Znáte jostu? Toto sladkokyselé ovoce využijete na koláč i do salátu

  0:50aktualizováno  0:50
Bobulovina se zvláštním jménem josta není v naší zemi úplným cizincem, doma je ale v bývalé NDR, kde byla vyšlechtěna jako kříženec angreštu a černého rybízu. Svědčí o tom i fakt, že josta je častou ingrediencí v letních dezertech. Není tak kyselá a navíc obsahuje velké množství vitamínu C.

Josta | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Obdobně jako angrešt nebo rybíz se josta hodí do bublanin, koláčů, na puding a podobně. Připravuje se z ní také šťáva, marmeláda, džem nebo kompot. Zajímavou chuť ale dodá i salátům v kombinaci s masem či sýry a ořechy.

Čím je josta zralejší, tím je také sladší. Proto ji sklízejte, když už má slupku na dotek měkčí. U menších dětí a citlivějších lidí může vyvolat alergickou reakci v podobě kopřivky, tepelným zpracováním se toto riziko snižuje. Kdo si nepotrpí na kyselou chuť, může jostu smíchat se sladším ovocem či si ji osladit přírodním cukrem, ovocným cukrem (fruktózou) nebo třeba agáve sirupem.

Jogurtové šátečky plněné jostou

Jogurtové šátečky s jostou

Na těsto:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo 1 sáček bio vanilkového cukru)
  • 1 žloutek
  • 200 g polohrubé mouky + 80 g žitné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 bílek na potření těsta

Ingredience na náplň:

  • 200 g josty a červeného rybízu
  • 1 menší jablko
  • 1 - 2 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice

1. Jogurt utřeme spolu se žloutkem a cukrem, vmícháme mouku s práškem do pečiva a olej a vypracujeme těsto. To necháme chvilku uležet v chladu.

2. Jablko omyjeme a nastrouháme, jostu zbavíme stopky, přidáme rybíz a smícháme s cukrem a skořicí. Pokud ovoce pustí více vody, můžeme smíchat s troškou strouhanky.

3. Těsto vyválíme na 0,5 cm tenký plát, nakrájíme čtverečky, vložíme ovoce a překlopíme do trojúhelníčku. Po stranách uzavřeme nožem a šátečky potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.

Tip: Jostu můžete nahradit mixem angrešt a černý rybíz.

Salát s jostou a kuřecím masem

Salát s kuřetem a jostou

Ingredience:

  • 1 celý ledový salát
  • 500 g kuřecích prsou
  • ½ hrnku josty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • šťáva z citronu
  • sůl a pepř

1. Maso omyjeme, nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu. Rozehřejeme olivový olej na pánvi a orestujeme maso dozlatova.

2. Mezitím omyjeme a natrháme ledový salát do větší misky. Jostu zbavíme stonku a přidáme k již hotovému masu, zlehka podusíme s troškou třtinového cukru, asi tak 1 minutu.

3. Salát smícháme s masem, jostou a omáčkou. Podle potřeby ještě můžeme osolit, opepřit a pokapat troškou olivového oleje.

Tip: Vyzkoušejte také s hlávkovým salátem a cherry rajčátky, zajímavou chuť salátu dodá čerstvá máta.

Marmeláda z josty a jahod

Džem z josty a jahod

  • 500 g ovoce (josta a jahody v poměru 1:1)
  • ½ sáčku Gelfix 3:1
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z citronu
  • vanilkový lusk

1. Ovoce očistíme, omyjeme a vložíme do menšího hrnce. Vmícháme Gelfix, třtinový cukr, šťávu z citronu a kousek vanilkového lusku.

2. Za stálého míchání vaříme na střední teplotě asi 1 minutu, poté vyzkoušíme kápnout na talířek trošku marmelády, zda už tuhne.

3. Vymyjeme zavařovací sklenice, naplníme je marmeládou až po okraj a uzavřeme. Otočíme dnem dolů a necháme tak, dokud sklenice nevychladnou.

Tip: Část hotové marmelády si můžete dát stranou a přidat ji na puding, lívance či vmíchat do bílého jogurtu.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Proč mají ženy prsa a děsí nás hadi? 11 otázek a odpovědí kolem evoluce

I když občas evoluci fušujeme do řemesla a snažíme se ji vlastními civilizačními pravidly vzdorovat, kdesi hluboko v...

Gender v pohádkách, divné diety i brčka z papíru. Kde je zdravý rozum?

Nejen v módě existují prapodivné trendy jako ponožky v sandálech. Některé odezní rychle, jiné mají dopad na naše...

Premium

Pokrok po švédsku: mizející pisoáry a genderově neutrální sport

Severská země přichází s revolučními nápady, kterým aplaudují pokrokoví liberálové z celého světa. Mizí pánské pisoáry,...

Premium

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson přijede s nehudební show. Získejte vstupenky zdarma

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson se předvede v poněkud netradiční roli. V rámci večera mluveného slova představí svou...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Salát z obilovin a zelených listů s grilovaným sýrem

Pořádnou nálož vitaminů a minerálů vám zajistí tento skvělý salát z obilovin a zelených listů s grilovaným sýrem.

RECEPT DNE: Hruškový koláč z Bretaně

Je čas hrušek a tak si k víkendové kávě upečte náš hruškový koláč z Bretaně.

RECEPT DNE: Bleskurychlé špagety carbonara

Na večeře v týdnu není příliš času a tak vám přinášíme tip na bleskurychlé špagety carbonara.

RECEPT DNE: Slaný koláč s fíky

Slaný koláč je ideální nejen k večeři, ale vzít si ho můžete i na výlet nebo jako svačinu do práce.

Najdete na iDNES.cz