Extrémní gastronomie: náruživým mužům dá sílu „dlouhé jídlo“ z Číny

aktualizováno 
Nepohrdnou čtyřiceticentimetrovými oslími, sušenými klokaními či mraženými tuleními a delfíními. Penisy mají na jídelním stole v jihovýchodní Asii místo zaručené, tím nejvyhlášenějším je však jačí. Jak napovídá název pokrmu Guō Li Zhuàng Diàn, slibují si od něj Číňané zdroj mužské vitality, znamená doslova „sílu skrytou v hrnci“.

Číňané jsou proslulí širokým gastronomickým repertoárem. Patří do něj i pohlavní orgány, takhle vypadá připravený oslí penis. | foto: commons.wikimedia.org/Rolfmueller

Toto půltunové turovité zvíře lidé domestikovali někdy v prvním století před naším letopočtem v tibetských náhorních plošinách, ale s plošnou konzumací přišli teprve až Číňané někdy v třetím století našeho letopočtu. Pochoutku z jačího penisu začali poprvé připravovat v oblastech Sečuanu a brzy se stala vyhledávanou napříč celou Říší středu. Proč? V roce 520 ji do nebe vychválil spisek Ming Yi Bie Lu (Záznamy renomovaných lékařů), který zmiňuje, že jačí penis obsahuje vysoký obsah vitaminů, fosforu, železa a „mužné energie“.

Fotogalerie

Nejlepší reklamou je ale pohled na samotného jaka. Mohutné zvíře zapřažené do pluhu je ztělesněním síly, odolnosti a vytrvalosti. To a také permanentní erekce jaků domácích během říje působilo na zmlsané Číňany jako magnet. Našli ideální čtyřnohé afrodiziakum, které bez ohledu na konzumentův věk dokáže naprosté zázraky. A kromě zvýšení mužné potence údajně zjemňuje kůži ženám a vyhlazuje jim vrásky, na své si zkrátka přijde každý. Jen by se ženy měly vyhnout konzumaci varlat, jsou-li s penisem servírována i ona. Prý by poté mohly nabýt hlubšího hlasu.

Lehce zahnutý padesáticentimetrový jačí penis bývá opisně nazýván „dlouhým jídlem“ a jakkoli je populární, na mnohých jídelních lístcích ho budete hledat s obtížemi. Čínští restauratéři totiž nešetří smyslem pro dramatičnost, a tak se vám pokrm nabízí pod názvy jako Povstání Fénixe, Esence zlatého Buddhy nebo Tisíc lístků jasmínové růže. Výchozí surovina je však tatáž.

Nejprve je jačí penis zbaven hrubé svrchní kůže s vazivovými váčky a poté spařen horkou vodou, ve níž si poleží půl hodiny. Poté je znovu zchlazen a podélně naříznut. Přitom kuchař zručně vyjme močovou trubici a odstraní několik kousků chrupavčité tkáně.

Pohlavní orgány na talíři

Konzumace pohlavních orgánů je globální záležitostí. Původ této libůstky vězí pravděpodobně ve snaze o zužitkování masa z kastrací. Historicky sahají kořeny této odnože gastronomie k pasteveckým společenstvím afrických Masajů, postupně se ale vyvinula všude tam, kde lidé ve velkém hospodařili s chovným skotem. Na býčí varlata nedají dopustit honáci dobytka z jihoamerických pamp, pastevci ze skotských vrchovin, američtí kovbojové z prérií nebo skandinávští Samiové. Kozlí nebo beraní žlázy dostanete i v evropských lépe zásobených supermarketech.

Speciálně jačí penis přitom není levnou záležitostí. V Číně přijde v přepočtu na 5 500 až 6 tisíc korun. Oslí variantu pořídíte ani ne za třetinu.

Houbovitá topořivá tkáň, cévky a vlastní maso je poté dále upravováno. V zásadě se nabízí buď pečení nebo dušení v páře, protože jednorázové vystavení jačí chlouby vysokým teplotám, například při grilování nebo smažení, vede k rychlému zatuhnutí masa. To pak má konzistenci spečené kůže, a je k neukousnutí. Podobně špatné zkušenosti jsou i s varem dlouhým probubláváním, penis ztrácí svou přirozenou chuť a stává se jakousi částečně průhlednou nevýraznou žvýkačkou.

Jednou z nejpopulárnějších úprav je „recept z Čhuang-čou“. Penis vaříte půl hodiny, poté přidáte nasekaný zázvor, sečuánský pepř a rýžové víno. Na mírném plameni necháte další půlhodinu a penis vyjmete. Vývar doplníte bobulemi kustovnice a maso zatím nakrájíte na drobné plátky. Po hodině necháte ještě jednou ve vývaru prohřát a můžete servírovat. Takto upravené maso by se vám mělo rozplynout na jazyku. Jeden jak dodá v penisu zhruba 0,75 až 1,5 kilogramu masné suroviny.

Autoři:

KVÍZ: Jak dobře znáte pokrmy extrémní gastronomie?

Pavouka a podobnou havěť byste nikdy nevzali do úst? Gastronomie však zná i...

Některé vynikají velmi nestandardními ingrediencemi, jiné jsou výzvou pro specifickou přípravu....

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

Předchůdce suši kvasil i desetiletí. Dnes stojí až tisíce dolarů

Druhem nare-suši je funa-suši. I tento pokrm zraje na rýžovém lůžku a vyznačuje...

Silně zapáchající přesolená ryba skladovaná dlouhé měsíce až roky v druhořadém nálevu. Navíc...

Nejčtenější

Zbožňuji jídlo, mohla bych jíst celý den, říká MOgirl Libuška

Na svém životě bych nic neměnila, říká MOgirl Libuška.

Svědomitá, sarkastická, romantická, impulzivní a silná osobnost. Právě tak se vidí MOgirl Libuška. A též se doznává k...

Žena nahoře a 13 minut. Vědci zkoumali cestu k ženskému orgasmu

Orgasmus je vděčným tématem věděckých zkoumání.

Dámám rozdali stopky a instrukce, kdy je zapnout a kdy zastavit. Cílem bylo zjistit, za jak dlouho se u nich po...

Dlouhodobý lidský fyzický výkon má hranice. Vědci je nalezli

Anton Krupicka patří mezi nejlepší světové ultra-běžce. Prolomil by limit,...

Limity jsou jen v hlavě, říká se v extrémních sportech, které testují hranice lidského výkonu. Není to celá pravda. O...

VIDEO: Cvičit mezi dvanáctkami je dřina, říká elitní česká kulturistka

Lenka Ferenčuková se probojovala až na profesionální soutěž Olympia.

Sport jí je řeholí, do posilovny míří po svých policejních službách. Odhodlání a dřina se však vyplácí. V roce 2016...

Váleční hrobaři jako hrdinové bitvy o Normandii, o nichž se nemluvilo

Identifikace obětí byla jedním z úkolů příslušníků Graves Registration Service....

Těla padlých k válce patří. Pro armády však představují problém, vojenský, morální, technický, logistický. Při...

Další z rubriky

Váleční hrobaři jako hrdinové bitvy o Normandii, o nichž se nemluvilo

Identifikace obětí byla jedním z úkolů příslušníků Graves Registration Service....

Těla padlých k válce patří. Pro armády však představují problém, vojenský, morální, technický, logistický. Při...

OBRAZEM: Vous jako umění. Mistrovství světa prověřilo styl i kreativitu

Soutěžící byli rozdělení celkem do devatenácti kategorií jako Dalího knír nebo...

Soutěžící byli rozdělení celkem do devatenácti kategorií jako Dalího knír nebo freestylová kozí bradka. A všichni brali...

VIDEO: Dubajská policie chce létat na dronech. Sebevražda, říká expert

Jsme na technologické špici, právě to říká dubajská metropole koupí létající...

Je to jako realizace kyberpunkové fantazie. Dubajská policie koupila svůj první řiditelný dron, aby jí pomáhal...

Najdete na iDNES.cz