Středa 1. dubna 2020, svátek má Hugo
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 1. dubna 2020 Hugo

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

aktualizováno 
Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale nejlepší je jako hlavní hvězda zapečených jídel. Když ke stolu pozvete i jeho kamarády superzdravou brokolici a pohledné romanesco, otevírá se před vámi svět kulinárních fantazií.

Křehký koláč s brokolicí a květákem | foto: Profimedia.cz

Květáková pizza se šunkou a sýrem

Ingredience na 1 velkou nebo 4 malé placky:

Květáková pizza se šunkou a sýrem
  • 1 středně velký květák
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka kurkumy
  • 200 g rajčatové passaty
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 g dušené šunky
  • 150 g mozzarelly
  • bazalka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody na 5 minut. Pak ho scedíme a rozsekáme v robotu s rotačními noži nahrubo.
  2. Nasekaný květák v míse smícháme s mletými mandlemi, strouhaným sýrem, vejci, solí a kurkumou.
  3. Na plechu vyloženém papírem vytvoříme jednu velkou, nebo čtyři malé silnější placky s vyššími okraji a dáme předpéct do trouby asi na 20 minut na 180 °C.
  4. Mezitím smícháme rajčatovou passatu s prolisovaným česnekem a dochutíme ji solí a čerstvě mletým pepřem.
  5. Rajčatovou směs naneseme na placky, okraje necháme volné, a poklademe nakrájenou šunkou a natrhanými kousky mozzarelly.
  6. Pečeme v troubě na 200 °C asi 5 minut a před podáváním posypeme lístky bazalky.

Tip: Náplň na pizzu můžete obměňovat podle chuti a podle toho, co vám nabídne lednička a špajz. Zkuste na ni přidat plátky žampionů, nakrájená rajčata a papriku, nakládanou kukuřici apod.

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Ingredience na koláčovou formu:

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Quiche s brokolicí a květákem

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1/2 lžičky soli

Na náplň:

  • 1/2 květáku
  • 1 menší brokolice
  • 6 vajec
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhané goudy
  • 1 lžička soli
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Z hladké mouky, nakrájeného studeného másla, soli a asi dvou lžic studené vody vypracujeme na válu rychle hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky.
  2. Mezitím si rozebereme květák a brokolici na růžičky a asi 10 minut je předvaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout.
  3. Těsto vyjmeme z ledničky, vyválíme na pomoučněném válu a pomocí válečku dáme do koláčové formy. Dno propícháme vidličkou a dáme do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10 minut.
  4. Předvařený květák a brokolici nakrájíme na menší kousky. V míse prošleháme vejce se smetanou, přidáme nastrouhaný sýr, květák a brokolici. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  5. Směs nalijeme na předpečené křehké těsto, vložíme do trouby a pečeme ještě asi 25 minut dozlatova.

Tip: Do náplně můžete přidat také nasekanou šunku nebo pikantní klobásku.

Zapečený květák a romanesco

Ingredience na 4 porce:

Zapečený květák a romanesco
  • 1 větší květák
  • 1 květák romanesco
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 250 ml zakysané smetany
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 100 g rozdrobeného sýra feta
  • 100 g strouhaného eidamu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nasekané mandle na posypání

Pracovní postup:

  1. Květák a romanesco omyjeme, odstraníme listy a košťál a rozebereme na růžičky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  3. Dno většího pekáčku nebo zapékací mísy vymažeme olejem a posypeme kolečky cibule.
  4. Na ně rozložíme růžičky květáku a romanesca.
  5. V míse prošleháme obě smetany se sýry, dochutíme solí a pepřem a přelijeme přes květáky v zapékací míse.
  6. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut.
  7. Posypeme nasekanými mandlemi a ještě asi 10 minut dopékáme.
Autor:
  • Nejčtenější

Žil jako nemohoucí stařec. Pak Marek zhubl 57 kilo a je z něj idol žen

Marek Láca žil v osmadvaceti letech jako nemohoucí stařec, bez energie, bez ženy, zato však s pořádnou nadváhou. Ta už...

Tichá pošta odepsala ibuprofen v boji s koronavirem, panika je zbytečná

Na začátku poplašné zprávy, že ibuprofen zhoršuje proběh koronavirové nákazy, byla nejspíš odborná úvaha lékařů. Když...

Tři zdravá a rychlá jídla pro celou rodinu nejen na období karantény

Už vás nenapadá, co každý den vařit, aby to chutnalo dětem, dobře zasytilo, příliš netížilo a netrvalo hodiny? Zkuste...

OBRAZEM: Češi mají ušito. Proti koronaviru bojují vlastními rouškami

Během jediného dne jste nám na základě výzvy poslali bezmála sto fotografií, které vás zachycují v podomácku ušitých...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejsem mu prý odporná, ale intimnostem se vyhýbám, přiznala obézní Markéta

Osm lidí, osm příběhů, osm měsíců a na konci docela jiní lidé. To je osnova nové televizní reality show Tlouštíci....

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Králík s růžičkovou kapustou

Tip na skvělý nedělní oběd. Uvařte si králíka s růžičkovou kapustou.

Zdravě s masem i bez. Rychlé večeře pro pozdní zimu a předčasné jaro

Jestli už se vám a vaší rodině zajídá večerní menu ve stylu chleba s něčím, zkuste je i sebe překvapit barevnou...

RECEPT DNE: Zapečené plněné batáty s mrkví a fetou

Kombinace sladké brambory a slaného sýra je skvělá. Zkuste si připravit zapečenou batátu s mrkví a fetou a určitě si...

Kdo by nemiloval čokoládu? Upečte si dort, brownies či tříbarevné řezy

Bojuje proti chmurám, zlepšuje paměť, pomáhá hubnout, a navíc je neuvěřitelně dobrá. Bez kvalitní čokolády si prostě...

Otestováno: Jak vašim nejmenším chutnalo organické mléko a kaše Kendamil?
Otestováno: Jak vašim nejmenším chutnalo organické mléko a kaše Kendamil?

Dvacet testerek mělo možnost vyzkoušet organické kaše a mléka Kendamil. Ty jsou vyrobeny z kvalitního plnotučného mléka a obsahují důležité vitamíny a minerály, které děťátko potřebuje pro správný vývoj a růst. Jak v testu dopadly?

Najdete na iDNES.cz