Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podnikatel Redl z kauzy Dozimetr je na svobodě, ven se dostal na kauci

  13:47aktualizováno  16:26
Podnikatel Michal Redl, který je jedním z hlavních aktérů a obviněný v korupční kauze v pražském dopravním podniku (DPP) s policejním názvem Dozimetr, je na svobodě. Ve čtvrtek ho po třech měsících propustili z vazby, a to poté, co se se státním zástupcem dohodl na zaplacení kauce.
Podnikatel Michal Redl letos v červnu u Obvodního soudu pro Prahu 9, který rozhodl o Redlově vazbě.

Podnikatel Michal Redl letos v červnu u Obvodního soudu pro Prahu 9, který rozhodl o Redlově vazbě. | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Uvedl to server Seznam zprávy s odvoláním na mluvčí Vězeňské služby Markétu Prunerovou. Ta to následně potvrdila i redakci iDNES.cz. „Dnes po poledni byl propuštěn z vazby,“ uvedla.

Server dodal, že právě ve čtvrtek vyšetřovatelům skončila lhůta pro to, aby mohl být Redl ve vazbě kvůli ovlivňování svědků. V posledních týdnech byly z vazby propuštěny i další klíčové postavy kauzy Dozimetr.

Policisté přivádějí Michala Redla na k soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku. (17. června 2022)

Naposledy minulý pátek se na svobodu dostal podnikatel Zakaría Nemrah, o týden dříve vazbu opustil i bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček nebo někdejší ekonomický ředitel DPP Matej Augustín. Třeba Hlubuček musel zaplatit kauci ve výši šesti milionů korun.

PŘEHLEDNĚ: Hlava skupiny nebo osobní řidič. Kdo je kdo v kauze Hlubuček

Redl, který je podle kriminalistů jednou z hlav celé kauzy, čelil trestnímu stíhání již v minulosti, a to v souvislosti s případem daňových úniků jihlavské firmy M5, ve kterém byl odsouzen i Radovan Krejčíř. Redl však tehdy trestu unikl. Soudu předložil lékařský posudek, podle kterého je vážně psychicky nemocný a částečně je dokonce omezena jeho svéprávnost.

Okresní soud v Plzni přitom zrovna letos v polovině května rozhodl, že Redl může být dál nesvéprávný, a to s platností na dalších pět let. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ale v posledních dnech poslal podle Seznam zpráv pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové dopis, který mimo jiné obsahuje i podnět, aby Redlovo stíhání v této kauze znovu pokračovalo.

Z kontextu Blažkova dopisu na pražské vrchní státní zastupitelství podle serveru vyplývá, že ministr není přesvědčen o přetrvávajících psychických problémech zlínského podnikatele, které by měly bránit v jeho stíhání. Blažek poukazuje na možnost, že se Redlův zdravotní stav zlepšuje. „Zlepšující se zdravotní stav v rámci jednání před soudem konstatoval i sám obviněný, jeho partnerka a přizvaná znalkyně,“ citoval z ministrova dopisu server.

Je Redl dál nesvéprávný, jak naznačil soud? Policie chce dokázat opak

Série rezignací

V kauze Dozimetr je obviněna víc než desítka lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Kvůli kauze odstoupil ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík, europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti Redlem v hnutí pozastavil členství. S mužem se scházel i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek, který následně také rezignoval. Odstoupila i místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová. Byla terčem kritiky kvůli tomu, že svědkem jejího muže na jejich svatbě a kmotrem jejího dítěte byl Nemrah.

Výběr událostí kolem korupční kauzy Dozimetr

15. června - Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali na několika místech v Praze kvůli podezření na zmanipulované zakázky v pražském dopravním podniku, mezi jinými i v kanceláři tehdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Ten opustil všechny stranické funkce, včetně pozice na kandidátce Starostů a nezávislých pro podzimní volby do zastupitelstva, pozastaveno mu bylo i členství v hnutí.

Dozorčí rada DPP přijala Hlubučkovu rezignaci na funkci v dozorčí radě, stejně jako rezignaci dalšího člena Michala Zděnka. Zároveň odvolala z funkce člena představenstva tehdejšího náměstka podniku Mateje Augustína, který je jedním z obviněných. O den později Hlubuček rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Ještě několik dní zůstal starostou Lysolají.

Obviněno bylo více než deset lidí, pět z nich skončilo ve vazbě. Kromě Hlubučka i Michal Redl (v minulosti stíhaný v souvislosti s trestnou činností Radovana Krejčíře), podnikatel Zakaría Nemrah, Redlův spolupracovník Pavel Kos a bývalý ekonomický náměstek a člen představenstva DPP Augustín.

19. června - Ministr školství Petr Gazdík oznámil úmysl rezignovat v souvislosti se svými styky s Redlem, skončil i jako místopředseda hnutí STAN. V případu Gazdík nepatří mezi podezřelé, podle médií se ale sešel s Redlem v zabezpečené kanceláři, trávili spolu víkend v Alpách a komunikovali přes zašifrovaný telefon. Gazdík kontakty nepopřel, vyloučil ale, že Redl nějak zasahoval do jeho politických kroků či rozhodování STAN. Prezident Miloš Zeman přijal Gazdíkovu demisi 27. června.

20. června - Generální ředitel České pošty Roman Knap oznámil, že ke konci září odejde z čela státního podniku. Ministr vnitra Vít Rakušan předtím uvedl, že záměr odvolat Knapa urychlila jeho schůzka s lobbistou Redlem. Knap se hájil tím, že Redla přivedl bez předchozího ohlášení na schůzku obchodní partner pošty a že jej do té doby neznal. Při oznámení rezignace končící šéf pošty řekl, že si okolnosti schůzky s ministrem vysvětlili a téma Redl už mezi důvody jeho konce ve funkci nebylo.

11. července - Vedení Prahy zadalo audity ve svých organizacích. Město nechá provést hloubkové audity ve zhruba 250 svých příspěvkových organizacích. Zaměří se na to, zda organizace zadávaly od roku 2010 veřejné zakázky některé z více než třicítky firem, které mají podle vedení města vazby na osoby obviněné v kauze Dozimetr.

10. srpna - Server Seznam Zprávy napsal, že nový šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek, který byl do funkce jmenován teprve 8. července 2022, měl minimálně od roku 2012 pravidelné kontakty s Redlem. Ministr vnitra Rakušan serveru řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní.

29. srpna - Kvůli pominutí vazebních důvodů, tedy možnosti ovlivňovat nevyslechnuté svědky, byl z vazby propuštěn někdejší ekonomický ředitel DPP Matej Augustín.

30. srpna - Vazbu opustil po dvou a půl měsících i Hlubuček. Podle informací Seznam Zpráv složil kauci šest milionů korun.

31. srpna - Rezignaci oznámil ředitel ÚZSI Mlejnek. Část poslanců z opozice, ale i z vládních Pirátů, vyzývala k jeho výměně kvůli stykům s Redlem. Aféra kolem Mlejnka byla také jedním z důvodů, proč opoziční hnutí ANO a SPD podala podnět ke svolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry vládě.

2. září - Koaliční vláda Petra Fialy odolala ve Sněmovně prvnímu opozičnímu pokusu o své svržení.

7. září - Pražský dopravní podnik vypsal výběrová řízení na všechny pozice ředitelů, což se týká i celého představenstva včetně generálního ředitele Petra Witowského. Učinil tak na pokyn vedení Prahy, která podnik stoprocentně vlastní.

8. září - Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) oznámila, že k 30. září rezignuje na post ve vedení dolní komory Parlamentu. Byla terčem kritiky kvůli tomu, že podnikatel Zakaría Nemrah, obviněný v kauze Dozimetr, byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte.

9. září - Nemrah byl propuštěn z vazby, také on složil kauci.

15. září - Z vazby byl propuštěn podnikatel Redl. Kvůli obavě z možného útěku složil podle serveru Seznam Zprávy kauci.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...