Středa 23. června 2021, svátek má Zdeňka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 23. června 2021 Zdeňka

Ribeye steak, cheesburger, líčka i štrúdl. Jídelní hvězdy u vás doma

  1:00
Možná i vy máte oblíbenou restauraci, kam míříte kvůli jedinému božskému jídlu. Redaktorky Ona DNES třeba chodí na líčka k Pohlreichovi, na steak jezdí na Angus farmu nebo na štrúdl do Vídně. Skvělý gastronomický zážitek můžete ovšem zažít i doma. Zkuste některou z následujících "hitovek".

Ribeye steak | foto: Isifa

Ribeye steak

Doba přípravy: 10 minut + 10-14 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 4 ribeye steaky
  • 125 g másla
  • 1 velký stroužek česneku
  • 4 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek - petržel, pažitka, tymián

1. V malém kastrůlku rozehřejeme máslo. Česnek oloupeme a pokrájíme. Tyčovým mixérem rozšleháme citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř, přidáme rozehřáté máslo a prošleháme, dokud se nespojí s citronovou šťávou a česnekem. Promícháme s bylinkami.

2. Steaky ochutíme solí, pepřem, potřeme olejem a opečeme je na rozehřáté pánvi zprudka 5-7 minut po každé straně.

3. Hotové steaky necháme 5 minut dojít a pak je teprve naporcujeme na plátky. Podáváme s citronovým máslem.

Tip redakce Ona DNES: Skvělý steak i hovězí žebra najdete na Angus farmě v Soběsukách kousek od Plzně.

Cheeseburger

Cheeseburger

Doba přípravy: 20 minut + 8 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 600-800 g nahrubo umletého zadního hovězího masa
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky worchesterské omáčky
  • olej
  • 4 hamburgerové housky
  • 2 nakládané okurky
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 1 menší červená cibule
  • 4 salátové listy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 plátky sýra - čedar, ementál
  • barbecue omáčka nebo kečup

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Mleté maso promícháme v míse se solí, pepřem a worchesterem, vytvarujeme z něj 4 hamburgery, které potřeme olejem a odložíme do chladu.

2. Housky podélně přeřízneme, okurky nakrájíme na plátky. Plátky slaniny překrojíme na poloviny. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na tenké plátky, listy salátu opereme a osušíme. Dijonskou hořčici promícháme s majonézou.

3. Na rozehřáté grilovací pánvi opečeme plátky slaniny dokřupava, odložíme na talíř, pánev ubrouskem vytřeme a opečeme na ní burgery 4 minuty po každé straně. Na poslední minutu na burgery položíme plátky sýra a necháme je rozehřát.

4. V troubě na plechu mezitím opečeme hamburgerové housky, spodní části housek potřeme směsí hořčice a majonézy, poklademe je listy salátu, hamburgery se sýrem, okurkou, cibulí, pokapeme omáčkou a přiklopíme vršky housek.

Tip redakce Ona DNES: Pokud milujete hamburgery, ochutnejte ty, které připravují v bistru Dish na pražských Vinohradech. Nabízejí tu mimo jiné cheesburger s grilovaným bůčkem s čedarem, pažitkovo-křenovou omáčkou a červeným zelím.

Hovězí líčka s bramborovou kaší

Hovězí líčka

Doba přípravy: 30 minut + 180 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 střední cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 velké mrkve
  • 1 malá petržel
  • kousek celeru
  • 4 hovězí líčka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce sádla
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 7 dcl červeného vína
  • asi 1 l hovězího vývaru
  • 100 g másla
  • 600 g brambor
  • 1,5 dcl mléka

1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, kořenovou zeleninu očistíme, jednu mrkev pokrájíme na silnější hranolky, zbylou zeleninu nadrobno pokrájíme. Líčka očistíme, ochutíme solí a pepřem.

2. V kastrole rozehřejeme lžíci sádla, opečeme na něm líčka, vyjmeme je a odložíme je stranou. Do kastrolu přidáme zbylé sádlo a orestujeme na něm kořenovou zeleninu, přisypeme cibuli a společně restujeme, dokud mrkev trochu nezměkne.

3. Do kastrolu vložíme koření, rajský protlak, orestujeme, podlijeme vínem, necháme ho odpařit, přidáme líčka a podlijeme vývarem. Podusíme doměkka.

4. Hranolky mrkve orestujeme na troše másla, podlijeme trochou vývaru a podusíme doměkka.

5. Brambory povaříme v osolené vodě ve slupce. Měkké brambory slijeme a ještě teplé oloupeme, rozšťoucháme nebo prolisujeme a promícháme s máslem. K bramborám přiléváme teplé mléko a vyšleháme je na hladkou kaši. Dochutíme solí.

6. Podušená líčka vyjmeme z hrnce, omáčku necháme částečně zredukovat, pak do hrnce vrátíme maso, prohřejeme a podáváme ozdobené podušenou mrkví a bramborovou kaší.

Tip redakce Ona DNES: Na nejlepší líčka si zajděte do pražského Café Imperial, kde šéfuje Zdeněk Pohlreich. Ne kvůli slavnému jménu, ale kvůli měkkému masu a božské bramborové kaši.

Tažený vídeňský štrúdl

Tažený štrúdl

Doba přípravy: 1 hodina + 40-45 minut
Množství: na 2 štrúdly

  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • 1 velké vejce
  • 1 dcl teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky octa
  • 1 kg jablek
  • hrst rozinek
  • 2 skořicové cukry
  • 200 g másla
  • strouhanka nebo nastrouhané vlašské ořechy

1. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se špetkou soli. V misce rozmícháme vejce, vodu, olej a ocet a vlijeme do důlku v míse. Zpracujeme na lehce lepivé měkké těsto.

2. Těsto vyndáme na vál a hněteme, dokud nevznikne nelepivé, lesklé těsto. Vytvarujeme do bochánku a necháme odpočinout pod nahřátým hrncem.

3. Z jablek vykrájíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na plátky. Promícháme se skořicovým cukrem a rozinkami.

4. Bochánek těsta rozdělíme na poloviny, každou vyválíme na tenký obdélník, který opatrně přeneseme na čistý ubrus nebo utěrku a hřbety rukou pomalu vytahujeme placku do stran.

5. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Máslo rozpustíme.

6. Placku těsta pomažeme máslem, posypeme strouhankou, rozložíme na ni polovinu jablek a pomocí ubrusu svineme. Během svinování potíráme máslem, hotový štrúdl také potřeme máslem.

7. Stejně připravíme i druhý štrúdl. Oba přeneseme na plech, pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Během pečení i po něm štrúdly potřeme máslem.

Tip redakce Ona DNES: Skvostný štrúdl nabízí vídeňská kavárna přímo v Hofburgu, ve slavné Španělské dvorní jízdárně.

Autor:
  • Nejčtenější

Žena dala za dárce spermatu své úspory, teď vychovává postiženého syna

Nyní třiačtyřicetiletá Michele Elizaga z Arizony dlouhá léta čekala na pravého muže, se kterým by založila rodinu....

Příběh Adély: Nemám štěstí na muže

Ve svém životě jsem potkala několik mužů, zažila jsem milenecké vztahy i manželství. A nemůžu říct, že bych byla...

Jsme zranitelnější. Stresuje nás, i když nám ujede autobus, říká profesor Kolář

Premium Fyzioterapeut Pavel Kolář mluví tiše a soustředěně. Záleží mu na přesném vyjádření myšlenky. Léta už uzdravuje pohybový...

Ženě s extrémně dlouhými vlasy dělají muži nevhodné návrhy

Vlasy má dlouhé sto padesát centimetrů a nestříhala si je deset let. Kateryna Demersová je vlasovou modelkou a svou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženy se derou na vrchol i u nás. Jakou prezidentku si Česko zaslouží?

Podle UN Women stojí ženy v čele 10 států a 13 vlád. V Estonsku sdílí prezidentka Kersti Kalhulaidová vedení země s...

Feri odešel s kryptoměnou za 3 miliony. Za peníze z mandátu, tvrdí

Premium Bývalý poslanec Dominik Feri stihl od začátku letošního roku do konce květnu nakoupit kryptoměnu v hodnotě přes 3...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...

  • Další z rubriky

Kýč, plast a skvělé jídlo. Vietnamský punk v Praze jede navzdory pandemii

Premium Česko-vietnamská dvojice Tomáš a Tiny Cibulkovi otevřela bistro v Praze v říjnu 2020, ve chvíli, kdy tuzemskou...

Mýty o medu: horký čaj ho zničí a krystalizace je známkou nekvality

O medu koluje mnoho fám. Například, že jakmile zkrystalizuje, znamená to, že je špatný. Také se traduje, že když se...

Labuť z čokolády, cheescake i malinový dort. Představujeme výherce soutěže

Soutěž Mezinárodní den dětí se snad v žádné rodině neobejde bez sladkého překvapení pro děti. Proto jsme vyzvali čtenáře a...

Hovězí, vepřové nebo kuřecí? Malý průvodce nejlepším masem na gril

Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových variací a hledání toho...

Pronájem atypické 2+kk
Pronájem atypické 2+kk

třída Edvarda Beneše, Hradec Králové - Nový Hradec Králové
13 000 Kč/měsíc

Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili

S ročním zpožděním způsobeným koronavirovými restrikcemi se na Václavském náměstí otevřela pobočka irského řetězce s...

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

Dojemné parte Šafránkové. Nikde mě nehledejte, jsem všude, také tedy ve vás

Pozůstalí po herečce Libuši Šafránkové ve čtvrtek zveřejnili netradiční smuteční oznámení. Dominuje mu černobílá...

Václav Kopta se pochlubil dcerami. Obě jsou pescetariánky

Václav Kopta se coby pyšný tatínek pochlubil dcerami Františkou a Janou. Společně dorazili do primácké Show Jana...

Kdo vám dovolil fotit? A my, že jsme tady doma. Takhle odcházeli Sověti

Před třiceti lety odešli z bývalé ČSFR poslední sovětští vojáci. Jejich odchod zachytila ale jen hrstka dokumentaristů....