Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Babiš bude chtít po ČSSD garanci: podpisy poslanců, že podpoří vládu

  17:30aktualizováno  22:07
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš bude chtít od sociálních demokratů podpisy poslanců, kteří budou podporovat vládu. ANO tak reaguje na spory uvnitř ČSSD, kdy se Michal Hašek a jeho spojenci pokusili svrhnout předsedu Bohuslava Sobotku. I po prvním jednání poslanců ANO, které povede Jaroslav Faltýnek, platí, že se hnutí nehrne do vlády.

"My budeme trvat na tom, aby ten, kdo bude designovaný, aby za ČSSD vyjednával, přinesl podpisy poslanců, protože je tam určitě riziko, že ČSSD se rozčlení a vznikne systém VV-LIDEM. A to je potom ztráta času," řekl Babiš.

"Samozřejmě pokud se s někým máme dohadovat, tak musíme být schopni prosadit ve Sněmovně nějaké zákony," dodal šéf hnutí ANO a vlastník Agrofertu, který je i vlastníkem mediálního domu Mafra, do nějž patří iDNES.cz.

Nový šéf klubu poslanců ANO Faltýnek po jednání prohlásil, že se nemění postoj hnutí k přímé účasti ve vládě. "My jsme přece půl roku říkali, že nechceme jít do vlády," uvedl Faltýnek.

Babiš získal od zástupců hnutí souhlas k tomu, aby mezi čtyřma očima jednal s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Ještě ve středu večer se sešel s předsedou hnutí Úsvit přímé demokracie Tomiem Okamurou. Ve čtvrtek čeká zástupce ANO vyjednávání s lidovci, jejichž vládu s ČSSD je Babišovo hnutí připraveno tolerovat.

ANO jednalo s Úsvitem

Hnutí ANO jednalo s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury. Shodnou se například na ekonomických prioritách a prosazení zákona o obecném referendu. ČTK to řekli místopředsedkyně ANO Věra Jourová a šéf Úsvitu Okamura. Vyjednávací týmy se znovu setkají, termín zatím není stanoven.
"Nenarazili jsme na zásadní neshodu v našich programech," řekla Jourová. Podle ní Úsvit souhlasí s prioritou ANO nezvyšovat daně. "Zástupci ANO projevili zájem se dále potkávat a konzultovat naše programové priority," doplnil Okamura.
Hlavním bodem programu Úsvitu je prosazení prvků přímé demokracie, především zákona o obecném referendu. Ten má podle Jourové v programu i ANO. "Požádali jsme pana Okamuru, aby nám poslal jeho návrh zákona," uvedla Jourová. "Jsme rádi, že ANO zaujal náš klíčový programový bod," konstatoval Okamura.

Vážnější jednání s ČSSD chce ANO vést až po 10. listopadu, kdy se na jednání ústředního výkonného výboru rozhodne, zda si pozici předsedy strany udrží Bohuslav Sobotka. Toho dvacet členů předsednictva vyzvalo k rezignaci, ale Sobotka to odmítl.

Pokus o převrat ve vedení ČSSD nyní pomalu končí blamáží, když skupina rebelů proti předsedovi po několika dnech přiznala, že před klíčovým jednáním předsednictva tajně jednali v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. První místopředseda strany Michal Hašek veřejně lhal, že žádná taková schůzka nebyla. "Je to interní záležitost ČSSD," nechtěl se Babiš vměšovat do sporu uvnitř sociální demokracie.

Poslanci hnutí ANO se ve středu také dohodli na etickém kodexu, podle kterého například nebudou zaměstnávat své rodinné příslušníky nebo využívat pro kancelář vlastní prostory. Členové klubu budou mít na svá vystoupení jen tři minuty. Zástupci nového šéfa poslaneckého klubu ANO Faltýnka budou Helena Válková a Radek Vondráček. "Hlavní cíle našeho programu jsme splnili," prohlásil ve středu Babiš. A to tím, že úspěch jeho hnutí ve volbách zabránil nástupu levicové vlády a zvyšování daní.

"My jsme volby nevyhráli, volby vyhrála ČSSD. My nejsme na tahu," vyjádřil se znovu Babiš zdrženlivě k možnosti, že by se ANO přímo podílelo na vládě.

Lidovce menšinová vláda tolerovaná ANO moc neláká

Varianta vládní koalice KDU-ČSL a sociální demokracie s podporou ANO 2011 podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka není komfortní. KDU-ČSL chce nést vládní zodpovědnost pouze v silné vládě.

"Pro nás je důležité, aby to byla silná vláda. A pokud není možné sestavit silnou vládu, tak potom je možné umožnit menšinovou vládu, nebo jít do opozice," řekl Bělobrádek. Ideální by podle něj byla silná koalice ČSSD, ANO 2011 a lidovců, která by dohromady disponovala většinou 111 sněmovních hlasů.

Vyjednávání o takovém spojenectví ale budou komplikovat programové rozdíly. "My s hnutím ANO nechceme zvyšovat daně, ČSSD ano. Na druhou stranu chápu, že některé požadavky je potřeba vykompenzovat příjmy. Takže to bude největší problém asi, jak najít poměr mezi příjmy a výdaji, abychom nezvyšovali razantně schodek," řekl Bělobrádek.

Hlavními prioritami lidovců jsou podle něj snížení daní pracujícím rodičům, prosazení zákona o státní službě a zastavení některých kroků na ministerstvu práce. Podle Bělobrádka se lidovci těchto svých priorit nechtějí vzdát.

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....