Bramborový koláč s camembertem
- 2 pláty těsta na pirohy nebo listového těsta
- 1 kg brambor
- 1 camembert
- 20 cl mléka
- 2 celá vejce
- 1 žloutek
- 25 cl čerstvé husté smetany
- 20 g másla
- jarní cibulka
- petržel
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
- Brambory vaříme asi 20 minut ve slupce. Oloupeme je a nakrájíme na plátky o tloušťce půl centimetru. Jedním těstem vyložíme koláčovou formu a necháme ho přesáhnout asi o 2 cm. Propícháme těsto vidličkou a umístíme na něj plátky brambor. Vložíme do lednice.
- Mléko, smetanu a kousky sýru (bez slupky) vložíme do rendlíku a na mírném ohni zahříváme. Když se camembert rozpustí, okořeníme ho a přidáme rozklepnutá vejce. Šleháme a necháme vychladit.
- Předehřejeme troubu na 210 °C. Omáčku vlijeme na brambory a posypeme nasekanými bylinkami. Těsto se směsí přikryjeme druhou částí těsta. Žloutek ušleháme s trochou vody a potřeme jím těsto. Spojíme okraje obou těst a koláč uzavřeme. Uprostřed těsta uděláme otvor k vytvoření komínu, aby mohla pára při pečení unikat.
- Pečeme asi 40 minut. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.
Quiche s ratatouille
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 1 paprika
- 1 cibule
- 2,5 dl smetany na vaření
- 1 listové těsto
- 3 vejce
- 100 g nastrouhaného ementálu
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 lžička směsi koření
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- sůl a pepř
- Omyjte lilek, cuketu a papriku. Neloupejte je a pokrájejte je na kousky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte kousky lilku a cukety, nechte povařit 4 minuty. Pokračujte přidáním papriky a cibule, osolte a opepřete. Vypněte oheň, zakryjte a nechte chvíli odpočívat.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Koláčovou formu vyložte listovým těstem a dno propíchejte vidličkou. V misce ušlehejte vejce, přidejte smetanu ke šlehání, sůl, pepř a směs koření. Na těsto v koláčové formě rozprostřete ratatouille zbavené tekutiny, snítku a čerstvého tymiánu, rozmarýnu a nastrouhaný sýr. Opatrně vlijte tekutou směs a vložte do trouby. Pečte cca 40 minut.
Gratinovaná zeleninka v Tumbetu
- 300 g cibule
- 300 g brambor
- 150 g cukety
- 200 g lilku
- 300 g zralých rajčat
- papriky
- 100 g ementál bloček
- kvalitní olivový olej
- Nakrájíme rajčata a restujeme je na trošce oleje se solí a cukrem. Oloupeme a nakrájíme cibuli na nudličky. Cuketu, lilek a brambory nakrájíme na tenká kolečka, oloupeme a omyjeme.
- V dostatečném množství oleje orestujeme brambory, ale ne dozlatova. Když jsou měkké, vyndáme je z oleje a necháme okapat. Ve stejném (horkém) oleji rovněž osmažíme cibuli. Když je měkká, vyndáme ji a také necháme okapat. Stejně tak odděleně opečeme papriky a lilek na kolečka, a až změknou, necháme okapat i je.
- Do zapékací mísy klademe na dno opečená rajčata a pak po vrstvách přidáváme brambory, papriky, cuketu, cibuli a lilek. Nakonec vše posypeme nastrouhaným ementálem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme cca 15 minut.
Tip: Můžeme podávat rovnou v zapékací míse nebo jako řezy na omáčce z restovaných rajčat. Pro zvýraznění chuťového požitku si dopřejte suché bílé víno typu Jura nebo Savoie.
Mrkvový nákyp se šunkou a ementálem
- 80 g strouhaného ementálu
- 120 g husté čerstvé smetany
- 2 vejce
- 160 g mrkve
- 40 g vepřové vařené šunky
- sůl a pepř
Předehřejeme troubu na 180 °C (plynovou na stupeň 6). Oloupeme mrkve a nakrájíme je na plátky. Vložíme mrkve do rendlíku s osolenou vodou a uvaříme je do měkka. Vodu slijeme a mrkve rozmixujeme na kaši. Šunku nakrájíme najemno a přidáme mrkvovou kaši. V míse ušleháme vajíčka. Přidáme čerstvou smetanu, mrkvovou směs, šunku a strouhaný ementál. Osolíme, opepříme a zamícháme. Směs nalijeme do formiček a pečeme asi 20 minut.
Sýrové suflé
- 100 g másla
- 4 polévkové lžíce hladké mouky
- 1/2 litru mléka
- 150 g strouhaného sýru ementál
- 4 žloutky
- 5 bílků
- sůl a bílý pepř
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a osmahneme. Postupně přidáváme mléko. Za stálého míchání přidáme sýr. Když se rozpustí, sundáme ho z ohně. Do směsi přidáme žloutky a sníh z bílků a vše dobře zamícháme dřevěnou vařečkou. Vymažeme formu na suflé máslem, nalijeme do ní připravenou směs a vložíme do trouby na 200 °C, pečeme přibližně 45 minut. Pozor, neotevírejte troubu během pečení suflé, snížila by se teplota a to by mohlo ovlivnit výsledný pokrm.