Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barbarská gastronomie: strnad se zavře, překrmí a poté utopí v koňaku

Vychvalovaná pochoutka, ale též ukázka krutosti kulinářství. Pokrm ortolans à la provençale, pečený strnad, není zajímavý svou finální přípravou v troubě. Kontroverze budí to, co se s nebohým ptákem děje předtím.

Strnad se jí pod utěrkou a má to dnes i symbolický smysl - je zakázaným pokrmem. | foto: commons.wikimedia.org/Marianne Casamance

I proto dnes kulinářský klenot, na němž si pochutnávala románská šlechta už v jedenáctém století, v restauraci běžně nedostanete. V roce 1999 bylo zabíjení ptáka v celé Evropě zakázáno a pochopit, proč se pokrm ocitl na černé listině, je snadné. Stačí nahlédnout do francouzské kuchařky.

V prvé řadě potřebujte strnada zahradního, a jak správně tušíte, ten se jen tak chytit nedá. Vystřelit na něj? To by z něj mnoho nezbylo. Proto se chytá do sítí, tradice pak doporučuje ověřenou metodu chytání na lep. Ptáka přiláká krmítko plné zobu, jenže bidýlko je natřené silným lepidlem, která oběti nedovolí odletět. Tím však jeho muka teprve začínají.

Lapený pěvec hned putuje do těsné klícky nebo malé krabičky, kde se nemůže pohnout. Důvod je krutý a logický, strnada totiž chcete vykrmit a nepotřebujete, aby se zdržoval pohybem. Ptáčka navíc mnohdy čekalo oslepení, nejčastěji s pomocí špendlíku, to proto, aby mu zbývalo jediné, soustředit se na jídlo. V druhé polovině dvacátého století se však snad od barbarského oslepování upouštělo, utrpení se omezovalo „pouze“ na uzavření ptáčka v těsné schráně bez přístupu světla.

Počet strnadů zahradních se v Evropě odhaduje na 500 až 700 tisíc párů. V Česku jich žije pouze několik desítek.

V další fázi se snažíte strnada téměř zabít překrmením. Stravu mu vybíráte podle toho, jak chcete, aby posléze sám chutnal. Staří Římané nedali dopustit na fíky, románští králové preferovali sladké vinné hrozny, sedláci se spokojili s bílou krupicí. Cílem je, aby strnad zvýšil svou hmotnost zhruba dvakrát až třikrát, někdy však i čtyřnásobně. Těsně předtím, než by zemřel na překrmení, ho čeká zabití, a to je ještě krutější než jeho muka v krabici.

Ptáka sevřeného v dlani doslova utopíte ve vinném destilátu Armagnac. Je důležité správně zanořit jeho zobáček do tekutiny, aby jí během tonutí nasál do svého těla co nejvíce a akt zabití byl spojený s marinováním. Takto připraveného strnada necháte šest až osm minut péci v rozehřáté troubě a můžete servírovat.

Neobvyklé pokrmy světa

V našem seriálu o pokrmech, v jejichž konzumaci mnohým zabrání buď žaludek, nebo mozek, jsme vám zatím představili sardinský sýr plný larev casu marzu, islandského fermentovaného žraloka a ikizukuri, japonskou rybu servírovanou zaživa.

Samotná konzumace je přitom spojena s nevšedním obřadem. Ubrousek si v tomto případě nekladete na klín, ale zakryjete si jím hlavu. Encyklopedie Larousse Gastronomie zdůvodňuje tento krok tím, aby „zbytečně neunikalo jemné aroma pokrmu do okolí“. Jiná interpretace však tvrdí, že je tomu proto, aby kruté gurmánství uniklo káravému pohledu boha, a ještě jiná vysvětluje, že utěrka přes hlavu má zakrýt, jak konzument vyplivuje na talíř kůstky.

S pokrývkou přes hlavu vložíte celého ptáčka do úst, aby ven koukala jen hlavička se zobákem. Podává se tak horký, že jej chvíli musíte nechat ležet na jazyku. A pak velmi zvolna žvýkáte a vychutnáváte jednotlivé tóny chutí. To může trvat i čtvrt hodiny, než se propracujete jednotlivými částmi ptačího těla. Delikátně drtíte jemné kostičky a zpracováváte pohyby čelistí vnitřní orgány, než se dostanete až k plicím naplněnými koňakem. Cestou můžete cítit silný obilný nádech marocké pšenice, slaný vzduch Středomoří, levanduli z Provence a finální květinový tón silného alkoholu. Takto popisuje chuť strnada americký šéfkuchař Anthony Bourdain: „S každým kousnutím, jak se k sobě tlačí tenoučké kosti a vrstvy tuku, masa, kůže a orgánů, se objevují vznešené záchvěvy rozličných a podivuhodných prastarých chutí: fíky, Armagnac, tmavé maso slabounce okořeněné slanou chutí mé vlastní krve, jak mi ostré kůstky propíchly ústa.“ Když se dostanete k hlavičce se zobáčkem, zručně je zabalíte do ubrousku a odložíte zpět na talíř.

Je to naše tradice, zlobí se francouzští chefs

Zákaz pokrmu, který bývá někdy nazýván „tím nejzločinnějším jídlem“, je motivován jak bojem proti krutosti páchané na zvířatech, tak ochranou tažných strnadů, jejichž populace se za posledních třicet let zmenšila o 84 procent. Proti zákazu podávání ortolans à la provençale a jeho dalších regionálních variací však silně lobbují francouzští šéfkuchaři. A nejsou to žádné slabé váhy. Mezi největší odpůrce zákazu patří například Alain Ducasse, jehož restaurace posbíraly hned osmnáct Michelinských hvězd.

Kolik stojí zakázaný pokrm

Krátce před zákazem se cena jedné porce ortolans à la provençale vyšplhala v přepočtu na zhruba 1 780 korun. Dnes, i když se oficiálně na jídelních lístcích nevyskytuje, je to prakticky jednou tolik. Zákaz totiž nastartoval poptávku na černém trhu a jen na území bývalé Akvitánie je ročně dokumentováno na 1 500 případů ptáčnického pytláctví. Pro tajné a kruté kulinářství tu bývá odchyceno asi 30 tisíc strnadů. Cena jediného živého pěvce se může vyšplhat na 40 eur.

„Je to nepředstavitelný ohňostroj chuti a nemám dost slov k tomu, abych vyjádřil jeho nekonečně bohatou chuť,“ nechal se slyšet nekorunovaný král francouzské kuchyně. Lahůdku by podle něj měl každý ochutnat alespoň jednou za život. Ducasse je také autorem „zjemňujícího“ návrhu, aby byla konzumace strnadů povolena vždy alespoň jeden týden či den v roce.

Podle Ducasseho zákaz „podkopává staletí tradic a zvyků“, další upozorňují, že zatímco kolem strnadů se strhl povyk, jiná krutá tradice, násilné vykrmování hus a kachen pro foie gras, regulaci uniká. Odpůrci pokrmu však pádně namítají, že barbarské tradice a zvyky by prostě měly zůstat minulostí a že by pozornosti nemělo ujít ani překrmování pro foie gras.

Zabíjení strnada zahradního zakazuje evropská legislativa, ve Francii je zapovězeno od roku 1999. Tradice se však právu vzpouzí, v letech 1997 až 2007 tam klesla populace strnadů o 30 procent a v roce 2007 se francouzský stát zavázal zákaz prosazovat přísněji, nejvyšší pokuta je od té doby šest tisíc eur. Podle ochránců ptactva však úřady nad zabíjením strnadů stále přivírají oči.

Autor:

Nejčtenější

Sex dvacetkrát týdně. Každá milenecká láska je jiná, říká studie

Přelomová, průkopnická. Nad novou studií zkoumající mileneckou lásku, v době začátku vztahu, létají superlativy. Má být vůbec první, která čistě empiricky dokládá, že univerzální milenecká partnerská...

Vlastnil harém, obchodoval s drogami i zbraněmi. Nakonec se však přepočítal

Premium

V době, kdy jen hrstka lidí tušila, co je počítačový virus, naprogramoval John McAfee antivirový program a během pár let díky němu vydělal závratné jmění. Stal se jednou z prvních známých osobností...

Netušil, že hostí svého vraha. Z mladého souseda se vyklubal psychopat

Premium

Ubírala se po úzké pěšině, kterou zasypal sníh. Nebylo moc lidí, kteří tudy chodili. Na jejím konci stál domek. Byl stejně osamělý jako jeho majitel Ján K., pětašedesátiletý důchodce. Právě jemu...

Zbraň jako investice. Veletrh nabídl pistoli za 50 tisíc eur

Nástup zbrojovek z Číny i Turecka, inovace v kategorii pistolí pro skryté nošení, novinky mezi krátkými zbraněmi s optikou. Norimberský veletrh IWA OutdoorClassics byl výletem do aktuálních trendů ve...

Haló, tady rozpustilá příroda. Fotosoutěž otevírá další ročník

Vyhlížejí zlomyslně, dobrácky, přihlouple, zaskočeně. Komicky. Také láskyplně. Fotky soutěže Comedy Wildlife nabízejí obdobné emoce. Vždycky však pobaví. Rovněž oslavují divokou přírodu, upozorňují...

Herr Leutnant, to není Dijon! Jak luftwaffe bombardovala Německo

Premium

První velký nálet na západní frontě, který ospravedlnil pozdější ničení měst, si omylem provedli Němci sami sobě. Netrefili se „jen“ o 180 kilometrů a hned to hodili na Brity.

16. března 2025

Vlastnil harém, obchodoval s drogami i zbraněmi. Nakonec se však přepočítal

Premium

V době, kdy jen hrstka lidí tušila, co je počítačový virus, naprogramoval John McAfee antivirový program a během pár let díky němu vydělal závratné jmění. Stal se jednou z prvních známých osobností...

15. března 2025

Poslal manželku za potrat na smrt. Jindřich VIII. byl králem žen i poprav

Premium

Na počátku to vypadalo nadějně, takový milý král... Jeho krutost jej však záhy předcházela. Přece jen – kdo dokáže nechat popravit ženu, se kterou sdílí lože. Anglický král Jindřich VIII. to udělal...

15. března 2025

Zbraň jako investice. Veletrh nabídl pistoli za 50 tisíc eur

Nástup zbrojovek z Číny i Turecka, inovace v kategorii pistolí pro skryté nošení, novinky mezi krátkými zbraněmi s optikou. Norimberský veletrh IWA OutdoorClassics byl výletem do aktuálních trendů ve...

15. března 2025

Ve skutečnosti chtějí pekáč buchet. AI zjišťovala, proč lidé cvičí

Nabízejí se zásadní motivace, zejména zdravotní. Rovněž ty povrchnější, marnivá snaha o krásné tělo. Co konkrétně nás vede k pravidelnému cvičení, prověřovala izraelská studie. Zkoumala též, co nám...

14. března 2025

Haló, tady rozpustilá příroda. Fotosoutěž otevírá další ročník

Vyhlížejí zlomyslně, dobrácky, přihlouple, zaskočeně. Komicky. Také láskyplně. Fotky soutěže Comedy Wildlife nabízejí obdobné emoce. Vždycky však pobaví. Rovněž oslavují divokou přírodu, upozorňují...

13. března 2025

DoReMi v rukou šarlatánů. Frekvence Solfeggio měly opravovat DNA

Premium

Byl to svérázný příspěvek zapáleného šarlatánského nevzdělance do hudební teorie. Odhaloval, že za slabikami označujícími výšku tónů diatonické stupnice stojí božské vnuknutí. Proto mělo mít ono...

12. března 2025

Pomsta aztéckého boha. Poslední císař předpověděl pád dobyvateli Cortésovi

Premium

Hernán Cortés, španělský dobyvatel zodpovědný za zánik Aztécké říše, ho nechal před 500 lety popravit. Poslední aztécký vládce Cuauhtémoc, svým lidem považovaný za božské vtělení, však přežil...

11. března 2025

Pozor, epidemie. Obezita a nadváha postihne do roku 2050 většinu dospělých

Ona zpráva volá po změně kurzu. Během nadcházejících dvaceti pěti let bude na světě většina dospělých trpět nadváhou, nebo dokonce obezitou. Stejně tak třetina dětí, popisuje magazín The Lancet....

11. března 2025

Sex dvacetkrát týdně. Každá milenecká láska je jiná, říká studie

Přelomová, průkopnická. Nad novou studií zkoumající mileneckou lásku, v době začátku vztahu, létají superlativy. Má být vůbec první, která čistě empiricky dokládá, že univerzální milenecká partnerská...

10. března 2025

Netušil, že hostí svého vraha. Z mladého souseda se vyklubal psychopat

Premium

Ubírala se po úzké pěšině, kterou zasypal sníh. Nebylo moc lidí, kteří tudy chodili. Na jejím konci stál domek. Byl stejně osamělý jako jeho majitel Ján K., pětašedesátiletý důchodce. Právě jemu...

9. března 2025

Z tajných sejfů: Ten lepší Kennedy padl roku 1944 v předchůdci dronu

Premium

Byl to vlastně velký staromódní dron. Onen letoun byl jednou velkou bombou, napěchovaný více než deseti tunami trhaviny. Seděl v něm Joe Kennedy. Skončilo to tragédií, která nakonec nasměrovala chod...

9. března 2025