Mléčné bary, Tuzex a zanedbané letiště, vzpomínají Brňané na 80. léta

Jahodový koktejl vyráběli z jablek, kuřata grilovali ve Sputniku a do Prioru na brněnském náměstí Svobody se lidé chodili zvážit. MF DNES přináší vzpomínky na každodenní život Brňanů v osmdesátých letech předcházejících sametové revoluci.

osobnosti

Marián Čalfa

Právník a politik Marián Čalfa, který se narodil 7. května 1946, vstoupil do dějin jako první předseda československé vlády po pádu komunistické diktatury.

Profil

Václav Malý

Pomocný biskup pražský a jeden z prvních signatářů Charty 77 Václav Malý byl jednou z tváří listopadových událostí roku 1989 a moderoval například velké demonstrace na pražské Letné.

Profil

89 ve společnosti

Za komunismu byl dlouho jediným živnostníkem pražský vetešník

Po roce 1948 v Československu komunisté vymýtili soukromé podnikání, přesto se našlo pár výjimek. Jediným živnostníkem, kterého režim oficiálně toleroval, byl pražský vetešník Eduard Čapek. Za socialismu však mnozí také podnikali na černo, nejčastěji to byli různí řemeslníci.

Velehrad byl významným centrem odporu proti režimu, lidem dodal odvahu

Na boji proti komunistickému režimu se v 80. letech podíleli i věřící. Významným milníkem se stala především cyrilometodějská pouť na Velehradě v roce 1985, na kterou dorazilo až čtvrt milionu lidí. Těsně před pádem komunismu navíc odcestovaly tisíce Čechů do Říma, kde byla 12. listopadu 1989 papežem Janem Pavlem II. svatořečena Anežka Česká.

30 let svobody