravidelnými návštěvami probačního úředníka apod. Padl určitý návrh, na který buďto obhajoba přistoupí anebo ne,“ cituje server anonymní zdroj.

Hlubučkovo setrvání ve vazbě měl podle serveru soud řešit již v pondělí, jednání ale bylo odročeno. Hlubučkův právník Lukáš Trojan v úterý na dotaz iDNES.cz uvedl, že kauzu nemůže komentovat, nebyl totiž zproštěn mlčenlivosti. Informaci o propuštění tak nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Z vazby na svobodu v pondělí pustili i dalšího z hlavních aktérů kauzy Dozimetr – bývalého člena představenstva pražského dopravního podniku Mateje Augustína. Podle rozhodnutí pominul důvod, pro který byl kvůli vyšetřování ve vazební věznici. Tedy, že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. „Klient byl propuštěn v pondělí,“ potvrdil pro Seznam Zprávy advokát Tomáš Gřivna, který Augustína zastupuje.

Bez majetku

Server iRozhlas v úterý uvedl, že se Hlubuček v průběhu roku zbavil veškerého svého majetku. Konkrétně v únoru, kdy se v médiích objevily první zprávy, podle kterých se o radního zajímá policie, sepsal se svým partnerem Jiřím Karvánkem smlouvy na převod tří nemovitostí: vily v Lysolajích, bytu v Masné ulici v centru Prahy a jednotky v bytovém komplexu v Holešovicích.

K faktickému převodu pak došlo v následujících měsících. Poslední byla lysolajská vila, ve které oba muži žili. Převod Karvánek odstartoval 15. června, tedy v den, kdy byl Hlubuček obviněn. Oba zmíněné byty pak Karvánek po policejní razii prodal. Za jeden dostal 5,1 milionu, za druhý 9,5 milionu.

„Určitě se nechci vyjadřovat k nějakým vašim úvahám a spekulacím. Nemám důvod někomu sdělovat, proč jsem udělal, co jsem udělal,“ řekl iRozhlasu Karvánek.

Podle vedoucího analytika Transparency International Marka Chromého však okolnosti a načasování převodů působí účelově. Poukázal na to, že v případě, kdy policie v rámci vyšetřování prokáže způsobenou škodu, může pachateli zabavit majetek a část škody jím nahradit.

PŘEHLEDNĚ: Hlava skupiny nebo osobní řidič. Kdo je kdo v kauze Hlubuček

Pět lidí ve vazbě

Hlubuček s Augustínem nejsou jediní, kdo byli v souvislosti s kauzou Dozimetr vazebně stíháni. Obviněno bylo více než deset lidí, ve vazbě skončilo pět z nich. Kromě již zmíněných to jsou zlínský podnikatel Michal Redl, podnikatel Zakaría Nemrah a Redlův spolupracovník Pavel Kos.

Kauza nazvaná Dozimetr se týká korupce v pražském dopravním podniku. Podle policie organizovaná skupina, jejíž hlavou byl Redl, systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Je to věc, která vládu poškozuje, řekl Bartoš k Mlejnkovi v čele rozvědky

Ministr vnitra, vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan čelí také ostré kritice a výzvám k rezignaci z řad opozice. Důvodem je to, že jmenoval do funkce ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka. Ten měl s podnikatelem Redlem roky obchodovat a setkávat se.

Výběr informací o kauze kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka

Trestní kauza se týká hospodaření v pražského dopravního podniku (DPP) a ovlivňování zakázek této největší městské firmy v ČR. Na veřejnost se případ dostal v polovině června po policejním zásahu, při kterém kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prohledali mimo jiné prostory na pražském magistrátu včetně kanceláře tehdejšího náměstka primátora Hlubučka či v budovách dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Obviněných je více než deset lidí, pět z nich skončilo ve vazbě. Kromě Hlubučka to jsou Michal Redl (v minulosti stíhaný v souvislosti s trestnou činností Radovana Krejčíře), podnikatel Zakaría Nemrah, Redlův spolupracovník Pavel Kos a bývalého ekonomického náměstka a člena představenstva pražského dopravního podniku Mateje Augustína. Policisté podle dostupných informací obvinili celkem 13 lidí, Mladá fronta Dnes však upozornila na to, že jeden z nich - šedesátiletý obchodník v telekomunikačním byznysu Petr Adam - minulý týden zemřel. Podle vyjádření mluvčího pražské policie bez cizího zavinění, média spekulovala o sebevraždě.

Obviněný podnikatel Pavel Dovhomilja se podle serveru Seznam Zprávy přiznal k účasti na zločinech v kauze. Dovhomilja řekl, že byl členem zločinecké organizace, a popsal dělení peněz získaných od podnikatelů mezi členy skupiny. Podle serveru Dovhomilja své svědectví následně zopakoval vyšetřovatelům a spoléhá na to, že by přiznání mohlo vést k nižšímu trestu.

Po vypuknutí kauzy rezignoval na svůj post ministr školství Petr Gazdík. Trestní kauza se ho týká nepřímo, exministr školství ale uvedl, že se necítí ničím vinen, z vlády odešel podle svých slov proto, že nechce rozkolísat vládu ani koalici na prahu nadcházejícího předsednictví v Evropské unii. Gazdík, který kromě ministerského křesla opousil i post místopředsedy hnutí STAN nepatří mezi podezřelé, podle médií se ale sešel s Redlem v zabezpečené kanceláři, trávili spolu víkend v Alpách a komunikovali přes zašifrovaný telefon. Gazdík kontakty nepopřel, vyloučil ale, že by Redl nějak zasahoval do jeho politických kroků či rozhodování STAN.

Personálních změn v důsledku policejního vyšetřování s názvem Dozimetr ale bylo během uplynulých týdnů. Obviněný a vazebně stíhaný Hlubuček skončil v radě hlavního města, dozorčích radách DPP a Pražských služeb, rezignoval na všechny stranické funkce včetně třetího místa na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva a nakonec byl odvolán i z funkce starosty městské části Lysolaje. Z dozorčí rady dopravního podniku odešel Michala Zdeněk, odvolán byl i člen představenstva DPP Matej Augustín (podle médií někdejší spolupracovník slovenského expremiéra Roberta Fica). Celkem kvůli kauze muselo skončit pět ze šesti členů představenstva DPP a tři členové dozorčí rady podniku.

Případ ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku zasáhl i další firmy, a to kvůli kontaktům jejich představitelů na některé z obviněných. Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan například 19. června oznámil, že plánuje odvolání generálního ředitele České pošty Romana Knapa. Rakušan podle svých slov uvažoval o odvolání Knapa již dříve s tím, že by odešel na podzim. Jeho rozhodování urychlila informace o setkání Knapa s Redlem. O den později pak Knap oznámil, že odejde z čela státního podniku ke konci září, ale ne kvůli schůzce s Redlem.

Pozornost v souvislosti s kauzou kolem DPP vyvolalo i to, že Michal Redl má už řadu let omezenou svéprávnost a kvůli potvrzení o psychickém onemocnění se v minulosti vyhnul trestu v případu podvodů organizovaných Radovanem Krejčířem. Minulý týden se ale Okresní státní zastupitelství Plzeň-město odvolalo nedávnému rozhodnutí plzeňského okresního soudu prodloužit Redlovi omezení svéprávnosti. Vedoucí plzeňských krajských žalobců Anna Maříková deníku Právo řekla, že zastupitelství podalo odvolání na základě nově zjištěných skutečností, které mu dříve nebyly známy.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....