Grilovačka není hračka
Samostatnou kapitolou kulinárních úprav je z hlediska rizikovosti grilování. Kdo by nemiloval letní večery strávené venku s přáteli u dobrého jídla a pití? Je ovšem potřeba se vyvarovat základních chyb, které by mohly vést k dalšímu setkání na méně příjemném místě – u lékaře.
Maso se před tímto typem tepelné úpravy často marinuje, aby získalo požadovanou chuť a bylo měkčí a křehčí. Zásadní je na každé grilování připravit marinádu čerstvou. I když se nám povede vyvážit dokonalou chuť, opravdu není dobrý nápad schovat si zbytek na příště.
Dodržujte hygienu a nebojte se experimentů. Šest tipů pro báječnou grilovačku |
Naprosté tabu je potírání masa marinádou, ve které předtím leželo! Případné mikroorganismy by se tak na maso dostávaly stále znova. Totéž platí pro nádobí a různé obracečky. Pokud se dotkly syrového masa nebo marinády, je třeba je řádně umýt, než přijdou do kontaktu s masem pečeným.
Ostatně to se netýká jen grilování. Vysoká úroveň hygieny je v kuchyni vždy zásadní. Nádobí, povrchy, ale i ruce, poté co přišly do kontaktu s masem nebo vejci, řádně omyjte co nejteplejší vodou a čisticím prostředkem. Grilování se přímo nabízí jako rychlá tepelná úprava. I zde ovšem dbejte na důkladné propečení masa (ve středu každého kousku minimálně 70 stupňů po dobu 10 minut).
Špatný nápad je nechat celý večer zbylé maso – ať syrové, nebo pečené – stejně jako různé dipy ležet na stole. Nesnědené potraviny musejí okamžitě do chladu, protože dojídání takových zbytků druhý den by mohlo mít nepříjemné důsledky.
Maso se nemyje!„Maso nejdříve řádně omyjeme a osušíme.“ Touto větou začínaly všechny recepty na masité pokrmy v kuchařkách našich maminek. Bohužel ji lze najít i v moderních a internetových kuchařkách. Je to jeden z největších hříchů, které má spousta z nás vštípené. Jednou provždy ne! Maso se před tepelnou úpravou neomývá. Pokud ho dáme pod proud vody, aerosol obsahující salmonelu, nebo v případě kuřete kampylobakter, se rozstříkne do vzdálenosti až 80 centimetrů. Tedy na naše oblečení, kuchyňskou desku i na právě umyté nádobí na odkapávači. Jasná cesta k ošklivým zažívacím obtížím. A navíc, pokud by maso skutečně bylo kontaminováno, omytí nás nespasí, na rozdíl od řádné tepelné úpravy. |