Podělali to. Landa s experty představil plán, který má Česko vyvést z epidemie

  10:14aktualizováno  14:18
Zpěvák Daniel Landa s vakcinologem Jiřím Beranem představili desetibodový plán, který má Česko vyvést z koronavirové krize. Připravili ho akademici podporující zpěvákovu petici Blanický manifest. Stěžejními body je otevření všech podniků a provozů, návrat dětí do škol a ochrana rizikových skupin obyvatel. Vláda podle Landy selhala, místo plošných opatření má vsadit na osobní odpovědnost občanů.

„Politici by měli veřejnost prosit a přesvědčovat, protože to podělali. A pak to nechat na dobrovolnosti a zodpovědnosti každého jedince. Současný postup je zásahem do duše národa a jeho trýzněním. Zajímají vládu jen mrtví s covidem, nebo i ostatní?,“ ptal se zpěvák v úvodu projevu.

Landův expertní tým tvoří vakcinolog Jiří Beran, imunolog Jaroslav Svoboda, proděkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Miroslav Ševčík a také Radomil Bábek, předseda výboru podnikatelských odborů.

Společně přišli s desetibodovým plánem, kterým se podle nich mají řídit politici. Landovi odborníci v něm volají po rychlém návratu dětí do škol a otevření všech obchodů, hotelů, restaurací a dalších podniků. To vše za dodržení hygienických opatření a stanoveného počtu osob na metr čtvereční. Provoz by měla obnovit také divadla, kina či hudební kluby.

Zdravotní péče i očkování by se podle plánu mělo soustředit hlavně na ohrožené skupiny obyvatel. Landovi experti lidem také doporučují více pohybu na čerstvém vzduchu bez roušky, čímž podle nich dochází ke zvýšení přirozené imunity. Otevřít by měla také všechna venkovní sportoviště, včetně lyžařských areálů. Za zpřísněných podmínek by pak měl být povolen i sport ve vnitřních prostorech.

Vláda páchá zločin na dětech

Vláda podle Landy současným postupem páchá zločin na mladé generaci. „Zničíte jim imunitu. Děti se musí setkávat s viry, jinak si neutvoří přirozenou imunitu a nepřežijí. Stát se proměňuje v nepřítele občanů. Místo vysvětlování přichází jen represe,“ tvrdí zpěvák.

Jeho názor podporuje vakcinolog Jiří Beran, který je dlouhodobě proti plošným opatřením. „Je to falešný pocit ochrany. Každý se musí chránit sám. Největší přenos nákazy mají v Česku na svědomí příbuzní. Nejdůležitější je dodržování 4R - ruce, roušky, rozestupy a rozum,“ uvedl Beran.

„Možná to premiér nevidí, ale kde je lidství? Chápu, že žijeme v digitální době, ale člověk není nula nebo jednička. Vláda je odtržena od reality. Politici přitom na opatření úplně kašlou,“ dodal Landa. Vládě také vyčítá, že veškerou zdravotní péči soustředí pouze na covid. „Všichni mají dle ústavy právo na lékařskou péči. Nyní se jí ale nedostává lidem, kteří na ní mají nárok,“ připomněl Landa odsun neakutní péče v nemocnicích.

Landův desetibodový plán pro cestu z epidemie:

1. Ochrana rizikových skupin

  • Soustředit zdravotní péči a očkování na všechny ohrožené skupiny obyvatelstva stanovené infektology, epidemiology, imunology, případně dalšími lékařskými profesemi.

2. Dodržovat 4R

  • Lidé mají dodržovat osobní ochranná preventivní opatření 4R: Ruce – Rozestup – Rouška (ve vybraných rizikových prostorách) – Rozum a užívat vitamín C a D a zinek.

3. Samoléčba

  • V případě onemocnění co nejdříve zahájit samoléčbu a dodržet její principy (acylpyrin/aspirin, vitamin D a C, zinek, pravidelné větrání společných prostor, dostatek tekutin, erdomed, sinupret či bromhexin).

4. Návrat dětí do škol

  • Okamžitě uvolnit prezenční formu výuky na všech typech škol (naprosto zásadní požadavek pro obnovu návyků dětí a mládeže, pro obnovu imunity, pro obnovu sociálních kontaktů, k zamezení psychických a psychosomatických problémů).

5. Otevřít venkovní sportoviště

  • Uvolnit okamžitě veškeré volnočasové aktivity ve venkovních prostorech včetně lyžařských středisek pro všechny skupiny obyvatelstva za striktního dodržování bodu č. 2. (omezeními se velmi silně a rychle snižuje přirozená imunita).

6. Vnitřní sport s omezením

  • Uvolnit všechny volnočasové sportovní aktivity ve vnitřních prostorech za striktního dodržování bodu č. 2 a stanovit počet osob na metr čtvereční, např. 1 osoba na 10 až 15 m2.

7. Víc pohybu bez roušky

  • Zvýšit podíl přirozeného pohybu (chůze do schodů, běh a další) ve venkovních prostorách bez roušky pro zvýšení přirozené imunity.

8. Otevřít obchody a služby

  • Otevřít všechny maloobchodní prodejny, prodejny v nákupních střediscích a provozovny služeb za striktního dodržování bodu č. 2., např. 1 osoba na 10 m2.

9. Otevřít restaurace a hotely

  • Otevřít všechna ubytovací, lázeňská, restaurační a gastronomická zařízení při dodržování určitého počtu osob u stolu, respektive počet osob na metr čtvereční.

10. Restart kulturních akcí

  • Otevřít všechna divadla a kina a povolit pořádání koncertů, plesů a dalších společenských akcí s tím, že jejich kapacita bude první měsíc snížena za striktního dodržování bodu č. 2.

Vstup do politiky nevylučuje

Na pražském Vyšehradě Landa v neděli uspořádal hromadné protivládní cvičení svých příznivců. Do parku u pevnosti za ním dorazilo několik desítek lidí. „Cvičení v parku je to nejlepší, co pro své zdraví i náladu můžeme v těchto dnech udělat,“ řekl zpěvák lidem a pak se už společně pustili do cvičení. Kromě posílení imunity to považuje i za vzdor proti dlouhotrvajícím omezením.

Klaus i Landa mají rádi pozornost. Zatím pouze zkoumají trh, míní politolog

Landa dlouhodobě podporuje demonstrace za zrušení vládních opatření, na začátku ledna vystoupil na protestu iniciativy Chcípl PES. Zaplněné Staroměstské náměstí tehdy vyzval, aby pomohlo přimět vládu k rozumu a k tomu, aby rozvolnila restriktivní opatření. 

O vstupu do politiky prý nikdy reálně neuvažoval. Koronavirová krize a s ní spojené vládní restrikce však pomalu mění jeho názor. „Do politiky bych vstoupil, kdybych se hodně, ale hodně naštval. A k tomuto stavu se teď docela blížím,“ řekl Landa v pondělí týdeníku Reflex

Babiš na poslední chvíli zrušil společné jednání

Landa se měl se skupinou svých odborníků v úterý ve Sněmovně sejít s premiérem Andrejem Babišem. Na setkání měli řešit návrhy zpěvákových epidemiologů a imunologů na řešení epidemie. Premiér však na poslední chvíli jednání zrušil, protože jednal s opozicí o aktuální situaci kolem prodloužení nouzového stavu. „Jsem z toho bordelu naprosto znechucenej,“ komentoval zpěvák Babišovo odřeknutí. 

Nyní doufá, že mu premiér dá nový termín. „Nejedná se o schůzku Babiše s Landou, ale o schůzku vládních odborníků s experty, které jsem oslovil já skrz petici Blanický manifest, a kteří jsou nevyslyšeni. Na další termín pana premiéra čekáme. Doufám, že ho dostaneme co nejdříve,“ vysvětlil Landa.

Ve Sněmovně už Landa vystoupil na začátku ledna, kdy členům petičního výboru vysvětloval petici Blanický manifest za svobodu 2020 a kriticky zhodnotil současná koronavirová omezení. „Není možné nás dále týrat. Lámete v přímém přenosu páteř národa. Vytváříte nové disidenty, vyrábíte zoufalce a donutíte je zachovat se zoufale,“ prohlásil tehdy před poslanci.

„Nemyslím si, že bychom nedostatečně podpořili živnostníky, podnikatele,“ oponoval zpěvákovi předseda vlády. „Není tendence omezovat svobodu,“ řekl Babiš na jednání sněmovního výboru.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...