Sobota 3. prosince 2022, svátek má Svatoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 3. prosince 2022 Svatoslav

Ribeye steak, cheesburger, líčka i štrúdl. Jídelní hvězdy u vás doma

  1:00
Možná i vy máte oblíbenou restauraci, kam míříte kvůli jedinému božskému jídlu. Redaktorky Ona DNES třeba chodí na líčka k Pohlreichovi, na steak jezdí na Angus farmu nebo na štrúdl do Vídně. Skvělý gastronomický zážitek můžete ovšem zažít i doma. Zkuste některou z následujících "hitovek".

Ribeye steak | foto: Isifa

Ribeye steak

Doba přípravy: 10 minut + 10-14 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 4 ribeye steaky
  • 125 g másla
  • 1 velký stroužek česneku
  • 4 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek - petržel, pažitka, tymián

1. V malém kastrůlku rozehřejeme máslo. Česnek oloupeme a pokrájíme. Tyčovým mixérem rozšleháme citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř, přidáme rozehřáté máslo a prošleháme, dokud se nespojí s citronovou šťávou a česnekem. Promícháme s bylinkami.

2. Steaky ochutíme solí, pepřem, potřeme olejem a opečeme je na rozehřáté pánvi zprudka 5-7 minut po každé straně.

3. Hotové steaky necháme 5 minut dojít a pak je teprve naporcujeme na plátky. Podáváme s citronovým máslem.

Tip redakce Ona DNES: Skvělý steak i hovězí žebra najdete na Angus farmě v Soběsukách kousek od Plzně.

Cheeseburger

Cheeseburger

Doba přípravy: 20 minut + 8 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 600-800 g nahrubo umletého zadního hovězího masa
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky worchesterské omáčky
  • olej
  • 4 hamburgerové housky
  • 2 nakládané okurky
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 1 menší červená cibule
  • 4 salátové listy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 plátky sýra - čedar, ementál
  • barbecue omáčka nebo kečup

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Mleté maso promícháme v míse se solí, pepřem a worchesterem, vytvarujeme z něj 4 hamburgery, které potřeme olejem a odložíme do chladu.

2. Housky podélně přeřízneme, okurky nakrájíme na plátky. Plátky slaniny překrojíme na poloviny. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na tenké plátky, listy salátu opereme a osušíme. Dijonskou hořčici promícháme s majonézou.

3. Na rozehřáté grilovací pánvi opečeme plátky slaniny dokřupava, odložíme na talíř, pánev ubrouskem vytřeme a opečeme na ní burgery 4 minuty po každé straně. Na poslední minutu na burgery položíme plátky sýra a necháme je rozehřát.

4. V troubě na plechu mezitím opečeme hamburgerové housky, spodní části housek potřeme směsí hořčice a majonézy, poklademe je listy salátu, hamburgery se sýrem, okurkou, cibulí, pokapeme omáčkou a přiklopíme vršky housek.

Tip redakce Ona DNES: Pokud milujete hamburgery, ochutnejte ty, které připravují v bistru Dish na pražských Vinohradech. Nabízejí tu mimo jiné cheesburger s grilovaným bůčkem s čedarem, pažitkovo-křenovou omáčkou a červeným zelím.

Hovězí líčka s bramborovou kaší

Hovězí líčka

Doba přípravy: 30 minut + 180 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 střední cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 velké mrkve
  • 1 malá petržel
  • kousek celeru
  • 4 hovězí líčka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce sádla
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 7 dcl červeného vína
  • asi 1 l hovězího vývaru
  • 100 g másla
  • 600 g brambor
  • 1,5 dcl mléka

1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, kořenovou zeleninu očistíme, jednu mrkev pokrájíme na silnější hranolky, zbylou zeleninu nadrobno pokrájíme. Líčka očistíme, ochutíme solí a pepřem.

2. V kastrole rozehřejeme lžíci sádla, opečeme na něm líčka, vyjmeme je a odložíme je stranou. Do kastrolu přidáme zbylé sádlo a orestujeme na něm kořenovou zeleninu, přisypeme cibuli a společně restujeme, dokud mrkev trochu nezměkne.

3. Do kastrolu vložíme koření, rajský protlak, orestujeme, podlijeme vínem, necháme ho odpařit, přidáme líčka a podlijeme vývarem. Podusíme doměkka.

4. Hranolky mrkve orestujeme na troše másla, podlijeme trochou vývaru a podusíme doměkka.

5. Brambory povaříme v osolené vodě ve slupce. Měkké brambory slijeme a ještě teplé oloupeme, rozšťoucháme nebo prolisujeme a promícháme s máslem. K bramborám přiléváme teplé mléko a vyšleháme je na hladkou kaši. Dochutíme solí.

6. Podušená líčka vyjmeme z hrnce, omáčku necháme částečně zredukovat, pak do hrnce vrátíme maso, prohřejeme a podáváme ozdobené podušenou mrkví a bramborovou kaší.

Tip redakce Ona DNES: Na nejlepší líčka si zajděte do pražského Café Imperial, kde šéfuje Zdeněk Pohlreich. Ne kvůli slavnému jménu, ale kvůli měkkému masu a božské bramborové kaši.

Tažený vídeňský štrúdl

Tažený štrúdl

Doba přípravy: 1 hodina + 40-45 minut
Množství: na 2 štrúdly

  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • 1 velké vejce
  • 1 dcl teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky octa
  • 1 kg jablek
  • hrst rozinek
  • 2 skořicové cukry
  • 200 g másla
  • strouhanka nebo nastrouhané vlašské ořechy

1. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se špetkou soli. V misce rozmícháme vejce, vodu, olej a ocet a vlijeme do důlku v míse. Zpracujeme na lehce lepivé měkké těsto.

2. Těsto vyndáme na vál a hněteme, dokud nevznikne nelepivé, lesklé těsto. Vytvarujeme do bochánku a necháme odpočinout pod nahřátým hrncem.

3. Z jablek vykrájíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na plátky. Promícháme se skořicovým cukrem a rozinkami.

4. Bochánek těsta rozdělíme na poloviny, každou vyválíme na tenký obdélník, který opatrně přeneseme na čistý ubrus nebo utěrku a hřbety rukou pomalu vytahujeme placku do stran.

5. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Máslo rozpustíme.

6. Placku těsta pomažeme máslem, posypeme strouhankou, rozložíme na ni polovinu jablek a pomocí ubrusu svineme. Během svinování potíráme máslem, hotový štrúdl také potřeme máslem.

7. Stejně připravíme i druhý štrúdl. Oba přeneseme na plech, pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Během pečení i po něm štrúdly potřeme máslem.

Tip redakce Ona DNES: Skvostný štrúdl nabízí vídeňská kavárna přímo v Hofburgu, ve slavné Španělské dvorní jízdárně.

Autor:
  • Nejčtenější

Žena už nemohla vystát obří ňadra, rozhodla se pro operativní zmenšení

Kylie Perkinsová, čtyřiadvacetiletá dvojnásobná matka z Aljašky, podstoupila zmenšení poprsí, aby se zbavila...

Žena je pro mnohé příliš sexy, bývalí učitelé její odhalování nechápou

Říká si Ona Artist a na internetu pravidelně zveřejňuje sexy snímky. Pro mnohé už je to přehnané a především její...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tragická finanční gramotnost Čechů. Místo šetření teď utrácíme, varuje Šichtařová

Premium Když jsem byla na vysoké škole, chtěla jsem být guvernérkou České národní banky, říká ekonomka Markéta Šichtařová,...

Pohlreich se skoro neudržel na nohou, když si restauratér zavolal vědmu

V pořadu Jak to bylo, šéfe? šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal na největší „špeky“ ze 3. a 4. řady legendární show...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž doplatil na braní steroidů, znetvořily mu tělo

Čtyřiadvacetiletý Dave Hartrey z Irska si přál mít dokonalé svaly. Rozhodl se, že si k nim dopomůže steroidy. Ty mu...

Rozsáhlé zotročování lidí v Česku. Gang vydělal na práci bezdomovců miliony

Premium Na Ústecku roky mizeli bezdomovci a sociálně slabí žijící na ulici, jako by dostali „druhou šanci“. Končili v domě na...

Janečkova zpověď: vězení, alkohol, život bez domova. A kam zmizel Maradonův dres?

Premium Když ho konečně doženete, musíte zbystřit, jestli vás smysly neklamou. Jak může člověk, který se už patnáct let...

Vydělali za covidu, nakupují nemovitosti. Pandemie zrodila nové milionáře

Premium Zatímco většině podnikatelů v Česku způsobil covid ztráty, některým naopak poskytl životní příležitost ke zbohatnutí....

Hovězí svíčková z britské laboratoře chutná jako opravdový steak

Hovězí filet, který se při opékání na pánvi chová i chutná jako skutečný steak, se podařilo vypěstovat v britské...

Už u vás voní vanilka a hřebíček? Kdy začít péct cukroví a jak ho ukládat

V mnoha rodinách už to začalo. Hnětou se těsta, loupou ořechy, vykrajují sušenky a kuchyní se line vůně typická pro...

Křest ohněm profi kuchyně si finálová pětka Masterchefa užila v Entrée

„Zavařit si“ v kuchyni olomoucké restaurace Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta, o tom možná sní leckterý nadšený...

Zařaďte do jídelníčku dýně, řepu, ořechy. Nakopnou imunitu i spalování

Dýně, kořenová zelenina, hroznové víno, ořechy. Podzim si pro nás připravil spoustu dárků, které výtečně chutnají,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žena už nemohla vystát obří ňadra, rozhodla se pro operativní zmenšení

Kylie Perkinsová, čtyřiadvacetiletá dvojnásobná matka z Aljašky, podstoupila zmenšení poprsí, aby se zbavila...

Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

Známý český stylista Jan Pokorný spáchal ve 39 letech sebevraždu

Jeden z nejuznávanějších českých stylistů Jan Pokorný spáchal ve čtvrtek ve svých devětatřiceti letech sebevraždu...

Pavel Nedvěd se dostal do potyčky v domě partnerky, zasahovala policie

Bývalý reprezentační kapitán a donedávna místopředseda fotbalového Juventusu Turín Pavel Nedvěd se dostal do potyčky s...

Otec zavelel, šetříme! Rodina vypnula elektřinu a topí jednou týdně

Zvyšování cen energií nutí lidi k nečekaným rozhodnutím. Jedna rodina z Londýna se rozhodla vrátit do minulosti. Šetří,...