Zapečený květák se sýrem
Ingredience:
- 1 květák
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 150 ml mléka
- 200 ml smetany
- 100 g nivy
- 1 svazek pažitky
- sůl a bílý pepř
- 50 g strouhanky
- 50 g ementálu
- pažitka na posypání
Pracovní postup:
- Květák rozebereme na menší růžičky a povaříme v osolené vodě cca 10 minut. Pak vodu slijeme a necháme květák okapat.
- Ve větší pánvi rozpustíme máslo a za stálého míchání přisypeme hladkou mouku. Krátce osmažíme a přidáme hořčici. Pak zalijeme mlékem a smetanou. Za stálého míchání přivedeme omáčku k varu. Vaříme ji asi deset minut, dokud omáčka nedosáhne jemné a husté konzistence. Na závěr do omáčky rozdrolíme nivu a vmícháme nasekanou pažitku. Dochutíme solí a bílým pepřem. Dobře promícháme a odstavíme.
- Zapékací misku vymažeme tukem a přeložíme do ní povařený květák. Zalijeme připravenou omáčkou, posypeme nastrouhaným sýrem smíchaným se strouhankou. Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a zapečeme dozlatova. Hotový pokrm posypeme čerstvou pažitkou a podáváme.