Zapečený sýr je lahoda. Teče a křupe v koláči, na zelenině i v suflé

  0:11aktualizováno  0:11
Dobrý sýr dokáže povýšit kdejaké jídlo a uspokojí i mlsné jazýčky dětí a gurmánů. Vyzkoušejte báječná jídla inspirovaná francouzskou kuchyní se spoustou zeleniny, kterým dodává chuť typické aroma ementálu a camembertu.

Bramborový koláč s camembertem | foto: Président

Bramborový koláč s camembertem

  • 2 pláty těsta na pirohy nebo listového těsta
  • 1 kg brambor
  • 1 camembert
  • 20 cl mléka
  • 2 celá vejce
  • 1 žloutek
  • 25 cl čerstvé husté smetany
  • 20 g másla
  • jarní cibulka
  • petržel
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  1. Brambory vaříme asi 20 minut ve slupce. Oloupeme je a nakrájíme na plátky o tloušťce půl centimetru. Jedním těstem vyložíme koláčovou formu a necháme ho přesáhnout asi o 2 cm. Propícháme těsto vidličkou a umístíme na něj plátky brambor. Vložíme do lednice.
  2. Mléko, smetanu a kousky sýru (bez slupky) vložíme do rendlíku a na mírném ohni zahříváme. Když se camembert rozpustí, okořeníme ho a přidáme rozklepnutá vejce. Šleháme a necháme vychladit.
  3. Předehřejeme troubu na 210 °C. Omáčku vlijeme na brambory a posypeme nasekanými bylinkami. Těsto se směsí přikryjeme druhou částí těsta. Žloutek ušleháme s trochou vody a potřeme jím těsto. Spojíme okraje obou těst a koláč uzavřeme. Uprostřed těsta uděláme otvor k vytvoření komínu, aby mohla pára při pečení unikat.
  4. Pečeme asi 40 minut. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.

Quiche s ratatouille

Quiche s rattatouille
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 2,5 dl smetany na vaření
  • 1 listové těsto
  • 3 vejce
  • 100 g nastrouhaného ementálu
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 lžička směsi koření
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • sůl a pepř
  1. Omyjte lilek, cuketu a papriku. Neloupejte je a pokrájejte je na kousky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte kousky lilku a cukety, nechte povařit 4 minuty. Pokračujte přidáním papriky a cibule, osolte a opepřete. Vypněte oheň, zakryjte a nechte chvíli odpočívat.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Koláčovou formu vyložte listovým těstem a dno propíchejte vidličkou. V misce ušlehejte vejce, přidejte smetanu ke šlehání, sůl, pepř a směs koření. Na těsto v koláčové formě rozprostřete ratatouille zbavené tekutiny, snítku a čerstvého tymiánu, rozmarýnu a nastrouhaný sýr. Opatrně vlijte tekutou směs a vložte do trouby. Pečte cca 40 minut.

Gratinovaná zeleninka v Tumbetu

Gratinovaná zelenina v Tumbetu
  • 300 g cibule
  • 300 g brambor
  • 150 g cukety
  • 200 g lilku
  • 300 g zralých rajčat
  • papriky
  • 100 g ementál bloček
  • kvalitní olivový olej
  1. Nakrájíme rajčata a restujeme je na trošce oleje se solí a cukrem. Oloupeme a nakrájíme cibuli na nudličky. Cuketu, lilek a brambory nakrájíme na tenká kolečka, oloupeme a omyjeme.
  2. V dostatečném množství oleje orestujeme brambory, ale ne dozlatova. Když jsou měkké, vyndáme je z oleje a necháme okapat. Ve stejném (horkém) oleji rovněž osmažíme cibuli. Když je měkká, vyndáme ji a také necháme okapat. Stejně tak odděleně opečeme papriky a lilek na kolečka, a až změknou, necháme okapat i je.
  3. Do zapékací mísy klademe na dno opečená rajčata a pak po vrstvách přidáváme brambory, papriky, cuketu, cibuli a lilek. Nakonec vše posypeme nastrouhaným ementálem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme cca 15 minut.

Tip: Můžeme podávat rovnou v zapékací míse nebo jako řezy na omáčce z restovaných rajčat. Pro zvýraznění chuťového požitku si dopřejte suché bílé víno typu Jura nebo Savoie.

Mrkvový nákyp se šunkou a ementálem

Mrkvový nákyp s ementálem a šunkou
  • 80 g strouhaného ementálu
  • 120 g husté čerstvé smetany
  • 2 vejce
  • 160 g mrkve
  • 40 g vepřové vařené šunky
  • sůl a pepř

Předehřejeme troubu na 180 °C (plynovou na stupeň 6). Oloupeme mrkve a nakrájíme je na plátky. Vložíme mrkve do rendlíku s osolenou vodou a uvaříme je do měkka. Vodu slijeme a mrkve rozmixujeme na kaši. Šunku nakrájíme najemno a přidáme mrkvovou kaši. V míse ušleháme vajíčka. Přidáme čerstvou smetanu, mrkvovou směs, šunku a strouhaný ementál. Osolíme, opepříme a zamícháme. Směs nalijeme do formiček a pečeme asi 20 minut.

Sýrové suflé

Sýrové soufflé
  • 100 g másla
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1/2 litru mléka
  • 150 g strouhaného sýru ementál
  • 4 žloutky
  • 5 bílků
  • sůl a bílý pepř

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a osmahneme. Postupně přidáváme mléko. Za stálého míchání přidáme sýr. Když se rozpustí, sundáme ho z ohně. Do směsi přidáme žloutky a sníh z bílků a vše dobře zamícháme dřevěnou vařečkou. Vymažeme formu na suflé máslem, nalijeme do ní připravenou směs a vložíme do trouby na 200 °C, pečeme přibližně 45 minut. Pozor, neotevírejte troubu během pečení suflé, snížila by se teplota a to by mohlo ovlivnit výsledný pokrm.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Jsou smutní, mrzutí a znudění. Proč muži na dovolené tak trpí?

ilustrační snímek

Těší se domů. Poslední den neříkají: „To je škoda, že to tak uteklo.“ Říkají: „Konečně!“ Je to tak, muži neradi jezdí...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Kuřecí paličky v jogurtové marinádě

Kuřecí paličky v jogurtové marinádě

Využijte jogurt při přípravě masa. Bude šťavnatější a získá nezaměnitelnou chuť.

RECEPT DNE: Salát s pečenou dýní, sýrem feta a brusinkami

Salát s pečenou dýní, sýrem feta a brusinkami

Dýně je zdravá a navíc skvěle chutná. Zkuste si z ní připravit lahodný salát se sýrem feta a brusinkami.

Maďarské lečo, rajská polévka či sýrový nákyp. Užijte si léto s rajčaty

Pravé maďarské lečo

Na zahrádkách dozrávají šťavnaté letní plody, které už svým názvem slibují rajské potěšení, tak je zkuste využít i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz