Ribeye steak, cheesburger, líčka i štrúdl. Jídelní hvězdy u vás doma

  1:00
Možná i vy máte oblíbenou restauraci, kam míříte kvůli jedinému božskému jídlu. Redaktorky Ona DNES třeba chodí na líčka k Pohlreichovi, na steak jezdí na Angus farmu nebo na štrúdl do Vídně. Skvělý gastronomický zážitek můžete ovšem zažít i doma. Zkuste některou z následujících "hitovek".

Ribeye steak | foto: Isifa

Ribeye steak

Doba přípravy: 10 minut + 10-14 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 4 ribeye steaky
  • 125 g másla
  • 1 velký stroužek česneku
  • 4 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek - petržel, pažitka, tymián

1. V malém kastrůlku rozehřejeme máslo. Česnek oloupeme a pokrájíme. Tyčovým mixérem rozšleháme citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř, přidáme rozehřáté máslo a prošleháme, dokud se nespojí s citronovou šťávou a česnekem. Promícháme s bylinkami.

2. Steaky ochutíme solí, pepřem, potřeme olejem a opečeme je na rozehřáté pánvi zprudka 5-7 minut po každé straně.

3. Hotové steaky necháme 5 minut dojít a pak je teprve naporcujeme na plátky. Podáváme s citronovým máslem.

Tip redakce Ona DNES: Skvělý steak i hovězí žebra najdete na Angus farmě v Soběsukách kousek od Plzně.

Cheeseburger

Cheeseburger

Doba přípravy: 20 minut + 8 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 600-800 g nahrubo umletého zadního hovězího masa
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky worchesterské omáčky
  • olej
  • 4 hamburgerové housky
  • 2 nakládané okurky
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 1 menší červená cibule
  • 4 salátové listy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 plátky sýra - čedar, ementál
  • barbecue omáčka nebo kečup

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Mleté maso promícháme v míse se solí, pepřem a worchesterem, vytvarujeme z něj 4 hamburgery, které potřeme olejem a odložíme do chladu.

2. Housky podélně přeřízneme, okurky nakrájíme na plátky. Plátky slaniny překrojíme na poloviny. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na tenké plátky, listy salátu opereme a osušíme. Dijonskou hořčici promícháme s majonézou.

3. Na rozehřáté grilovací pánvi opečeme plátky slaniny dokřupava, odložíme na talíř, pánev ubrouskem vytřeme a opečeme na ní burgery 4 minuty po každé straně. Na poslední minutu na burgery položíme plátky sýra a necháme je rozehřát.

4. V troubě na plechu mezitím opečeme hamburgerové housky, spodní části housek potřeme směsí hořčice a majonézy, poklademe je listy salátu, hamburgery se sýrem, okurkou, cibulí, pokapeme omáčkou a přiklopíme vršky housek.

Tip redakce Ona DNES: Pokud milujete hamburgery, ochutnejte ty, které připravují v bistru Dish na pražských Vinohradech. Nabízejí tu mimo jiné cheesburger s grilovaným bůčkem s čedarem, pažitkovo-křenovou omáčkou a červeným zelím.

Hovězí líčka s bramborovou kaší

Hovězí líčka

Doba přípravy: 30 minut + 180 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 střední cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 velké mrkve
  • 1 malá petržel
  • kousek celeru
  • 4 hovězí líčka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce sádla
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 7 dcl červeného vína
  • asi 1 l hovězího vývaru
  • 100 g másla
  • 600 g brambor
  • 1,5 dcl mléka

1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, kořenovou zeleninu očistíme, jednu mrkev pokrájíme na silnější hranolky, zbylou zeleninu nadrobno pokrájíme. Líčka očistíme, ochutíme solí a pepřem.

2. V kastrole rozehřejeme lžíci sádla, opečeme na něm líčka, vyjmeme je a odložíme je stranou. Do kastrolu přidáme zbylé sádlo a orestujeme na něm kořenovou zeleninu, přisypeme cibuli a společně restujeme, dokud mrkev trochu nezměkne.

3. Do kastrolu vložíme koření, rajský protlak, orestujeme, podlijeme vínem, necháme ho odpařit, přidáme líčka a podlijeme vývarem. Podusíme doměkka.

4. Hranolky mrkve orestujeme na troše másla, podlijeme trochou vývaru a podusíme doměkka.

5. Brambory povaříme v osolené vodě ve slupce. Měkké brambory slijeme a ještě teplé oloupeme, rozšťoucháme nebo prolisujeme a promícháme s máslem. K bramborám přiléváme teplé mléko a vyšleháme je na hladkou kaši. Dochutíme solí.

6. Podušená líčka vyjmeme z hrnce, omáčku necháme částečně zredukovat, pak do hrnce vrátíme maso, prohřejeme a podáváme ozdobené podušenou mrkví a bramborovou kaší.

Tip redakce Ona DNES: Na nejlepší líčka si zajděte do pražského Café Imperial, kde šéfuje Zdeněk Pohlreich. Ne kvůli slavnému jménu, ale kvůli měkkému masu a božské bramborové kaši.

Tažený vídeňský štrúdl

Tažený štrúdl

Doba přípravy: 1 hodina + 40-45 minut
Množství: na 2 štrúdly

  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • 1 velké vejce
  • 1 dcl teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky octa
  • 1 kg jablek
  • hrst rozinek
  • 2 skořicové cukry
  • 200 g másla
  • strouhanka nebo nastrouhané vlašské ořechy

1. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se špetkou soli. V misce rozmícháme vejce, vodu, olej a ocet a vlijeme do důlku v míse. Zpracujeme na lehce lepivé měkké těsto.

2. Těsto vyndáme na vál a hněteme, dokud nevznikne nelepivé, lesklé těsto. Vytvarujeme do bochánku a necháme odpočinout pod nahřátým hrncem.

3. Z jablek vykrájíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na plátky. Promícháme se skořicovým cukrem a rozinkami.

4. Bochánek těsta rozdělíme na poloviny, každou vyválíme na tenký obdélník, který opatrně přeneseme na čistý ubrus nebo utěrku a hřbety rukou pomalu vytahujeme placku do stran.

5. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Máslo rozpustíme.

6. Placku těsta pomažeme máslem, posypeme strouhankou, rozložíme na ni polovinu jablek a pomocí ubrusu svineme. Během svinování potíráme máslem, hotový štrúdl také potřeme máslem.

7. Stejně připravíme i druhý štrúdl. Oba přeneseme na plech, pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Během pečení i po něm štrúdly potřeme máslem.

Tip redakce Ona DNES: Skvostný štrúdl nabízí vídeňská kavárna přímo v Hofburgu, ve slavné Španělské dvorní jízdárně.

Autor:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...