Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

ČSSD chce bonus pro lidi v covidové karanténě odčitatelný od odvodů firem

  11:54aktualizováno  13:32
ČSSD navrhuje, aby zaměstnavatelé vypláceli bonus lidem, kteří jsou buďto doma v preventivní karanténě, nebo přímo nemocní s covidem. Bonus by si zaměstnavatel poté odečetl z odvodů, uvedl v debatě na CNN Prima News vicepremiér Jan Hamáček. Návrh ČSSD představí v pondělí na tiskové konferenci.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček z ČSSD | foto: ČTK

Kabinet podle Hamáčka zvažuje různé cesty, jak motivovat občany k testování a k tomu, aby se nevyhýbali karanténě. Bonus považuje za nejlepší cestu. 

Navýšení nemocenské, jak o něm mluví opozice, by podle něj mohlo znamenat diskriminaci. Pro hospodaření státu by bonus znamenal výdaj zhruba sto milionů korun, což považuje vicepremiér za únosné.

„Z mého pohledu by bylo velmi jednoduché, kdyby těm, kteří jsou na nemocenské kvůli covidu, zaměstnavatel vyplatil bonus,“ uvedl v diskuzním pořadu Partie na CNN Prima News. 

„Legislativní návrh představí sociální demokracie v pondělí na tiskové konferenci,“ uvedla pro iDNES.cz ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Bonus má zaměstnavatel odečíst z odvodů na sociální pojištění. Podle Hamáčka by to pomohlo především rodinám, které mají nižší příjmy, a nemocenská obou rodičů by je dostala do existenční krize. 

Nejvíc lidí šlo do karantény v říjnu, říká ministerstvo. Trasování ale vázne

Někteří ekonomové, odborníci na sociální problematiku i odbory upozorňují na to, že se lidé v poslední době nechtějí nechat testovat, aby případně nemuseli do izolace. Nakažení pak nehlásí své kontakty, aby je neposlali do karantény. 

Důvodem je podle expertů nízká nemocenská. Činí 60 procent základu výdělku. V prvních dvou týdnech ji zaměstnancům poskytuje zaměstnavatel. Stát mu pak z programu Antivirus případně proplatí 80 procent náhrady lidí v karanténě i s odvody až do výše 39 000 korun.

„Když zůstanou oba rodiče na nemocenské, propad příjmů rodiny je takový, že si ho často prostě nemohou dovolit, a na testy raději nejdou,“ řekl vicepremiér. Dodává, že škody, které způsobí nakažením dalších lidí, jsou vysoké. 

Nejhlubší propad od roku 1993. Systém nemocenské je 13 miliard v minusu

Bonus by byl podle něj nejjenodušší a nejrychlejší co se týče případného zavádění. „Není to žádná nová debata, navrhoval jsme to již na podzim. Ale máme ve vládě pět ministrů z patnácti, takže hledáme nějakou shodu, a budeme o tom diskutovat,“ dodal.

Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Jany Maláčové (ČSSD) již dříve neúspěšně přesvědčovalo ministry za hnutí ANO, aby se buď zvýšila nemocenská pro lidi s covid-19 až na 100 procent denního vyměřovacího základu, nebo aby pro lidi s koronavirem byla vytvořena zcela nová dávka.

Chtěli docílit toho, aby se lidé nebáli chodit na testy. Pokud by však lidé s covidem-19 měli vyšší nemocenskou, diskriminovalo by to ty, kteří jsou na nemocenské s jinou závažnou diagnózou.

Eticky jsem proti bonifikaci, řekl Blatný

S bonifikaci lidí s koronavirem nesouhlasí ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Jak vysvětlíte člověku, že když má nádor, a je doma, dostane šedesát procent, a když má covid, tak dostane osmdesát procent?“ řekl v České televizi.

Bonus podle něj není ideální cestou, jak motivovat lidi k chození na testy. „Eticky jsem proti tomu, aby lidé s covidem byli zvýhodňováni proti těm, kteří mají jinou nemoc,“ dodal v ČT.

Navýšení nemocenské pro lidi s covidem a v karanténě by podle Hospodářské komory neúměrně zatížilo firmy. Motivaci lidí k testování a hlášení kontaktů by podle názoru zaměstnavatelů nezvýšilo. Podle prezidenta komory Vladimíra Dlouhého by se na případné výplatě vyšších náhrad musel podílet stát.

Autoři: ,

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....