Jíst, či nejíst?
V dnešní době vysokých cen je čím dál znatelnější trend neplýtvání potravinami. U zeleniny nebo nebaleného pečiva je jasné, že jejich „jedlost“ budeme posuzovat svými smysly.
Ale co znamená „datum minimální trvanlivosti“? Pokud k němu potravina dospěje, lze ji dále konzumovat, jestliže nevykazuje změny ve vůni, barvě či konzistenci. Prošlý jogurt také není nebezpečný, jen už po uplynutí tohoto data výrobce negarantuje uvedené množství zdraví prospěšných bakterií.
Ani heslo „spotřebujte do“ není žádné tajemné zaklínadlo. Udává, že po tomto datu už není potravina vhodná ke konzumaci. Jde o produkty náchylné ke kažení, jako jsou maso nebo ryby. Velmi zákeřné je mleté maso, protože namletím se mnohonásobně zvětší jeho povrch, který je rájem pro mikroorganismy.
Poklička, klapky na očích i rozum v hrsti. Pět triků, jak ušetřit v kuchyni |
Jistě si všichni vybavíme starší příbuzné, kteří v rámci šetření okrajují plíseň ze zeleniny nebo pečiva a z marmelády odebírají „rozkvetlá“ místa, protože tomu zbytku už nic není a přece se to nevyhodí. Chyba! Úskalím plísní je, že škodí, i když ještě nejsou okem patrné.
Pokud potravina vykazuje známky zkažení, pryč s ní. Plíseň nemusí napáchat neplechu okamžitě, ale vystavování organismu mykotoxinům může vést k závažnému poškození orgánů nebo třeba i k rakovině.